Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is morgen open van 12:00 tot 17:00

Zwarte bes snoeien

Zwarte bessen aan takZwarte bessen (ook wel cassisbessen genoemd) geven redelijk gemakkelijk fruit, en vaak zien we dat er bij tuinliefhebbers in de eerste jaren vooral geplukt en genoten wordt. Maar na enkele jaren wordt de opbrengst minder, en dan is het hoog tijd om eens te gaan snoeien. Met de juiste snoei haal je een mooie opbrengst en ook beter kwaliteit van je zwarte bessenstruik. In dit artikel vertellen we je meer over het snoeien van jonge én oude zwarte bessenstruiken. Veel leesplezier!

Op deze pagina:

De juiste snoeitijd

Er zijn twee momenten waarop je een zwarte bes kunt snoeien. Je kunt de struik snoeien net nadat je de bessen hebt geoogst. Dit is dus in juli of augustus. Als je in deze tijd snoeit kan de struik de resterende maanden tot de herfst zijn energie stoppen in de takken die je hebt behouden.

Wintersnoei

Ook is het mogelijk om in de winter te snoeien, als het blad van de struik is gevallen. Kies daarvoor een droge dag waarin het niet vriest, ergens in december of januari. Het voordeel van snoeien in de winter is dat je gemakkelijker kunt zien wat je doet. Dit is dus ook wat wij aanbevelen voor beginners.

Doel van het snoeien

We snoeien een zwarte bes vooral om deze productief te houden. Een zwarte bes geeft het meeste fruit op tweejarig hout. De opbrengst wordt lager naarmate de takken jonger worden. Op takken die hetzelfde jaar gegroeid zijn groeien praktisch geen bessen.

Het doel van het snoeien van een zwarte bes is dus om een grote hoeveelheid twee en driejarige takken te vormen, en oudere takken weg te halen. Zo verjongen we de struik en houden we deze productief.

Naast het verjongen van de struik willen we ook het aantal takken verminderen tot zo'n 8 tot 12 takken per struik. Hierdoor zorgen we voor voldoende licht en lucht in de struik, waardoor alle takken optimaal vrucht kunnen dragen. 

Snoeimethode (stap-voor-stap)

Voor de snoei zelf maakt het niet uit in welke periode je snoeit. De stappen die je doorloopt zijn hetzelfde.

Snoeien van een jonge struik

In de eerste twee jaar na het planten is verjongen nog niet aan de orde. Verwijder dus alleen zwakke, zieke of beschadigde takken en takken die op de grond liggen. Deze zijn niet nodig en je kunt ze dus tot zo'n 5cm boven de grond afsnoeien.

Snoeien van een oudere zwarte bes

Nadat een zwarte bes een jaar of drie in de tuin staat kan je met de echte snoei aan de gang. Dit doe je als volgt:

  • Verwijder eerst beschadigde of zieke takken. Denk bijvoorbeeld aan takken die eerder geknakt of afgescheurd zijn. Ook takken die zijn aangetast door meeldauw kunnen beter worden verwijderd. Zo wordt voorkomen dat de ziekte overwintert in de knoppen.
  • Verwijder nu ook takken met een zwakke groei, of takken die op de grond liggen. Deze hebben geen waarde. Ook bij kruisende takken kan één van de twee takken verwijderd worden.
  • Nu wordt ongeveer een derde van alle takken verwijderd. Verwijder bij voorkeur de oudste takken, die zijn dus ook het dikste en hebben vaak een wat donkerdere kleur. Probeer de struik in balans te houden, en verwijder dus aan alle kanten ongeveer evenveel takken.
    Omdat we voor deze takken een vervanger willen verwijderen we ze tot zo'n 10cm boven de grond. Probeer de tak net voor een knop af te snoeien. Bij voorkeur is dat een knop die naar de buitenkant van de struik gericht is.

Na deze snoei willen we zo'n 8 tot 12 takken overhouden. Volgend jaar zullen er vanuit de grond of aan de overgebleven stompjes van het snoeien nieuwe takken gaan groeien. Bij de snoei van dat jaar zal er weer een deel van de oudste takken verwijderd worden. Zo houden we de struik dus jong en productief.

Levensduur van een zwarte bes

Zwarte bessen Een zwarte bessenstruik gaat zo'n 15 tot 20 jaar mee. Als de struik ouder is dan 15 jaar zal deze steeds minder fruit gaan dragen. Op die leeftijd zal snoeien ook weinig verschil meer maken. Beter is om op dat moment de zwarte bessenstruik te verwijderen en te vervangen met een jonge struik. Bij voorkeur wordt daarna een jaar groenbemester op deze plaats geplant, om daarna een nieuwe zwarte bes aan te planten. Natuurlijk is het planten van een zwarte bes op een andere plek in de tuin ook mogelijk.

Met een nieuwe struik kunt u weer vele jaren genieten van heerlijke zwarte bessen uit de eigen tuin!

Verder lezen

Gelukkig is het snoeien van een zwarte bes dus niet heel erg moeilijk. Het kan wel een groot verschil maken voor de gezondheid en opbrengst van de struik.

Wil je meer weten over het planten en verzorgen van zwarte bessen? Kijk dan op één van deze pagina's voor meer informatie:

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie