Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Koningsdag geopend Ook op zaterdag 27 april, koningsdag, is onze winkel geopend. U bent welkom tussen 10:00 en 17:00

Meer informatie

Een perzik- of nectarineboom planten en verzorgen

Platte perzik Saturne Perziken en nectarines zijn heerlijke zoete vruchten die je doen verlangen naar de zomer. Veel mensen denken bij deze heerlijke vruchten aan het warme zuiden, maar wist je dat je met de juiste omstandigheden deze vruchten ook in Nederland kunt telen? Wat beschutting en warmte is genoeg om heerlijk fruit te kunnen plukken. Toch is de perzik- en de nectarineboom niet de makkelijkste boom in de fruittuin. Het is belangrijk om je voor te bereiden op het planten en verzorgen van deze boom. Hoe? Door je met dit artikel in te lezen!

Op zoek naar een perzikboom of nectarineboom voor in de tuin? Neem dan eens een kijkje in onze webwinkel:

Nectarineboom kopen Perzikboom kopen

Nederlandse naam Perzikboom (vrucht met dons),
Nectarineboom (vrucht met gladde schil)
Latijnse naam Prunus persica (ssp nucipersica)
Niveau verzorging Gemiddeld tot bovengemiddeld.
Niveau produceren Vrij hoge opbrengst
Soort plant Boom
Plaats in de tuin Zon
Ziektegevoeligheid Vrij gevoelig. Vooral oppassen voor krulziekte.
Aanbevolen rassen Avalon Pride, Benedicte, Flavortop

Op deze pagina:

SlangenmuurDe perzikboom in de tuin

Bij de perzikboom hebben de meeste mensen een héél exotische boom in gedachten. Maar dat valt reuze mee! De perzik komt namelijk al een lange tijd voor in Nederland. Perzikbomen werden honderden jaren geleden al geplant in kasteeltuinen, met speciale slangenmuren konden de perziken op een warme plek neergezet worden. Hoewel er tegenwoordig rassen zijn die beter geschikt zijn voor de minder warme plaatsen, is het nog steeds goed om een perzik- of nectarineboom op een warme en beschutte plaats neer te zetten.

Verschil tussen de perzik- en nectarineboom

Botanisch gezien zijn de perzik- en nectarineboom directe zusjes. De verschillen tussen de twee zijn zo klein, dat ze aan de boom zelf niet tot nauwelijks te zien zijn. Bij de vruchten is het verschil dan weer duidelijker: de nectarine is een variant van de perzik zonder dons'vachtje', en kan dus ook met schil en al gegeten worden. Omdat de verschillen tussen deze bomen zo klein zijn, worden ze in dit artikel samen besproken. Wanneer we refereren naar een perzikboom, nemen wij hier ook de nectarineboom in beschouwing.

Perzikboom met kat De ideale plaats

Een perzikboom kan een heel dankbare boom zijn, maar daar voor is het heel belangrijk om de boom op de juiste plaats te planten. De juiste plaats voor een perzikboom heeft enkele eigenschappen. Het belangrijkste is warmte en beschutting. Een plaats op het zuiden is het beste, want daar is voldoende zonlicht aanwezig. Door de perzik- of nectarineboom tegen een muur of schutting te plaatsen wordt de warmte nog beter vastgehouden, wat de rijping van de vruchten positief beïnvloed. Heeft u niet zo'n warme plaats? Dan past u uw raskeuze hierop aan.

Hiernaast is het ook heel belangrijk dat de boom beschut staat. Wind of tocht kan ziekten overbrengen (bijvoorbeeld bladluis) en zorgt ervoor dat de boom gevoeliger is voor nachtvorst. Een hoek in uw tuin met voldoende beschutting, of een beschutte stadstuin zijn dus het beste. Een kas of serre voldoet natuurlijk perfect aan de twee bovenstaande vereisten.

Naast het belang van genoeg warmte en voldoende beschutting is een perzikboom ook gebaad bij een goed doorlatende maar niet te droge ondergrond.

Neem bij twijfel over uw standplaats gerust contact met ons op voor persoonlijk advies!

Een perzikboom in de kas

Een perzikboom is ideaal voor in een kas of serre. Neem hiervoor zeker een laagstam perzikboom. De halfstam en hoogstambomen zijn voor normale kassen te groot. U kunt een perzikboom als boom in de kas laten groeien, maar nog interessanter is de perzik tegen de muur van de kas aan planten. Door de takken horizontaal te geleiden heeft u een optimale productie, maar kunt u het midden van de kas ook gebruiken voor andere planten.

Welke perzik- of nectarineboom moet ik kiezen?

Wij bieden een behoorlijk assortiment perzik- en nectarinebomen aan. Het kiezen van een boom kan dus ook best ingewikkeld zijn!

Allereerst moet er een vorm gekozen worden. Perzikbomen zijn beschikbaar als laagstam, halfstam en laagstam-leibomen. De laagstam heeft een stam van +/- 50cm, en wordt in totaal +/- 2.5 tot 3 meter hoog. De halfstam heeft een stam van +/- 1,2m en wordt grofweg een meter hoger dan de laagstam. De geleide laagstam is ideaal, aangezien de warmte hier beter verdeelt is over de boom. Hierdoor rijpen de vruchten in ons klimaat beter af. Ook blijft een leiboom lager dan een gewone laagstam fruitboom.

Naast deze reguliere maten zijn er ook dwergfruitbomen beschikbaar voor perzik- en nectarinebomen. Dit zijn bomen van een speciaal ras, welke van nature veel langzamer groeien dan normale perzikbomen. Deze dwergfruitbomen zijn hierdoor ook goed geschikt om gehouden te worden in een pot, of in een kleine tuin. Dwergperziken zijn meestal van het ras 'Bonanza', dwergnectarines vaak van het ras 'Nectarella' (neem contact op voor ons actuele assortiment).

Dwergperzik en nectarine

 

Naast een maat uitkiezen heeft u ook verschillende rassen om uit te kiezen. Wilt u een krulziekteresistente boom? Gaat u dan voor de perzik Avalon Pride (geelvlezig) of Benedicte (witvlezig). Er zijn jammer genoeg nog geen krulziekte resistente nectarinebomen. Buiten deze rassen om kunt u in onze webshop (onze perzikbomen - onze nectarinebomen) makkelijk zoeken naar uw perfecte boom. Op zoek naar iets heel anders? Kijk dan eens bij ons assortiment wilde/platte perzik- en nectarinebomen.

Roodbladige perzik

Een perzikboom is naast een fruitboom ook een heel mooie boom die goed als sierboom kan worden aangeplant. Vooral de roodbladige bomen zijn prachtig.

Verzorging van perzikbomen

Krulziekte

Je kunt niet over perzik- en nectarinebomen praten, zonder de krulziekte te benoemen. Deze ziekte komt vaak voor bij perzik- en nectarinebomen (maar niet bij abrikozenbomen), en kan de groei van de boom aanzienlijk vertragen. Meer informatie over de krulziekte vindt u op deze pagina.

Een perzikboom snoeien

Het is belangrijk om een perzik- of nectarineboom elk jaar te snoeien. Op deze manier houdt u de boom gezond, en zorgt u voor een hogere productie. U kunt deze boom het beste snoeien na het plukken van de vruchten, in September of Oktober. In de winter snoeien is vanwege vorstschade geen goed idee. Houdt u er bij het snoeien ook rekening mee dat takken bij snoeiwonden voor een stuk kunnen invriezen. Het afdekken van wonden met wondbalsem kan de wonden beschermen tegen schimmelziekten die op open wonden afkomen.

Het toppen van de boom, of verwijderen van beschadigde takken, kan de hele zomer door. Dit noemen wij de zomersnoei.

Meer informatie over het snoeien van fruitbomen vindt u hier.

Winterhardheid

Perzikbloesem aan een boom in de kas Perzikbomen en nectarinebomen zijn allebei goed winterhard. Je kunt deze bomen dus gerust aanplanten in het Nederlandse klimaat. Toch zijn er wel enkele zaken om rekening mee te houden.

Ten eerste is een geschikte standplaats van belang. Een perzikboom is in de volle grond wel winterhard, maar niet in pot. Ook is het belangrijk dat de boom op een beschutte plaats staat. Op een plaats met veel wind kan de boom met zware vorstschade oplopen in de takken. Hoewel de boom in het Nederlandse klimaat hier niet dood aan zal gaan kunnen er wel (delen van) takken afsterven. Hiernaast rijpen de vruchten van een perzikboom op een beschutte plaats ook gewoon beter af.

Hiernaast is ook late nachtvorst een uitdaging. Nectarine- en perzikbomen bloeien al vroeg in het jaar. Soms al eind februari, maar meestal in de eerste weken van maart. Nachtvorst is in deze weken geen uitzondering, en als het dan vriest terwijl de boom in bloei staat, dan is de kans groot dat er dat jaar geen fruit aan de boom zal groeien. Dat is natuurlijk erg zonde! Ook hier zal het planten van de boom op een beschutte plaats, of zelfs in een 'koude' (onverwarmde) kas, alle mogelijke problemen voorkomen.

Referenties

Foto slangenmuur: CC BY-SA 4.0 Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie