Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 12:00 tot 17:00

Frambozenstruik snoeien

Vruchten in herfstframboos Polka Goed snoeien zorgt voor een hogere productie. Ook is het met de snoei mogelijk om de framboos in toom te houden, dit is geen overbodige luxe bij deze vrij wild groeiende plant.

Er zijn twee groepen frambozen: zomerframbozen en herfstframbozen. Zomerframbozen zijn rijp in juli tot begin augustus terwijl herfstframbozen rijp zijn in Augustus tot begin September. Op onze site staat duidelijk aangegeven welke rassen herfst- (najaar) en welke rassen zomer- (zomer) frambozen zijn. De snoeimethoden voor deze groepen verschillen erg, en daarom is het belangrijk om te weten wat uw framboos is. Hieronder is een tabel met daarop de rassen in ons assortiment en of het herfst- of zomerframbozen zijn. Als uw ras er niet tussen staat kunt u afgaan op de eerder genoemde rijptijden.

Op deze pagina:

Overzicht zomer- of herfstframboos

Aroma Queen Herfstframboos
Autumn Bliss Herfstframboos
Fallgold Herfstframboos
Heritage Herfstframboos
Ottowa Herfstframboos
Polka Herfstframboos
Zefa Herbstente Herfstframboos
Black Jewel Zomerframboos
Glen Ample Zomerframboos
Glen Clova Zomerframboos
Malling Promise Zomerframboos
Schönemann Zomerframboos
Tulameen Zomerframboos
Golden Everest Zomerframboos

Wanneer snoei je een frambozenstruik?

Je snoeit frambozen na de pluk, als het blad (grotendeels) gevallen is, en de plant in rust is. Je kunt in principe de hele winter (november tot maart) een framboos snoeien, maar het is wel aan te raden om het te doen als het niet te hard vriest.

Wij snoeien zowel onze zomer- en herfstframbozen in december, op een mooie open dag zonder vorst.

Herfstframbozen snoeien

Herfstframbozen zijn veel makkelijker om te snoeien, daarom is het voor een beginner ook zeker aan te bevelen om met een herfstframboos te beginnen.

Een herfstframboos geeft laat vrucht en heeft daardoor tijd om nieuwe takken te vormen voordat hij gaat bloeien, en dus vrucht gaat dragen. Hierdoor geeft de herfstframboos vrucht op eenjarig hout en kunt u eigenlijk niets fout snoeien. Alle takken kunnen weggesnoeid worden, en alsnog geeft hij het volgende jaar vrucht. Het beste is dus om na de pluk de takken die gedragen hebben weg te snoeien, samen met alle dunne en slechte nieuwe takken. De dikke en goed gevormde nieuwe takken kun je laten staan, en die zullen het volgende jaar de basis van de plant vormen. In principe zijn bij de herfstframboos veel methoden goed, omdat hij erg makkelijk is. Wel is het belangrijk om altijd een minimum van 15cm. takken boven de grond te houden. Dit is de plant zijn bescherming in de winter.

Herfstframboos snoeien

Een herfstframboos mag dicht bij de grond worden afgesnoeid.

Zomerframbozen snoeien

Zomerframbozen geven vrucht op 2-jarig hout. Dit betekent dat u de takken die het jaar zijn gevormd nodig heeft voor volgend jaar om vruchten te krijgen. U kunt de zomerframboos dus niet helemaal terugsnoeien. Verwijder na het plukken van de frambozen de takken die vrucht gedragen hebben en laat de nieuwe twijgen staan. U kunt enkele nieuwe takken verwijderen als er teveel nieuw loof is gevormd.

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie