Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 18:00

Frambozenstruik snoeien

Vruchten in herfstframboos Polka Goed snoeien zorgt voor een hogere productie. Ook is het met de snoei mogelijk om de framboos in toom te houden, dit is geen overbodige luxe bij deze vrij wild groeiende plant.

Op deze pagina:

Verschillende snoeimethoden

Er zijn twee groepen frambozen: zomerframbozen en herfstframbozen. Zomerframbozen geven de grootste oogst in juni tot begin augustus terwijl herfstframbozen hun grootste oogst geven van Augustus tot begin Oktober.

 

De snoeimethoden voor deze groepen verschillen erg, en daarom is het belangrijk om te weten wat uw framboos is. Hieronder is een tabel met daarop de rassen in ons assortiment en of het herfst- of zomerframbozen zijn. Als uw ras er niet tussen staat kunt u afgaan op de eerder genoemde rijptijden.

Er zijn ook enkele doordragende frambozen. Die geven het hele seizoen door frambozen en kunnen gesnoeid worden als zomerframbozen.

Overzicht zomer- of herfstframboos

Zomerframbozen: Malling Promise, Sweet Sunshine, Ruby Beauty, Golden Everest, Tulameen, Rote Schwedin, Willamette, Glen Ample, Cascade Delight, Glen Coe, Kwanza, Tadmor, Valentina, Kweli, Glen Clova, Marwé, Glen Prosen, Octavia ®, TulaMagic ®

Herfstframbozen: Polka, Fallgold, Autumn Bliss, Aroma Queen ®, Himbo Top ®, Ottawa, Little Sweet Sister ®, BonBonBerry Yummy ®, Autumn Passion ®, Good as Gold ®, Saxa Record, Sugana Lubera Primeberry ®

Doordragende frambozen: Zefa Herbsternte, Heritage (deze snoei je als een zomerframboos)

Juiste tijd om te snoeien

Gele herfstframboos Good as Gold Je snoeit een zomerframboos nadat je het fruit hebt geplukt. Augustus is een populaire tijd om de zomerframboos te snoeien. Ook snoeien in de herfst, als de bladeren gevallen zijn maar het nog niet vriest, is een goede tijd.

Voordeel van snoeien in augustus is dat de struik nog enkele maanden heeft om zijn energie te stoppen in de takken die je hebt laten staan. Als je in de herfst snoeit kan je dan weer gemakkelijker zien wat je wegsnoeit.

Een herfstframboos snoei je altijd in de herfst als de bladeren gevallen zijn. De struik draagt dan geen fruit meer en het is een mooi moment om hem terug te snoeien.

Herfstframbozen snoeien

Herfstframbozen zijn veel makkelijker om te snoeien, daarom is het voor een beginner ook zeker aan te bevelen om met een herfstframboos te beginnen.

Een herfstframboos geeft laat vrucht en heeft daardoor tijd om nieuwe takken te vormen voordat hij gaat bloeien, en dus vrucht gaat dragen. Hierdoor geeft de herfstframboos vrucht op eenjarig hout en kunt u eigenlijk niets fout snoeien. Alle takken kunnen weggesnoeid worden, en alsnog geeft hij het volgende jaar vrucht. Het beste is dus om na de pluk de takken die gedragen hebben weg te snoeien, samen met alle dunne en slechte nieuwe takken. De dikke en goed gevormde nieuwe takken kun je laten staan, en die zullen het volgende jaar de basis van de plant vormen. In principe zijn bij de herfstframboos veel methoden goed, omdat hij erg makkelijk is. Wel is het belangrijk om altijd een minimum van 15cm. takken boven de grond te houden. Dit is de plant zijn bescherming in de winter.

Herfstframboos snoeien

Een herfstframboos mag dicht bij de grond worden afgesnoeid.

Zomerframbozen snoeien

Zomerframbozen geven vrucht op 2-jarig hout. Dit betekent dat u de takken die het jaar zijn gevormd nodig heeft voor volgend jaar om vruchten te krijgen. U kunt de zomerframboos dus niet helemaal terugsnoeien. Verwijder na het plukken van de frambozen de takken die vrucht gedragen hebben en laat de nieuwe twijgen staan. U kunt enkele nieuwe takken verwijderen als er teveel nieuw loof is gevormd.

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie