Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 18:00

Bestrijdingsmiddelen in de fruittuin

Voor het behandelen van een ziekte- of plaag in uw tuin wilt u mogelijk teruggrijpen naar een bestrijdingsmiddel. Maar misschien kunt u beter voorkomen dat de boom ziekt wordt. Op deze pagina leest u meer over hoe u ziektes en plagen kunt voorkomen, en ook over de uitgangspunten voor de informatie over preventie en bestrijding op de rest van de website.

Bestrijdingsmiddelen: een bron van discussie

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is een bron van discussie; sommige tuinliefhebbers gebruiken liever helemaal geen middelen, terwijl anderen juist wijzen op het belang van een goede bestrijding van insecten voor de kwaliteit van de vruchten.

Voorstanders van de biologische teelt beargumenteren dat ongedierte- en ziektebestrijding soms noodzakelijk is, zolang dit maar op een zo natuurlijk mogelijke wijze gebeurt, met oog voor dierenwelzijn en het milieu.

Wij adviseren op onze website vooral over hoe je ziekten en plagen kunt voorkomen, maar hebben ervoor gekozen om ook te beschrijven hoe je ze kunt bestrijden. Natuurlijk bij voorkeur op biologische wijze.

Voorkomen is beter dan genezen

Wij benadrukken bij al onze informatie het belang van preventie. Natuurlijk is het voorkomen van ziekten in een boom voor iedereen fijner dan het bestrijden van een plaag of ziekte die zich al in uw boom genestelt heeft. Ook hebben preventieve maatregelen minder vaak een negatief effect op de natuur om de boom heen. Hélemaal voorkomen kan natuurlijk nooit, maar veel voorkomen kan wel.

Pimpelmees met rups

Preventief ziekten voorkomen: gezonde boom, gezonde tuin, gezonde natuur

Een gezonde boom wordt minder snel ziek dan een ongezonde boom.

Een boom kan minder sterk zijn doordat hij nog heel jong is, of juist heel oud. Óf doordat deze net verplant is. Hier kunt u dan natuurlijk niet zo heel veel aan doen.

Maar een boom kan ook minder gezond zijn, doordat hij niet op de juiste plek geplant staat. De verkeerde grondsoort, zuurtegraad en/of structuur, of teveel of te weinig voedingsstoffen kan een boom verzwakken. Een storende laag kan de groei tegenhouden en de boom verzwakken.

Maar naast de bodem is het ook belangrijk om te kijken naar zaken als waterhuishouding (drenage, afwatering of juist bewatering), de hoeveelheid wind/tocht, de juiste snoei op het juiste tijdstip, bescherming tegen nachtvorst (voor planten die hier gevoelig voor zijn) en het voorkomen van zieke planten- of bomen in de buurt. Deze zijn belangrijk voor het voorkomen van schimmelziekten.

Een goed bodemleven (voldoende wormen), goede hoeveelheid en variatie van insecten en vogels voorkomen schadelijke insecten.

De juiste boom voor uw tuin, en het beste ras om ziekten te voorkomen

Wij noemden hierboven al een hele lijst met zaken waar u op moet letten om ziekten te voorkomen. Dit lijkt heel veel werk, maar dat kan meevallen. Het is namelijk makkelijker als u in plaats van uw tuin aan te passen aan de bomen die u wilt planten - de bomen die u wilt planten aanpast aan uw tuin. Door de juiste bomen te kiezen, voorkomt u dat veel werk nodig is.

Ook bij het uitkiezen van een ras kunt u het verschil maken. Sommige rassen zijn véél ziektegevoeliger dan anderen. Vaak staat de ziekteresistentie bij de producten in onze webshop goed aangegeven. Zo is de appel Cox's Orange Pippin behoorlijk ziektegevoelig, en Alkmene en goed alternatief. Ecolette is de ideale appel voor iemand die een gezonde boom zoekt. Twijfelt u toch tussen twee rassen? Dan kunt u ons altijd om advies vragen.

De boom is tóch ziek geworden; wat nu?

Wanneer uw boom toch ziek is geworden, is het belangrijk om eerst goed te achterhalen welke ziekte de boom heeft. Dit kan d.m.v. onze website, maar dat kan ook door ons een duidelijke foto te sturen van het ziektebeeld. Wanneer de ziekte herkend is kan er een besluit genomen worden over de behandeling.

Veel ziekten zijn relatief onschuldig (zoals een griepje voor de mens) en kunnen ook zonder bestrijdingsmiddelen overwonnen worden. Bij schimmelziekten is het, vooral in het einde van het jaar, ook wel eens interessant om de plant van zijn bladeren te ontdoen. In dit geval 'forceren' we de boom naar een snelle winter, en kan de boom in het voorjaar weer schoon (zonder schimmel) beginnen. Neem voordat u de boom kaal plukt even contact op met ons, om te overleggen of dit een slimme behandeling is.
Andere ziekten vragen om een behandeling. Hier is het meestal een goed idee om de ziekte te bestrijden als de aantasting nog beperkt is. Hoe verder de aantasting, hoe hardnekkiger, en hoe lastiger het is dus om te bestrijden.

Eten van fruit na gebruik bestrijdingsmiddelen

Veel mensen zijn bezorgd over het eten van fruit na het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dit is begrijpelijk, maar niet nodig. De veiligheidsnormen die in acht genomen worden zijn, mits u de instructies op de verpakkingen van het verkochte middel aanhoud, zeer scherp. Let wel op dat u middelen gebruikt waarop vermeld staat dat ze bedoeld zijn voor fruit- en/of groenteplanten. Ook staat er vaak in de beschrijving van het middel beschreven of u het fruit nog kunt eten, en zo ja na hoeveel tijd na het gebruiken van het middel.

Referenties

Foto pimpelmees CC BY 2.0 door OliBac

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie