Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

N207 afgesloten, winkel bereikbaar Door de afsluiting is er een omleiding. Onze winkel is gelukkig gewoon bereikbaar.

Meer informatie

Plantinstructies voor het planten van een fruitboom

Een goed begin is het halve werk, en op de juiste manier planten is dus heel erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de boom goed aanslaat. Op deze pagina leest u precies hoe u een fruitboom moet planten.

Op deze pagina:

Ideale planttijd

De beste planttijd voor de meeste fruitbomen is in de winter, als de bomen hun blad hebben verloren en in rust zijn, van november tot en met maart.

Overzicht planttijden

Benodigdheden om een fruitboom te planten

Benodigdheden voor het planten van een boom Om een fruitboom te kunnen planten heeft u de volgende dingen nodig.

  • De fruitboom.
  • Een schop of schep.
  • In het geval van een halfstam of hoogstam boompalen (maar welke, en hoeveel?)
  • (Veenvrije) potgrond of aanplantgrond, zo'n 20 tot 40 liter per boom. Gebruik geen bemeste tuinaarde of tuincompost, dit is schadelijk voor de jonge boom.
  • In de zomer: een emmer water (bij voorkeur is de emmer groter dan de wortelkluit van de boom).

Fruitboom planten in 7 stappen

Plant een fruitboom met de volgende stappen:

  1. De voorbereiding. Zorg ervoor dat u een juiste plaats in de tuin heeft uitgekozen voor de boom en een gezonde boom heeft uitgezocht. Zorg ervoor dat u alle benodigdheden klaar heeft. Heeft u een slechte ondergrond? Dan kunt u met compost of zand uw ondergrond verbeteren en storende lagen verwijderen. Neem in dat geval contact met ons op voor advies.
  2. Wortelkluit nat maken. Deze stap hoeft alleen als de boom in blad staat. Heeft de boom weinig of geen blad (in het voorjaar, de herfst of de winter): dan slaat u deze stap over. U kunt de kluit het makkelijkste nat maken door de boom voorzichtig uit de pot te halen, en de gehele kluit in de emmer te zetten totdat er geen 'bubbels' meer boven komen drijven. De kluit heeft nu al het vocht opgenomen. Haal de boom nu uit de emmer water. Heeft u geen emmer die groot genoeg is? Of is de boom pas opgepot en heeft deze dus geen 'vaste' wortelkluit? Maak dan de kluit goed nat door langzaam het water over de pot te gieten.
  3. Gat graven. Graaf een gat die ongeveer 1.5x zo diep en 1.5x zo breed is als de pot. Is uw pot dus 30cm. hoog? Dan graaft u een gat van ongeveer 45cm diep. Verwijder keien en andere storende elementen. Is de grond hard en solide? Dan is het goed om de aarde rondom het gat los te maken met uw schop.
  4. Boompalen plaatsen. Plant u een halfstam- of hoogstam fruitboom? Dan slaat u nu de boompalen vast in de zuidwestelijke en noordoostelijke hoeken van het gegraven plantgat. Volg de stappen hier voor het plaatsen: De boompaal plaatsen.
  5. Potgrond toevoegen. Voeg nu een laag potgrond toe zodat de onderste 30% van het plantgat is gevuld. U kunt de boom tijdelijk in het gat zetten om te zien of u voldoende potgrond heeft toegevoegd: de bovenrand van de bestaande potkluit moet precies op de rand van het gat uitkomen. U hoeft de potgrond niet aan te drukken.
  6. Boom planten. Heeft u voldoende potgrond toegevoegd? Dan plaatst u nu de boom (natuurlijk zonder pot) in het midden van het gat, en vult het gat verder geheel aan met potgrond. Zorg dat de boom recht staat door enkele meters afstand te nemen en te kijken, en duw daarna de potgrond aan met handen of voeten zodat de boom mooi stevig vast staat. Waarschijnlijk moet u hierna nog wat potgrond toevoegen. Heeft u niet genoeg potgrond? Gebruik dan wat van de tuingrond die u eerder heeft weggegraven om het geheel aan te vullen.
  7. Boompaal bevestigen U kunt nu de boompalen bevestigen aan de stam met een boomband. Plaats de twee boombanden in een cirkel om de stam en bevestig deze aan de boompaal met spijkers of nagels. Samen vormen de twee bomenbanden een soort van '8' (zie illustratie bij 'De boompaal plaatsen'). De twee banden hoeven niet geheel strak te worden getrokken, maar moeten natuurlijk wel steun geven aan de boom als het waait.

Na het planten

Water geven Na het planten is het natuurlijk afwachten geblazen. Maar er zijn ook enkele zaken die u kunt doen om de boom een goede start te geven:

  • Hou een boomspiegel aan. Een boomspiegel is een ruimte van 50-100cm rondom te stam die wordt vrijgehouden van andere beplanting en gras. Zo voorkomt u dat voedingsstoffen en vooral vocht weg wordt getrokken van de boom. Wij adviseren om deze zeker in het eerste jaar aan te houden, wanneer de boom nog geen diep wortelgestel heeft. Als de boom ouder is kunt u wel bodembedekkers of gras direct rondom de stam aanplanten.
  • Let goed op met water geven. Als u plant in het late voorjaar, de zomer of de vroege herfst is het erg belangrijk om water te geven. Maar ook als u de boom plant in de ideale planttijd is het belangrijk om water te geven, in het geval van een droog of warm voorjaar, en bij extreme droogte ook in de zomer. Zo geeft u op de juiste manier water.
  • Bemesten mag het volgende jaar. Veel mensen willden een fruitboom een goede start geven, en dienen daarom direct meststoffen toe. Toch is dit echt niet nodig, want de boom is nog te jong om veel voedingsstoffen op te kunnen nemen. Ook kan de scherpe mest juist de jonge kiemwortels beschadigen. Natuurlijk is het wel goed om de boom te bemesten als deze wat langer staat. U kunt het tweede jaar beginnen met een lichte bemesting met organische meststoffen. Een oudere boom die veel fruit draagt mag ook extra kali en compost krijgen. Meer over een correcte bemesting leest u hier.

Gebruiken van boompalen

Deze boom is aangeplant met boompalen om windschade te voorkomen Het gezegte zeg het al: "hoge bomen vangen veel wind". En als je veel wind combineert met weinig wortels, dan ligt er een ramp op de loer. Vooral in de zomer, als de boom vol in blad staat, is er bij een flinke storm dan een kans op gebroken takken of een omgewaaide boom.

Dit leed is te voorkomen door boompalen te gebruiken bij het aanplanten van een fruitboom. Deze boompalen geven de boom extra steun, waardoor ze bij een storm niet om zullen waaien.

Welke en hoeveel boompalen?

In ons assortiment vindt u twee soorten boompalen, die voor half- of hoogstammen geschikt zijn. Koopt u de boompalen niet bij ons? Houdt dan een lengte van ongeveer 1,5m paal aan voor halfstammen, en 2,5m paal voor hoogstamen. Met de tabel hieronder kunt u makkelijk zien hoeveel en wat voor boompalen u nodig heeft.

  Weinig wind (beschutte achtertuin in binnenstad) Veel wind (weiland, dijk etc.)
Laagstam of stamhoogte < 80cm geen boompalen benodigd geen boompalen benodigd, gebruik van bamboestok bij jonge boom aanbevolen
Halfstam (stamhoogte 120cm) 1 boompaal 1,5m 2 boompalen 1,5m
Hoogstam (stamhooge 180cm) 1 boompaal 2,5m 2 boompalen 2,5m
Andere bomen met stamhoogte > 180cm 1 boompaal 2,5m 2 boompalen 2,5m

De boompaal plaatsen

Diagram van een correct geplaatste boompaal. Dvortygirl / CC BY-SA 3.0 oompalen plaatst u tijdens het aanplanten van uw boom. Let daarbij op het volgende:

  • Zorg ervoor dat minimaal een derde van de boompaal in de grond wordt geslagen. Voor een boompaal van 1,5m is dat dus ongeveer een halve meter in de grond. Verder de grond in slaan mag ook, tot ongeveer de helft in de grond.
  • Graaf eerst het gat waarin u de boom gaat planten. Houdt hiervoor een grootte van ongeveer 1.5x de grootte van de kluit (de wortels) van de boom aan. Sla nu de boompalen in de twee uitsterste hoeken van het plantgat, in de zuidwestelijke en noordoostelijke richting. Je kunt een kompas gebruiken om deze te vinden. Voor het inslaan van de boompaal kan je een palenrammer gebruiken. Gebruikt u maar één boompaal? Plaats deze dan in het zuidwesten.
  • Plant nu de boom tussen de boompalen, bij voorkeur met wat extra potgrond, en bevestig de booom aan de palen. Voor het bevestigen kunt u boomband of autogordel gebruiken. Gebruik geen touw en zeker geen ijzerdraad, aangezien deze de bast van de boom kunnen beschadigen. Door de bomen iets wat strak te trekken voorkom je dat de stam van de boom bij sterke wind tegen de palen kan stoten, en op die manier kan beschadigen. De twee banden vormen samen een '8tje' om de palen en de stam. Het bevestigen van de banden kan aan de paal, bijvoorbeeld met krammen of spijkers.

Correct gebruik van boompalen Bevestig de boompalen met boombanden aan de stam zodat de stam goed vast staat tussen de palen.

  • Boompalen kunnen na enkele jaren verwijderd worden, ook al adviseren wij op plaatsen met veel wind of een zachte ondergrond zoals veen, om de boompalen te laten staan. In die situaties zijn boompalen ook bij een boom die al enkele jaren geleden geplant is belangrijk om stormschade te voorkomen.

Referenties

Diagram van het gebruik van een boompaal door Dvortygirl. CC BY-SA 3.0

Foto van boom met boompalen door Pauli-Pirat. CC BY-SA 4.0.

Foto van watergeven door AKA MBG. Publiek domein

Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie