Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 18:00

Bloesem en bloeitijden van hazelnotenstruiken

Katjes van de rode hazelaar Hazelaars luiden het voorjaar al vroeg in. Iedereen kent wel de beroemde katjes die soms in grote aantallen in de tuin hangen. Een opvallende en mooie verschijning, en erg bijzonder. De hazelaar is namelijk één van de weinig fruitsoorten die bestoven wordt door de wind, en niet door insecten.

Dat heeft wel wat voordelen. Zo hoeven de hazelaars niet zo dicht bij elkaar te staan om bestoven te kunnen worden, want er hoeven geen bijen tussen de struiken te vliegen. Ook kan de struik al vroeg bloeien, want er hoeft niet gewacht te worden op insecten. Hierdoor bloeit een hazelaar al in Maart.

Om die bestuiving tot een success te brengen produceerd de hazelaar behoorlijk wat stuifmeel, en bloeit hij ook opvallend lang. Dat is prachtig voor in de tuin, maar minder voor mensen met een allergie tegen hazelaar-pollen. 

Op deze pagina:

Bloesem van hazelnotenstruiken

De hazelaar bloeit met langwerpige trossen van mannelijke bloemen, de katjes. Hiermee verspreid de plant stuifmeel waarmee andere hazelnootstruiken bestoven worden.

Natuurlijk moet de hazelaar zelf ook bestoven worden om hazelnoten te kunnen vormen. Hiervoor vormt de struik heel onopvallende bloemen direct aan de stam. Deze bloemen zijn te herkennen aan een piepkleine, felrode stamper die op een soort van 'knopje' groeit.

Bloesem van groene hazelaars

Alle sier- en productiehazelaars (dat zijn hazelnootstruiken die je aanplant voor de nootjes) geven katjes en onopvallende vrouwelijke bloemen. De meeste hazelaars hebben groen blad, en de kleur van de katjes sluit hierbij aan. Katjes van een hazelaar zijn geel tot lichtgroen van kleur. 

 

Katjes (mannelijke bloemen) van webb's price cob

Katjes van de (groene) hazelaar 'Webb's Price Cob'

Vrouwelijke bloem van groene hazelaar

Vrouwelijke bloem van de (groene) hazelaar 'Webb's Price Cob'

Bloesem van rode hazelaars

Hazelaars hebben niet alleen rood blad, maar ook de katjes hebben een prachtige purperrode kleur. De hazelnoot op de foto hieronder, de Rode Zellernoot, combineert die bijzondere kleur ook nog eens met smakelijke hazelnoten. Naast het blad en de bloesem hebben de hazelnoten ook een bijzondere rode 'schil' om de noot heen zitten.

 

Katjes van rode hazelaar 'Rode Zellernoot'

Katjes (mannelijke bloemen) van de rode hazelaar 'Rode zellernoot'

Vrouwelijke bloemen van rode hazelaar 'Rode Zellernoot'

Vrouwelijke bloem van de rode hazelaar 'Rode Zellernoot

Bloesem van de kronkelhazelaar

Ook de kronkelhazelaar bloesemt in februari. De katjes hebben dezelfde kleur als die van de groene hazelaar. Let wel op: een kronkelhazelaar geeft (zo goed als) geen vrouwelijke bloemen, en ook geen hazelnoten. Als je hazelnoten uit de eigen tuin wilt plukken, moet je echt een productie-hazelaar aanplanten.

Katjes van kronkelhazelaar contorta

Katjes van de kronkelhazelaar 'Contorta' .

 

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie