Een natte of drassige tuin is niet altijd gemakkelijk om mee te tuinieren. In deze tuinen blijft na een flinke regenbui zomaar een plas staan, die daarna pas dagen later weer weg trekt. Veel bomen 'verdrinken' in zoveel water, en krijgen last van wortelrot. Maar gelukkig zijn er ook bomen die in zo'n tuin juist goed gedijen. Aangezien onze kwekerij zelf op laagveen ligt, hebben wij veel ervaring met natte en drassige ondergronden. In dit artikel vertellen we je meer over hoe je met zo'n ondergrond kunt omgaan, en welke bomen en struiken er juist goed op groeien.
Op deze pagina:
Kan dat uberhaupt wel: fruitbomen op een natte ondergrond?
De meeste fruitbomen groeien goed op een goed doorlatende, niet te drassige ondergrond. Niet voor niets zie je weinig fruitteeltbedrijven zich vestigen op de natste plaatsen in ons land. Maar dat betekend niet dat het helemaal niet mogelijk is. Door de fruitbomen- en struiken die je aanplant aan te passen aan de ondergrond, kan je toch een prachtige fruittuin maken. Het voedselbos Juuls Landje, die bij onze kwekerij om de hoek gevestigd is, heeft een prachtige collectie fruitbomen op een zeer natte ondergrond weten aan te planten.
Onze eigen showtuin
In onze eigen showtuin hebben we ook een lager gelegen deel, waar het wat drassig kan zijn. Hier hebben we dus ook onze beplanting aangeplant op de standplaats: hier vindt u een hazelaar, vlierbes, japanse dwergkwee, braam en kweepeer. Allemaal struiken die goed geschikt zijn voor nattere ondergronden.
Het linker deel op deze foto uit onze showtuin is lager gelegen dan de rest van de tuin, en kan wat drassig zijn. We hebben onze aanplanting hierop aangepast.
Geen oever- of waterplant
Het is wel belangrijk om te beseffen dat er geen fruitbomen zijn die als water- of oeverplant geschikt zijn. Hoewel de bomen in dit artikel beter tegen natte ondergronden kunnen dan anderen, is er wel een limiet. Oevers die jaarrond nat zijn of zelfs onder water kunnen staan zijn voor fruitbomen niet geschikt.
Bij vochtige ondergronden geldt eigenlijk altijd dat goede drainage de bruikbaarheid van het land sterk verbeterd. Op een goed gedraineerde tuin kunnen veel meer verschillende soorten bomen en struiken goed groeien.
Vooral in de winter oppassen
Vooral in de winter, als de bomen of struiken hun blad hebben verloren, kan teveel water fataal zijn. De fruitplanten hebben op dat moment namelijk geen manier om het overtollige vocht te verdampen. Daarom is het, vooral bij de blauwe bes en dwergkwee, belangrijk om er vooral in de winter op te letten dat de grond voldoende gedraineerd is. Als het water daar dagen of zelfs weken na een regenbui nog blijft staan, zijn deze planten niet goed geschikt.
Fruitbomen voor natte tuinen
De volgende fruitbomen en fruitstruiken groeien goed op vochtige ondergronden.
1) Mispel
De mispel is een ideale boom voor natte ondergronden. Deze sterke boom komt van nature in Nederland voor en voelt zich juist thuis op drassige ondergronden. Een laagstam mispelboom wordt zo'n drie meter hoog. Het is een boom die in het voorjaar prachtig bloeit met witte bloemen. De vruchten pluk je pas aan het einde van de herfst, en zijn vooral geschikt voor verwerking.
Wil je meer weten over de mispelboom? Lees dan hier verder:
2) Hazelaar
De hazelaar is een grote struik. Als je die gewoon laat groeien kan hij wel 3 tot 4 meter hoog worden, maar met de juiste snoei kan je hem goed op een hoogte van zo'n 2 meter houden. De roodbladige hazelaar groeit wat langzamer. Zorg wel dat je het ras Roter Zellernoot uitkiest, want die geeft eetbare nootjes.
Deze hazelnotenstruik bloeit vroeg in het voorjaar met prachtige katjes. Later in het jaar vormen de vruchten, die wat verstopt zitten in een bolster. Je moet dus goed kijken om de nootjes te zien hangen!
De hazelaar is een onderhoudsvrije struik die ook goed groeit op wat natte ondergronden, en verdient daarom zeker een plekje in deze lijst!
Meer weten over een hazelaar in de tuin? Lees dan hier verder:
3) Vlier
De vlier is een heel sterke struik die ook in de natuur in Nederland voorkomt. Zonder snoei kan zo'n struik gerust vier meter hoog worden. Gelukkig zijn er ook siervormen van de vlier, vaak met prachtige bladkleuren, die een stuk kleiner blijven. Zo kan een Black Beauty, met de juiste snoei, op een hoogte van twee meter gehouden worden. Dat is stukken beter te behappen voor de meeste tuinen.
De vlierbes bloeit in het voorjaar rijk met grote, witte schermbloemen die ook lang in de struik blijven hangen. Dit maakt de vlier ook zeer geschikt als sierstruik. De bloesem kan ook gebruikt worden voor het maken van vlierbesbloesemsiroop. Later in het jaar vormen de trossen met bessen. Deze zijn rauw giftig, maar kunnen worden ingekookt tot een heerlijke en ook zeer gezonde vlierbessap.
Wil je meer weten over een vlierbes in de tuin? Lees dan hier verder:
De vlierbessen Black Beauty, Black Tower en Black Lace hebben prachtig dieprood blad wat in contrast staat met de wit-roze bloemen.
4) Braam (braambes)
De braam is een sterke plant die in Nederland overal te vinden is. Van de wilde braam ben je vaak liever kwijt dan rijk: deze struik groeit het liefste overal en kan andere planten verstikken. Gelukkig hebben 'tamme' bramenstruiken een stuk minder groeikracht, en met een goede jaarlijkse snoeibeurt is dus ook te voorkomen dat je straks overal in de tuin bramenstruiken vindt.
De braam is ook goed geschikt om te planten op natte ondergronden. Ook hier groeit deze struik goed, is hij gezond en geeft hij bramen. Om een goede productie te behalen is het wel verstandig om de takken op te binden. Dit mag tegen een schutting of hek, maar kan ook gewoon aan palen met draden.
In onze 'drassige' tuin is een Thornless Evergreen te vinden (daar is ook de foto hiernaast gemaakt), maar in principe is elke braam geschikt.
Meer weten over een braam in de tuin? Lees dan snel hier verder:
5) Japanse dwergkwee
Hoewel de japanse dwergkwee zijn naam deelt met de kweepeer is het eigenlijk een heel andere fruitsoorten. Wel kan je de vruchten van de dwergkwee op dezelfde manier gebruiken: de gele vruchten kan je verwerken tot een smakelijke jam of gelei.
De dwergkwee is een halfhoge bodembedekker die mooi de ondergrond bedekt. Afhankelijk van het ras bloeit de japanse dwergkwee in het voorjaar met rode, roze of witte bloemen.
De japanse dwergkwee groeit het beste op wat vochtige, zure ondergronden. Veengrond is bijvoorbeeld ideaal. Het is een redelijk onderhoudsvrije plant die zeer gemakkelijk bloeit en fruit draagt. Ook als sierplant is de japanse dwergkwee populair.
Meer weten over een japanse dwergkwee? Kijk dan hier verder:
6) Blauwe bes
De blauwe bes is redelijk kieskeurig wat ondergrond betreft. Het is belangrijk dat de ondergrond een losse structuur heeft en erg zuur is. Wél mag de ondergrond ook best wat vochtig zijn. Dit maakt de blauwe bes een ideale plant voor specifieke drassige tuinen, zoals het voedselbos Juuls Landje die we eerder noemden.
De blauwe bes bloeit in het voorjaar met prachtige witte, klokvormige bloemen die veel bijen aantrekken. In de zomer, afhankelijk van het ras ergens tussen juli en september, pluk je de blauwe bessen. Deze zijn zoet en smakelijk, en ook nog eens heel erg gezond. Verantwoord snoepen dus!
Wil je meer weten over een blauwe bes in de tuin? Lees dan verder op één van deze pagina's:
7) Vossenbesje en Cranberry
Hoewel het vossenbesje en de cranberry twee compleet verschillende planten zijn, hebben we ze hier toch even onder één tussenkopje geplaatst. Beide struiken zijn bodembedekkers die rode vruchten dragen, die vooral ideaal zijn voor verwerking. En ook zijn beiden familie van de blauwe bes hierboven. Het zijn struiken die behoefte hebben aan een heel zure ondergrond, dus alleen de lichtste veengronden zijn geschikt.
Gelukkig mag die ondergrond wel vochtig zijn. Vooral de cranberry kan goed tegen nattigheid. Daarom is deze struik ook wel eens verwilderd aan de Nederlandse kust te vinden: hier voelt deze struik zich erg goed thuis!
Wil je meer weten over een cranberry of vossenbes in de tuin? Of wil je een struikje kopen? Kijk dan even hier:
- Een cranberry planten en verzorgen
- Een vossenbes planten en verzorgen
- Veenbessen (vossenbesjes en cranberries) in de webwinkel
8) Appelbes
De appelbes is misschien wel één van de meest ondergewaardeerde fruitsoorten die je in Nederland kunt telen. Onbekend maakt onbemind, en deze fruitsoort is behoorlijk onbekend. Niet voor niets krijgen wij regelmatig de vraag: waar smaakt dat eigenlijk naar, appelbes?
Dat is eigenlijk best een grappige vraag, als je beseft in hoeveel levensmiddelen appelbes te vinden is. Vaak staat appelbes onder de botanische naam 'aronia' op de ingredientenlijst. Bijvoorbeeld bij fruitsappen, drinkyoghurts of zelfs bij snoepjes.
De appelbes smaakt echt naar een besje. De vrucht is sappig, zoet tot zachtzuur en heeft een beetje het aroma van een appel. Soms kan hij wel licht wrang zijn. Daarom is de bes niet zo populair om direct van de struik te eten. Wel is het een enorm smakelijke toevoeging aan alles wat naar 'bosvruchten' moet smaken, zoals jam, sap of desserts. En naast heel smakelijk en vol met bosvruchten aroma's is de appelbes ook nog eens super gezond.
De struik is onderhoudsvrij en zeer sterk, en gedijt goed in veel verschillende omstandigheden. Het liefst groeit hij op een lichtzure ondergrond, die dus ook best wat vochtig mag zijn.
Meer weten over de appelbes? Lees dan hier verder:
Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op. |