Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

N207 afgesloten, winkel bereikbaar Door de afsluiting is er een omleiding. Onze winkel is gelukkig gewoon bereikbaar.

Meer informatie

Hagelschotziekte bij kersen, pruimen, perziken en abrikozen herkennen, voorkomen en bestrijden

Hagelschotziekte bij perzik De hagelschotziekte (Stigmina carpophila) is een schimmelziekte die redelijk vaak voorkomt bij fruitbomen uit de prunus-familie, zoals kersen, pruimen, perziken, nectarines en abrikozen. Op het blad verschijnen ronde, bruine verkleuringen die later veranderen tot ronde gaten. Deze ronde gaten doen het lijken alsof er met hagel op het blad geschoten is, vandaar de naam hagelschotziekte. In dit artikel vertellen we je meer over deze schimmelziekte, hoe je het kunt herkennen, voorkomen en bestrijden.

Op deze pagina:

Hagelschotziekte herkennen

In het vroege stadium verschijnen kleine, ronde vlekjes op bladeren, vergelijkbaar met lichte hagelschade. Na verloop van tijd kleuren deze vlekjes bruin en vertonen ze een wit centrum. Uiteindelijk veranderen deze vlekken in gaten in het blad.

Bij ernstige infecties kunnen de bladeren vroegtijdig afvallen, wat resulteert in verminderde fotosynthese en vruchtkwaliteit. De schimmel kan ook vruchten aantasten, waarbij dezelfde ronde vlekken op de vruchten verschijnen.

Hagelschotziekte bij kers

Aantasting door hagelschotziekte bij een kers.

Hagelschotziekte bij abrikoos Aantasting door hagelschotziekte bij een abrikoos.

Niet alle gaten komen door hagelschotziekte

Om de hagelschotziekte te herkennen is het erg belangrijk om te kijken naar bruine verkleuringen. Als er gaten zichtbaar worden zonder dat er eerst een verkleuring is op het blad, kunnen deze gaten ook ontstaan door vraatschade van kevers. En lichte aantasting door kevers kan voor een boom niet veel kwaad.

Prunus-bomen

Pruimen aan boom Hagelschotziekte komt voor bij alle bomen uit de prunus-familie. Bij fruitbomen betekend dit dus dat hagelschotziekte kan voorkomen bij o.a. kersen, krieken, perziken, nectarines, abrikozen, pruimen, kwetsen en amandelen.

Hagelschotziekte voorkomen

Hagelschotziekte is niet helemaal te voorkomen. Wel is een aantasting minder waarschijnlijk bij een gezonde boom. Houdt daarom onze tips aan voor standplaats, afwatering, bemesting en snoei. Deze lees je in onze encyclopedie.

Ook preventief bestrijden met een fungicide rondom de bloei is mogelijk, maar eigenlijk alleen effectief in de professionele teelt. Daarnaast brengt zo'n preventieve bestrijding het natuurlijk evenwicht uit balans, wat weer andere ziekten kan introduceren. Kortom: preventief bestrijden met een fungicide wordt door ons afgeraden.

Bestrijden van de aantasting

Bij een lichte aantasting is het belangrijk om verspreiding te voorkomen. Deze schimmelziekte heeft meestal maar een beperkte invloed op de groei van de boom, maar een zware aantasting kan wel een jaaroogst kosten. Door verdere verspreiding van de hagelschotziekte te voorkomen voorkom je ook deze negatieve effecten.

Om verspreiding te voorkomen verwijder je aangetaste bladeren, en voer je deze af met het groenafval. Voeg deze afgeplukte bladeren niet toe aan de composthoop, want daar kunnen de vrijkomende sporen alsnog bomen besmetten.

Gevallen bladeren verwijderen

Composthoop Als er tijdens een seizoen hagelziekte is voorgekomen bij een boom is het verstandig om de afgevallen bladeren in de winter te verzamalen en allemaal af te voeren. Deze schimmel overwinterd namelijk in het afgevallen blad. Door dit blad weg te halen voorkom je dat de schimmelziekte het volgende jaar weer terug komt.

Bestrijding met een fungicide

Als je een lichte aantasting niet goed behandeld kan het overgaan in een zware aantasting.

Bij een zware aantasting is het mogelijk om een fungicide toe te passen om de schimmelziekte te bestrijden en de oogst te sparen. Een biologisch middel zoals spuitzwavel is effectief, maar ondanks dat dit middel toegestaan is in de biologische teelt zijn er wel negatieve milieu-effecten. Het is dus verstandig om af te wegen of bestrijding deze negatieve effecten uberhaupt waard is. Niet bestrijden van een zware aantasting betekend natuurlijk wel dat er dat seizoen geen tot minder oogst is.

Referenties

Foto van hagelschotziekte bij perzik (inleiding) door CoolKoon. CC BY-SA 4.0 licentie.

Foto van hagelschotziekte bij een kers door kühler Grill. Publiek domein.

Foto van hagelschotziekte bij een abrikoos door Shuhrataxmedov. CC BY-SA 3.0 licentie.

Foto van composthoop door E A S. CC BY-SA 3.0 licentie.

In dit artikel bespreken wij enkele biologische- en chemische bestrijdingsmiddelen die u kunt inzetten voor de bestrijding van ziekten en/of plagen in uw tuin. Wat ons betreft zijn bestrijdingsmiddelen (biologisch óf chemisch) altijd een laatste redmiddel, en kan er beter gekeken worden naar preventieve maatregelen zoals het gezond houden van uw bomen en het aanplanten van resistente rassen. Lees verder.

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie