Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Een vijg snoeien

Donkere vijgen van het ras Brogiotto Nero in een struik Om de lekkerste zoete en smakelijke vijgen te kunnen plukken is het belangrijk om je vijgenboom- of struik goed te snoeien. Een goed gesnoeid vijg is gezonder en geeft meer en grotere vruchten. In dit artikel vertellen we je precies wanneer en hoe je een vijgenboom- of struik snoeit.

Op deze pagina:

Snoeitijd voor een vijgenboom

Een vijgenboom snoei je in het voorjaar, zo rond maart, en de vroege zomer, rond midden juli. In de herfst en winter kan je een vijg beter niet snoeien. Wacht met de voorjaarssnoei tot de strengste nachtvorst is geweest. Zo voorkom je dat de vijg shade oploopt. Kies altijd een vorstvrije en droge dag om uw vijgenboom te snoeien.

Aanvullende snoei tussen maart en juli mag naar hartenlust worden uitgevoerd. De vijgenboom heeft veel groeikracht, dus het kan erg fijn zijn om wat grote takken in de zomer weg te kunnen snoeien.

In de herfst en winter wordt niet gesnoeid. Vijgen die wel gegroeid zijn maar niet genoeg zijn afgerijpt mogen worden verwijderd.

Struik, boom of waaier

Vijgenboom als boomvorm met enkele stam De vijgenboom laat zich zeer goed in verschillende vormen snoeien. De volgende vormen worden vaak toegepast:

  • Struikvorm. Hierbij komen directe stammen direct uit de grond die al op zeer lage hoogte vertakken. Op die manier wordt een struik van maximaal 1.5 meter hoog en een gelijke breedte gevormt die veel fruit draagt.
    Is het beste te vormen in een pot of op schrale ondergronden. Sommige rassen zijn beter geschikt dan anderen om als struikvorm te kweken. De vijgen Rouge de Bordeaux en Little Miss Figgy zijn bijvoorbeeld uitstekend geschikt voor een struikvorm.
  • Meerstammige boom. De meerstammige boom is het makkelijkste te vormen. Hierbij groeien er meerdere stammen direct uit de grond die een hoogte van zo'n 250 tot 300cm behalen. Hieruit komen verschillende zijtakken, waardoor de gehele boom een breedte van zo'n 200cm bereikt. Deze boom geeft veel schaduw en beschutting in uw tuin en draagt rijk fruit. De meeste soorten vijgen zijn geschikt voor een meerstammige boomvorm. In onze showtuin vindt u de vijg Brown Turkey als meerstammige boom.
  • Enkelstammige boom. De enkelstammige boom wordt gevormt door bij één van de grondscheuten de zijtakken te verwijderen tot de gewenste hoogte. Andere grondscheuten moeten consistent verwijderd worden. Wij verkopen in de winkel ook al voorgevormde vijgen op stam.
  • Waaiervorm. De waaiervorm is een heel aantrekkelijke vorm om een vijgenboom te houden in Nederland. Door de takken horizontaal af te buigen en aan te binden neemt de vijgenboom minder ruimte in beslag. Ook wordt het licht en warmte beter verdeelt over de boom. De 'donkere' binnenkant van de vijgenboom, waar de vijgen niet goed afrijpen, wordt vermeden.

Tips bij het snoeien van een vijg

Babyvijg op tak Als je een vijgenboom gaat snoeien is het handig om de volgende tips in gedachten te houden:

  • Veel vijgenbomen, zoals bijv. de Brown Turkey en Bornholm's Diamond, geven twee keer per jaar vijgen.
    De eerste vijgen groeien uit vanuit 'baby vijgen' die in de winter op de boom overleven. Je kunt ze herkennen als kleine groene knopjes op de blad-oksels. Deze pluk je in de zomer.
    De tweede vijgenoogst groeit aan takken die dat zelfde jaar gegroeid zijn. Met een warme zomer pluk je die in de herfst.
    Om vijgen te kunnen oogsten is het dus belangrijk om in de winter genoeg takken over te laten, zodat de babyvijgen in die takken het volgende jaar kunnen uitgroeien tot volgroeide vijgen.
    Bij de voorjaars-snoei is het belangrijk om deze kleine groene babyvijgen zo veel mogelijk te behouden.
  • De takken van een vijg kunnen bij strenge vorst nogal eens een stukje invriezen. Dit doen ze vooral bij snoeiwonden. Snoei je een zijtak af van een stam die je wilt behouden? Dan is het verstandig om zo'n 10cm tak te laten zitten. Als deze dan invriest is er geen beschadiging aan de stam. Later in het seizoen kan je dit overgebleven 'stompje' verwijderen.
  • Vijgenbomen kunnen sap lekken als ze in de zomer gesnoeid worden. Hoewel de vijgenboom daar zelf weinig last van heeft kan dit sap wel een irriterende werking hebben op de huid. Het is dus verstandig om bij het snoeien van een vijgenboom handschoenen te dragen, vooral bij een gevoelige huid.
  • Aan een vijgenboom groeien vaak lange, onvertakte takken met grote bladeren. Aan deze lange takken groeien nauwelijks vijgen. Het is het beste om deze lange takken bij de snoei geheel te verwijderen. Dit is vooral relevant bij de tweede snoei, in de zomer.
    Vijgenbomen hebben in het algemeen een hoge groeikracht, en er mag dus ook stevig gesnoeid worden om de boom in toom te houden.

Brown Turkey vijgen in een boom Met de juiste snoei pluk je bij de Brown Turkey twee keer per jaar vijgen: één keer in de zomer, en één keer in de vroege herfst. Eet smakelijk!

Snoei instructies voor de vijgenboom

Onrijpe vijgen in een vijgenboomVolg de volgende stappen om een vijgenboom op de juiste manier te snoeien.

Voorjaarssnoei (maart)

Volg de volgende stappen om de vijgenboom te snoeien:

  • Verwijder zwakke en door de vorst beschadigde takken. Hierna worden slecht geplaatste takken verwijderd. Slecht geplaatste takken kruisen andere takken, groeien in de schaduw of groeien naar de binnenkant van de struik. Behoud takken met kleine groene babyvijgen.
  • Verwijder ongeveer een derde van de nieuw gegroeide takken, bij voorkeur lang gerekte takken met weinig zijtakken en geen of weinig babyvijgen. Een gezonde vijg heeft zo'n 6-10 zijtakken of scheuten (afhankelijk van de groeivorm).
  • Bij een oudere boom worden de twee of drie oudste zijtakken verwijderd. Zo wordt de vijgenboom of struik verjongt. Je mag deze tot 10cm boven de grond of stam afsnoeien.

Zomersnoei (juli)

Nadat de eerste vijgen geoogst zijn wordt de zomersnoei toegepast. Doe dit nooit later dan eind juli, maar bij voorkeur ergens in het midden van die maand. 

Snoei tijdens de zomersnoei nieuw gegroeide zijtakken af zodat ze maximaal 5 bladeren hebben. Snoei de tak af net na het laatste blad. Dit stimuleert de vorming van zijtakken en babyvijgen voor het volgende jaar.

Ook mogen zieke en beschadigde takken nu verwijderd worden. Ook enige cosmetische snoei kan nu worden toegepast. Dus takken die niet mooi gevormd zijn, of het zicht uit de tuin wegnemen, mogen nu verwijderd worden.

Meer lezen

Geplukte vijgen op een vijgenblad Wil je graag meer te weten komen over het telen van vijgen in Nederland? Lees dan hier verder:

Referenties

Foto van vijgenboom (bij "Struik, boom of waaier") door Luis Fernández García. CC BY-SA 4.0 licentie.

Foto van babyvijg op tak door 512bits. CC BY-SA 3.0 licentie.

 

Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie