Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Maandag gesloten Wij zijn maandag 24 juni gesloten. Op dinsdag zijn we weer open volgens onze normale openingstijden.

Openingstijden

Overzicht van ziekten- en plagen bij fruitbomen

Jammer genoeg komen ook bij fruitbomen ziekten en plagen voor. Het is voor het behandelen en voorkomen van een ziekte belangrijk om zeker te weten welke ziekte de boom- of struik onder de lede heeft: anders is er een grote kans dat je de verkeerde behandeling toepast en het alleen maar erger maakt.

Op deze pagina vind je een overzicht van veel voorkomende ziekten bij fruitbomen- en struiken, met daarbij meer informatie over hoe je deze ziekten en plagen kunt herkennen, voorkomen en behandelen. Mocht u na het lezen van deze tabel nog niet zeker zijn welke ziekte u nu in uw boom of struik heeft? Neem dan gerust contact met ons op, en stuur ons een foto van het ziektebeeld in een e-mail naar info@fruitbomen.net. Wij kijken graag met u mee en geven u persoonlijk advies.

Ziekten en plagen bij fruitbomen- en struiken

De volgende ziekten en plagen komen voor bij fruitbomen en fruitstruiken.

FotoNaamBeschrijving
Krulziekte bij perzik Krulziekte Veelvoorkomende schimmelziekte bij perziken die zorgt voor rood, krullend blad. Meer informatie.
Vruchtboomkanker op de stam van een appelboom. Vruchtboomkanker Schimmelziekte die roodbruine plekken en vergroeingen veroorzaakt in stam en takken, vooral bij appelbomen. Meer informatie.
Bovenkant blad van peer met perenpokziekte Perenpokziekte Geel-groene (boventkant) en bruine (onderkant) vlekken op het blad van een perenboom, veroorzaakt door kleine mijt. Meer informatie.
Wollige appelbloedluis op een tak, zichtbaar door de wollaag Wollige appelbloedluis Deze insecten verstoppen zich in een witte, wollige pluizenbol op vooral zijtakken en de stam van appelbomen. Meer informatie.
Bladluizen in pruimenboom Bladluis Veel voorkomende plaag: kleine zwarte, groene, gele of oranje insecten verstoppen zich op jonge uitlopers en onder bladeren. Meer informatie.
Bessenbloedblaarluis op een bessenstruik Bessenbloedblaarluis Goed verstopte bladluizen onder het blad van aalbessen en zwarte bessen veroorzaken rode gezwellen bovenop het blad. Meer informatie.
Druivengalmijt  Druivengalmijt  Kleine insecten die zich verstoppen in witte 'vilt'-plekken (daarom ook druivenviltmijt) onder het blad veroorzaken bobbels bovenop het blad. Meer informatie.
Appelspinselmot Appelspinselmot  Eitjes worden door een mot in een 'spinselweb' in de appelboom gelegd. Na enkele weken komen deze uit en een grote groep rupsen komt uit en deze eten (bijna) alle bladeren van de appelboom op. Meer informatie.
Loodglans op stam kers Loodglansziekte Een schimmelziekte die purperrode gezwellen/sporen aan de stam veroorzaakt. Zeer gevaarlijk. Meer informatie.
Aantasting met schurft in een Elstar appel Appelschurft Schimmelaantasting veroorzaakt kurkachtige plekken in appels en bruine plekken op het appelblad. Meer informatie.
Aantasting met schurft op blad peer Perenschurft Schimmelaantasting veroorzaakt donkerbruine tot zwarte stippen op blad en vruchten van de peer. Meer informatie.
Door meeldauw aangetaste bladeren van een appel Echte meeldauw Witte, poederachtige schimmelaantasting die oppervlakkig aan de bovenkant van het blad verspreid. Meer informatie.
Bovenkant blad druif valse meeldauw Valse meeldauw Witte, poederachtige schimmelaantasting die oppervlakkig aan de onderkant van het blad verspreid. Aan de bovenkant van het blad ontstaat een gele verkleuring. Meer informatie. 
Narrentasje Hauszwetsche pruim Narrentasje Schimmelinfectie die vergroeiingen in de vruchten van pruimen en sleedoorns veroorzaakt. Meer informatie.
Made van fruitmot in halve appel Fruitmot Maden boren gangen door het fruit van appels, peren en andere fruitsoorten. Meer informatie.
Kurkstip bij Summerred appel Kurkstip Bruine vlekken op de schil en bruine plekken in het vruchtvlees van appels. Meer informatie.
Perenroest op blad peer Perenroest Bruine plekken op en bruine sporen onder het blad van perenbomen. Meer informatie.
Pruimenmot Pruimenmot Veel voorkomende plaag bij pruimen waabij de larven van een mot door de pruimen boren. Meer informatie.
  Bramengalmijt Redelijk algemeen voorkomende plaag bij bramenstruiken waardoor vruchten niet goed afrijpen, met rode of witte plekken in de vruchten tot gevolg. Meer informatie.
Braamroest Braamroest Redelijk zeldzame schimmelziekte waarbij de bladeren van een bramenstruik roodbruin verkleuren. Meer informatie.
Larve van frambozenkever Frambozenkever De frambozenkever legt haar larven in de vruchten van frambozen en bramen die daardoor aangetast en oneetbaar worden. Meer informatie.
Deze Opal pruimen zijn aangetast door grauwe schimmel Grauwe schimmel Een veel voorkomende schimmelziekte die de vruchten van zachtere fruitsoorten aantasten. Herkenbaar aan de grijs-bruine schimmelsporen en verrimpelde vruchten. Meer informatie.
Aantasting van de hagelschotziekte op het blad van een perzik.  Hagelschotziekte Schimmelziekte die herkenbare ronde gaten vormt op bladeren, alsof er met hagel op de boom geschoten is. Komt vooral voor op prunus-soorten (pruim, kers, perzik, abrikoos). Meer informatie.

Klik op de 'Meer informatie' links in de tabel hierboven voor licentieinformatie over de gebruikte foto's.

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie