Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

N207 afgesloten, winkel bereikbaar Door de afsluiting is er een omleiding. Onze winkel is gelukkig gewoon bereikbaar.

Meer informatie

Plantinstructies voor het planten van een fruitklimmer (druivelaar, kiwi etc.)

De kiwiplant is een klimplant. Bij fruitplanten denk je al snel aan een appelboom of een bessenstruik, maar natuurlijk zijn er ook fruitsoorten die groeien aan klimplanten. Ideaal voor het vullen van een pergola, dichtgroeien van een schutting of gewoon omdat het fruit zo lekker is. Op deze pagina vind je alles over het aanplanten van een druif, kiwi of andere fruitdragende klimplant.

Op deze pagina:

Planttijd voor druiven en kiwi's

De meeste fruitbomen kan je het beste aanplanten in de winter. Vaak lees je het advies om dit ook zo te doen voor druiven of kiwi's, maar wij adviseren hier wat anders. Hoewel je in principe jaarrond kiwi's en druiven zou kunnen planten adviseren wij om dit te doen in het late voorjaar of de vroege herfst. Op dat moment staan de planten mooi in blad, en zo weet je zeker dat je een gezonde struik koopt!

Aanplanten in de herfst

Kiwi 'Moniek' in de winkel in de herfst. Door aan te planten in de herfst hoef je eigenlijk niet meer naar de druif of kiwi om te kijken: de plant kan in de winter wortelen en loopt het volgende jaar vanzelf mooi uit. Druiven en kiwi's laten wel redelijk vroeg hun blad vallen. Een mooie maand om te planten is dus september of het begin van oktober.

Aanplanten in het voorjaar

Koop je een plant in het voorjaar? Dan is het aan te bevelen om een plant uit te zoeken die vorig jaar is opgekweekt, en een pot vol wortels heeft. Een struik die al enkele grote knoppen of zelfs kleine bladeren heeft is perfect.

Een struik die in maart of begin april al vol in het blad staat klinkt misschien aantrekkelijk, maar dit heeft grote nadelen. Vaak zijn deze struiken 'voorgetrokken' in een warme kas, en hebben daardoor mooi fris groen blad. Maar met nachtvorst kunnen deze jonge bladeren invriezen en beschadigd raken. Koop je dus een plant uit de kas? Dan is het verstandig om deze in pot te houden en naar binnen te halen met nachtvorst, om hem na ijshieligen te planten.

Het kan bij kiwi's en druiven best wel even duren voordat de druiven vol in het blad staan. Dit is voor deze planten heel normaal.

De druif of kiwi gaat na het aanplanten verder wortelen. Mocht het begin van de zomer, bijvoorbeeld in Juni, al heel droog zijn. Dan is het aan te bevelen om de struiken bij te wateren.

Druif of kiwi met blote wortel aanplanten

Tegenwoordig worden bijna alle kiwi- en druivenstruiken in pot geteeld. Plant u een druif of kiwi aan die in de volle grond is geteeld? Dan plant u deze in de winter, wanneer de struik geheel in rust is, ergens van november tot en met maart.

Een plant uit de volle grond heeft vaak wat minder wortels, en het is dus extra belangrijk om de struiken bij droogte goed water te geven. 

Juiste plaats voor een klimplant

De juiste plaats voor een klimplant verschilt per klimplant. Sommige planten hebben meer ruimte nodig dan anderen, en er is ook een verschil in zonbehoefte en ideale grondsoort. De juiste standplaats voor fruitklimmers vind je hier:

Zorgen voor de juiste standplaats is heel belangrijk. Een klimplant maakt zich vaak vast goed aan de ondersteuning, en kan daarom niet goed meer verplaatst worden. Als je eenmaal een klimplant hebt aangeplant, dan staat deze hier (vrijwel) voor eeuwig!

Ondersteunen van fruitklimmers

Er zijn kleine verschillen in de manieren waarop klimplanten met fruit het liefste worden ondersteund. Dit valt samen met de groei van de struik.

Soort fruitklimmerIdeale ondersteuning
Kiwi De kiwi is een slingerplant. Geef de plant daarom het liefst één stevige ronde paal om naar boven te klimmen, en daarna enkele stevige staaldraden om een totale rijkwijdte van minimaal 3 meter te bereiken. De individuele hoofdtakken en daarmee staaldraden moeten een afstand van minimaal 20cm (maar beter 30cm) hebben.
Een kiwi kan ook direct van de grond af horizontaal worden geleid om zo een schutting of muur te bedekken. Zorg er wel voor dat er draden zijn gespannen waar de kiwi zich omheen kan slingeren.
De kiwi hoeft niet handmatig vastgezet te worden: de plant slingert zichzelf om de ondersteunende paal en draden heen. Bij het aanplanten van een grote- en oude plant kan bindbuis handig zijn voor een eerste bevestiging.
Kiwibes De kiwibes is ook een slingerplant, maar groeit veel compacter. Ook de kiwibes heeft het liefste één stevige paal of regenpijp naar boven, en op een hoogte van zo'n 1.5 tot 2 meter hoog draden die 15-20cm onderling afstand houden. Totaal wordt een kiwibes zo'n 2 meter breed.
Een kiwibes kan ook direct van de grond af horizontaal worden geleid om zo een schutting of muur te bedekken. Zorg er wel voor dat er draden zijn gespannen waar de kiwibes zich omheen kan slingeren.
De kiwibes hoeft niet handmatig vastgezet te worden: de plant slingert zichzelf om de ondersteunende paal en draden heen. Bij het aanplanten van een grote- en oude plant kan bindbuis handig zijn voor een eerste bevestiging.
Druif Er zijn veel verschillende snoeimethoden voor druiven, en de daarbij behorende bevestigingsmethoden. Druiven gebruiken ranken, een soort kleine 'hakende' takjes, om zich vast te maken aan een schutting, hek of draad. Hoewel (staal)draden dus goed gebruikt kunnen worden om druiven te bevestigen, is het niet de enige optie. Een schutting die niet te 'glad' is (er zijn losse planken waar de druif zich aan vast kan maken) is ook een prima plaats om een druif te bevestigen.
De uiteindelijke grootte van een druif is enrom afhankelijk van de snoeimethode. Bij een aggressieve snoei is een half schuttingdeel van 2 meter hoog en 1 meter breed al voldoende. Als de druif niet wordt gesnoeid kan deze gemakkelijk een schutting van 4 tot 6 meter vullen.
Wij adviseren om een druivenstruik bij het aanplanten éénmalig vast te zetten met bindbuis, en om bij het snoeien hoofdtakken ook met bindbuis goed te bevestigen. De druif zoekt verder zijn eigen bevestiging tijdens de groei.

Druivenstruiken bevestiging in de wijngaard.

Deze druiven staan in een wijngaard bevestigd met palen en ijzerdraden. Dit is een simpele maar zeer effectieve methode.

 

Kiwibessen aan een plant die groeit in een metalen draadscherm.

In onze showtuin groeien kiwibessen tegen een metalen draadscherm. Hoewel dit niet de hoogste productie geeft is dus wel een goede combinatie van meer privacy en lekker fruit uit de tuin.

Benodigdheden om een kiwi of druif te planten

Om een kiwi of druivenstruik te planten heeft u de volgende benodigdheden nodig:

  • De kiwi of druivenstruik.
  • Een schop of schep.
  • (Veenvrije) potgrond of aanplantgrond, zo'n 20 tot 40 liter per struik. Gebruik geen bemeste tuinaarde of tuincompost, dit is schadelijk voor de jonge struik.
  • In de zomer: een emmer water (bij voorkeur is de emmer groter dan de wortelkluit van de struik).
  • Bindbuis om de jonge plant aan de ondersteuning te bevestigen.

Druif of kiwi(bes) planten in 7 stappen

Tros druiven Volg de volgende stappen voor het planten van een druif- of kiwi(bessen)struik.

  1. De voorbereiding. Kies een goede plaats in de tuin uit voor de plant. Zowel een druif- als een kiwi staan graag beschut en warm en beschut. De kiwi groeit beter op een licht zure ondergrond (zoals veen, bosgrond of lichte klei), en de druif juist beter op een kalkrijke ondergrond (zoals zand of leem). Beide planten kunnen niet goed tegen langdurige natte voeten, dus een goede structuur is van belang.
    Ook is het van belang om te zorgen voor een goede ondersteuning waar de plant tegenop kan klimmen. Lees hier meerover onder ondersteuning voor fruitklimmers.
  2. Wortelkluit nat maken. Plant u de struik in de winter, of in het voorjaar- of herfst als de plant maar enkele bladeren heeft? Dan kunt u deze stap overstaan. Anders plaatst u de kluit met pot en al in de emmer water totdat er geen luchtbubbels meer naar boven komen, en verwijdert de plant daarna direct weer uit de emmer. Zo heeft de plant genoeg water. Heeft u geen emmer die groot genoeg is? Of is de struik pas opgepot en heeft deze dus geen 'vaste' wortelkluit? Maak dan de kluit goed nat door langzaam het water over de pot te gieten.
  3. Gat graven. Maak een gat die ongeveer 1,5x zo groot is als de pot zelf, dus iets dieper en breder. Verwijder keien en andere storende elementen.
    - Is de grond hard en solide? Dan is het goed om de aarde rondom het gat los te maken met uw schop.
    - Vervangt u een oude druivelaar of kiwiplant? Verwijder dan aanzienlijk meer aarde en vervang dit met (bemeste) tuinaarde. 
  4. Potgrond toevoegen. Voeg nu een laag potgrond toe zodat de onderste 30% van het plantgat is gevuld. U kunt de plant tijdelijk in het gat zetten om te zien of u voldoende potgrond heeft toegevoegd: de bovenrand van de bestaande potkluit moet precies op de rand van het gat uitkomen. U hoeft de potgrond niet aan te drukken.
  5. Struik planten. Heeft u voldoende potgrond toegevoegd? Dan plaatst u nu de struik (natuurlijk zonder pot) in het midden van het gat, en vult het gat verder geheel aan met potgrond. Zorg dat de struik recht staat en duw daarna de potgrond aan met handen of voeten zodat de struik mooi stevig vast staat. Waarschijnlijk moet u hierna nog wat potgrond toevoegen. Heeft u niet genoeg potgrond? Gebruik dan wat van de tuingrond die u eerder heeft weggegraven om het geheel aan te vullen.
  6. Plant aanbinden. Gebruik nu het bindbuis om de plant goed aan de ondersteunende paal of hekwerk te bevestigen. Als de plant al enkele zijtakken heeft kunt u ook deze bevestigen.

In de potgrond die u heeft gebruikt zitten genoeg voedingsstoffen voor het eerste jaar, en die hoeft u dus ook niet extra toe te voegen. Zorg er wel voor dat u het eerste jaar goed water geeft.

Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie