Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Maandag gesloten Wij zijn maandag 24 juni gesloten. Op dinsdag zijn we weer open volgens onze normale openingstijden.

Openingstijden

Snoei van amandelbomen

Vanwege de snelle groei van amandelbomen is het correct snoeien erg belangrijk. Hoewel het snoeien van een amandelboom niet substantieel anders is van het snoeien van de meeste fruitbomen, is de tijd van snoeien wel anders.

Op deze pagina:

De juiste tijd om te snoeien

Een amandelboom snoeit u, vanwege het risico van vorstschade, niet in de winter. De beste tijd om een amandelboom te snoeien loopt van April tot Augustus. U past in April de 'winter'snoei toe, en in de rest van de zomer de zomersnoei. De zomersnoei dient om de groei in goede banen te leiden.

Snoeimethode grote snoei (April)

Voordat u begint met de grote snoei verwijderd u eerst beschadigde takken uit de boom. Wanneer u wilt dat deze tak weer teruggroeit snoeit u tot onder de beschadiging. Als u op de zelfde plaats geen nieuwe tak wilt snoeit u deze geheel af.

U volgt hierna grofweg het stappenplan zoals u deze kent bij onze algemene snoeiinstructie:

  • U begint, net zoals de boom zelf, bij de stam. U snoeit de opgaande tak die van de stam komt af op ongeveer 50cm. boven de bovenste gesteltak (dit is een horizontale zijtak die direct van de stam groeit). Wanneer u niet wilt dat de boom nog verder groeit kunt u de takverder insnoeien, tot de maximale hoogte die u wilt aanhouden.
  • Hierna kijkt u naar de (gestel)takken die vanaf de stam groeien. Het doel is hier om goed vertakte, horizontaal groeiende takken te vormen. Nieuw gegroeide takken probeert u door middel van touwen of gewichten af te buigen tot een mooie horizontale stand. Hierna mogen ze worden afgesnoeid naar ongeveer een halve meter van de stam. Bestaande takken worden gesnoeid tot ongeveer een halve meter vanaf de laatste vertakking. Wanneer een nieuw groeiende tak licht afneemt van een reeds bestaande gesteltak, wordt deze verwijderd.
  • Als laatste kijkt u naar de takken die op de gesteltakken groeien. Dit zijn dus alle takken die niet direct van de stam af komen. Kleine takken mogen blijven zitten, deze vormen uiteindelijk het vruchthout. Grote, opgaand groeiende takken, worden geheel weggesnoeid.

De amandel is een bloedende plant. Na zware snoei is het verstandig om grote wonden af te dekken met snoeibalsem.

Zomersnoei

Tijdens de zomersnoei knipt u snel groeiende, opgaande takken weg. Snel groeiende horizontale takken kunnen worden getopt (het uiteinde weggeknipt) om vertakkingen te stimuleren.

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie