Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Maandag gesloten Wij zijn maandag 24 juni gesloten. Op dinsdag zijn we weer open volgens onze normale openingstijden.

Openingstijden

Plantinstructies

Een goed begin is het halve werk, en daarom is het ook erg belangrijk om uw aangekochte boom goed te planten. In dit artikel bespreken we de beste manier om een fruitboom te planten. Dit geldt dus voor zowel laagstam (struik), halfstam en hoogstam. Bessen, druiven en andere soorten kleinfruit worden ongeveer via de zelfde methode geplant.

Op deze pagina:

Stap 1: Voorbereiden van de plant

Haal de pot voorzichtig van de boom af. Indien de plant een sterk gewortelde kluit heeft (de wortels zijn in de vorm van de pot gegroeid en bijna de hele kluit bestaat uit wortels) kunt u het beste de wortels los maken en zorgen dat als ze uitgroeien een andere kant dan de potvorm opgaan. Zorg, ook als er geen sterk gewortelde kluit is, dat de kluit vochtig is.

Stap 2. Voorbereiden van de plantplaats

Maak een gat, ongeveer anderhalf keer zo groot als de kluit die u gaat planten. Zorg dat ook de grond rond het gat, en dan vooral de grond onderin het plantgat, goed los gemaakt is.

Stap 3: Het planten van de boom

Leg nu een kleine laag potgrond neer en zet de boom recht in de grond, waarbij de bovenkant van de kluit ook de bovenkant van het gat bereikt: de boom moet even diep geplant worden zoals hij in de pot heeft gestaan. Zet naast de boom een paal in de grond en sla deze goed vast, zo diep dat de bovenkant van de paal tenminste onder de onderste takken uitkomt (dit hoeft alleen bij halfstam en hoogstam). Vul nu ook de randen van het gat met potgrond en druk de grond goed aan zodat de boom vast staat. Als er toch boven de kluit een paar centimeter grond nodig is, is dat geen groot probleem; zolang de entplek (de knobbel) maar netjes boven de grond blijft.

Stap 4: Vastmaken van de paal aan de boom

Maak nu de paal (of palen) vast aan de boom zodat de boom niet om kan waaien. Maak de boom het liefste vast met boomband, of gebruik een goed en stevig touw, maar gebruik nooit ijzerdraad. Ijzerdraad kan ernstige schade opleveren aan de boom omdat het in de stam gaat snijden.

U hoeft niet extra te bemesten, aangezien wij adviseren verse potgrond in het plantgat te doen. U kunt het daarop volgende jaar de boom wel extra bemesten met organische meststoffen.

 

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie