Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Mini-fruitbomen: dwerg-, patio- en ballerinafruitbomen

Zuilappelbomen Niet iedereen heeft een grote tuin, en als je geen grote tuin hebt, of zelfs helemaal geen tuin maar alleen een balkon of terras, dan kan een mini-fruitboom een uitkomst zijn. Maar hoe weet je zeker dat de mini-fruitboom die je koopt echt klein blijft, en goed past bij wat jij zoekt? In dit artikel vertellen we je over de verschillende opties, de voor- en nadelen en hoe je goed voor een mini-fruitboom zorgt natuurlijk.

Op deze pagina:

Hoe hoog wordt een dwerg fruitboom?

Hoe hoog een mini of dwergfruitboom wordt hangt af van het soort. Kijk dus altijd naar de beschrijving in onze webwinkel voor de exacte maat.

De afmetingen in de tabel hieronder zijn wel een goede indicatie:

Soort mini fruitboomUiteindelijke hoogteUiteindelijke breedte
Dwergfruitboom   160cm 100cm
Zuilfruitboom 180-300cm 20cm
Patiofruitboom  200cm 150cm

Deze maten zijn allemaal volgroeid, en in de volle grond. In pot blijven de bomen een stukje kleiner. Meestal worden de bomen maar zo'n 70% van de hierboven aangegeven maat.

De verschillende opties: dwergboom, zuilboom en patioboom

Alle mini-fruitbomen zijn in te delen in drie groepen: dwergbomen, zuilbomen en patiobomen.

  • Van deze drie is de dwergboom eigenlijk het meest 'mini'. Deze bomen zijn natuurlijke mutaties die van nature heel klein en compact blijven. Je hoeft ze hiervoor dus ook niet speciaal te snoeien. Vaak hebben ze ook een wat andere groeiwijze dan gewone fruitbomen. Het aantal rassen waar je uit kunt kiezen is beperkt: alleen bepaalde rassen hebben de mutatie om zo klein te blijven.
  • Een zuilfruitboom is ook een fruitboom met een mutatie. In plaats van gewoon heel klein, zoals bij een dwergboom, wordt de zuilfruitboom wel hoger. Deze fruitboom groeit alleen heel weinig zijtakken, waardoor het een smalle zuilvormige boom wordt. Ook bij zuilfruitbomen zijn er maar een beperkt aantal bomen die de mutatie hebben om smal te blijven, maar de keus is wel groter dan bij dwergbomen.
  • Elstar appels De patiofruitboom is een gewone fruitboom, waaraan fruit groeit wat je kunt herkennen uit de supermarkt. Denkt bijvoorbeeld aan de Conference peer of Elstar appel. Maar een patiofruitboom is geënt op een zeer langzaam groeiende onderstam, en ook zo gesnoeid dat deze heel laag vertakt. Dit maakt de boom perfect om te houden in een pot. In de tuin blijft de boom ook kleiner dan ander fruitbomen, maar wel groter dan een dwergboom. Ook moet een patioboom gesnoeid worden om klein te blijven. Snoei je de boom niet, dan zal deze bijna net zo groot worden als een laagstam appelboom op een langzaamgroeiende onderstam.

Lees hieronder meer over deze drie maten en hun eigenschappen, of klik hieronder om direct naar ons aanbod mini-fruitbomen in de webwinkel te gaan:

Ons aanbod mini-fruitbomen in de webwinkel

Dwergboom

Een dwergfruitboom is een boom die door een natuurlijke mutatie veel kleiner blijft dan andere fruitbomen. De takken groeien langzamer en blijven compacter. Het fruit wordt wel net zo groot als bij een 'gewone' fruitboom.

Ideaal aan een dwergfruitboom is dat je niets hoeft te doen om de boom klein en compact te houden. Ook zonder snoei blijft de boom klein. Toch is het wel aan te raden om de boom te snoeien, omdat je op die manier de boom gezond houdt. En van een gezonde boom komen de lekkerste vruchten.

Dwergperenboom LuisaEen volgroeinde dwergfruitboom is ongeveer 160cm hoog en 100cm breed. Deze maten bereikt de boom pas na zo'n 10 jaar. In pot blijft een dwergfruitboom nog iets kleiner.

Over het algemeen is de kwaliteit van het fruit wat van dwergfruitbomen komt minder dan het fruit wat je van een echte fruitboom plukt. De vruchten zijn wat kleiner en minder van smaak. Een uitzondering daarop is de dwergpeer Luisa: deze peren zijn echt heerlijk, maar wel slecht te bewaren. Je eet ze het liefste direct van de boom.

Natuurlijke dwergvormen zijn er o.a. van de peer, appel, kers en perzik. In onze webwinkel vind je ons gehele assortiment dwergfruitbomen.

Bekijk ons assortiment Dwergfruitbomen in de webwinkel

Zuilboom

Appels aan een zuilappelboomZuilfruitbomen zijn bomen die door een natuurlijke mutatie veel minder tot geen zijtakken vormen.

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen zuilappel- en zuilperenbomen en zuilpruimen en kersenbomen.

  • Zuilappels en peren groeien van nature een stuk langzamer dan de 'gewone' fruitbomen, en zullen daarom met de juiste snoei erg smal blijven. Een zuilfruitboom wordt maar zo'n 20cm breed, en bereikt na 10 jaar een hoogte van maximaal 180-300cm (afhankelijk van ras, onderstam en snoei). In de showtuin bij onze winkel zijn meerdere volgroeide zuilfruitbomen te bewonderen met een hoogte van 180cm. Je bent van harte welkom om ze komen bekijken!
  • Zuilpruimen en kersen groeien van nature iets meer in een zuilvorm dan 'gewone' pruimen- en kersenbomen, maar het verschil is veel subtieler. Houdt bij deze bomen dus zeker rekening met een uiteindelijke breedte van toch één tot 1.5 meter, en een hoogte van 2.5 tot drie meter. Veel minder breed dan een gewone laagstam pruimenboom, maar een andere boom dan de zuilappel.

De vruchten die van zuilfruitbomen komen zijn over het algemeen zeer smakelijk. De peer Benita en appels Red Sensation en McIntosh zijn bijvoorbeeld echt favorieten. Ook de zuilkers Sylvia en zuilpruim Mirabelle Ruby zijn erg smakelijk.

Bekijk ons assortiment Zuilfruitbomen in de webwinkel

McIntosh appels

Er zijn enkele verrukkele zuilappels op de markt. Onze favoriet? Deze zoete appel, de McIntosh.

Zuilpeer Benita

Er zijn ook zuilperenbomen, zoals de zuilpeer Benita.

 

Wil je meer weten over zuilfruitbomen? Lees dan het volgende artikel in onze encyclopedIe:

Zuilfruitbomen in de fruittuin encyclopedie

Patioboom

Patiofruitbomen Een patioboom is eigenlijk wel een heel andere boom dan een dwergfruitboom of een zuilfruitboom. Bij een patioboom is er namelijk helemaal geen sprake van een mutatie.

Bij een patioboom wordt de groei beperkt door een (zeer) langzaam groeiende onderstam. Vaak kiezen we een onderstam die nog net iets minder hard groeit dan bij een laagstam fruitboom. Ook wordt de boom laag geënt, waardoor deze al 20-30cm boven de grond zijn eerste zijtakken vormt. Dit maakt de boom een stuk sierlijker in een pot.

Iets groter dan een dwerg- of zuilboom

Maar de patioboom zal dus wel gewoon gaan groeien. In pot zal de groei beperkt worden door de pot waar de boom in staat, en het zal dus redelijk makkelijk zijn om de groei te reguleren. Maar in de volle grond kan de boom een stuk groter worden dan dat deze is als je de boom koopt. Je moet rekening houden met een maximale hoogte van 200cm, en een maximale breedte van 150cm, met de juiste snoei. Kleiner kan wel, maar bij teveel snoei is er een risico dat de boom geen fruit meer draagt.

In pot zal de boom kleiner blijven, en is deze na 10 jaar op maximaal 150cm hoog en 100cm breed te houden.

Groot assortiment aan rassen

Conference peer Een groot voordeel van een patioboom is dat deze in principe met alle fruitsoorten te maken is. Daarom zijn patiobomen in een enorm groot assortiment fruitrassen te krijgen, en ook rassen die je kent van de groenteboer zijn vertegenwoordigd. Zo kan je dus smakelijk fruit van hoge kwaliteit uit een kleine tuin plukken.

Bekijk ons assortiment patiofruitbomen in de webwinkel

Een mini-fruitboom in pot houden

Mini-fruitbomen zijn beter geschikt om in pot te houden dan andere fruitbomen. Doordat de bomen kleiner blijven hebben ze ook minder wortels nodig, en dat past dus beter in een grote pot of bak. Natuurlijk is het bij een plant in pot wel extra belangrijk om goed te bemesten en bij droogte water te geven. Ook is een plant in pot minder winterhard dan in de volle grond.
Wil je meer weten over het houden van een fruitboom in pot? Lees dan hier verder:

Fruitboom houden in een pot

Verder lezen

Dwergkers Cherry Boop Ben je nu heel erg enthousiast geworden over een mini fruitboom in de tuin? Hoe kan het ook anders! Lees hier verder om meer inspiratie op te doen:

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie