Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is morgen open van 12:00 tot 17:00

Bestuivingstabel

Je staat er misschien niet direct bij stil, maar bestuiving is van levensbelang voor fruitbomen. Voor veel fruitbomen geldt dat als er geen bestuiver in de buurt staat, de boom geen fruit draagt. Deze pagina, onze bestuivingstabel, helpt u met het opzoeken of voor uw fruitsoort een bestuiver nodig is. Zo ja, dan vertelt de bestuivingstabel ook welke rassen er allemaal geschikt zijn.

Wilt u meer leren over hoe bestuiving werkt? Lees dan:

Bestuivingstabel gebruiken

Deze bestuivingstabel kunt u gebruiken om de bestuivingseigenschappen van een ras op te zoeken. Voor uw gemak zijn de fruitrassen ingedeeld op fruitsoort. Kies bijvoorbeeld om de informatie voor de appel 'Elstar' op te zoeken eerst voor Appels, en klik daarna op 'Elstar'.

Bij op bloem

Nadat u het ras heeft gekozen toont deze website twee dingen. Ten eerste worden de eigenschappen van dit ras getoond. Dit zijn zelfbestuiving, stuifmeelkwaliteit en bloeitijd. Wanneer een ras zelfbestuivend is geeft hij ook fruit zonder dat er een andere bestuiver in de buurt staat. Een zelfbestuivend ras mag dus alleen geplant worden, maar geeft meer fruit met een bestuiver.

Stuifmeelkwaliteit en bloeitijd geeft aan of dit ras geschikt is om andere bomen te bestuiven. Twee rassen met overlappende bloeitijd bestuiven elkaar, mits het stuifmeel van voldoende kwaliteit is. Als één van de twee rassen slecht stuifmeel heeft, zal deze wel bestoven worden, maar niet de andere bestuiven.

Na deze eigenschappen wordt er een lijst met rassen getoond die geschikt zijn als bestuiver voor het ras dat u gekozen heeft. Onder het ras 'Elstar' zult u bijvoorbeeld 'Golden Delicious' zien staan, wat betekent dat een 'Elstar' appelboom bestoven wordt door het ras 'Golden Delicious'.

Voor een succesvolle bestuiving mogen de twee bomen maximaal 100m van elkaar vandaan staan, en moeten er genoeg insecten (vooral bijen) in uw tuin wonen. Wilt u meer leren over hoe bestuiving werkt? Lees dan onze eerste hulp bij bestuiving.

Wilt u weten of de bestuiving in uw tuin op orde is?

Met onze bestuivingshulp voert u de fruitbomen in uw tuin in, en u krijgt automatisch advies over de bestuiving van uw tuin, en hoe u deze kunt verbeteren. Handig toch?

Ga naar Bestuivingshulp

Informatie