Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Maandag gesloten Wij zijn maandag 24 juni gesloten. Op dinsdag zijn we weer open volgens onze normale openingstijden.

Openingstijden

Een kweepeerboom planten en verzorgen

Grote gele vrucht van de kweepeer in de tuin van Fruitbomen.net Kweepeerbomen: oeroud, oersterk en vooral oerlekker! Deze gele, gek gevormde knotsen waren de afgelopen jaren niet meer in de winkel te zien maar met de opkomst van de Turkse supermarkt zijn ze weer goed te vinden. Kweeperen zijn heerlijk om te verwerken in diverse gerechten en jammetjes. Kweeperen zijn felgeel, groot en harig en kunnen de vorm van een appel of een peer hebben. Vaak is het laatste het geval. Vroeger stond een kweepeerboom bij elke boerderij, maar tegenwoordig zie je ze steeds minder. Helpt u mee met deze bomen in stand te houden? De boom zelf is ook prachtig met groot ziltig blad en grote, lichtroze bloesem. De dwergkwee is met zijn 70cm. hoogte een ideale vervanger van een echte kweepeerboom in uw tuin.

Kweepeerboom kopen? Kijk dan in onze webwinkel

Nederlandse naam Kweeperenboom
Latijnse naam Cydonia oblonga
Niveau verzorging Eenvouding
Niveau produceren Gemiddeld
Soort plant Boom
Plaats in de tuin Zon, Halfschaduw
Ziektegevoeligheid Vrij resistent
Aanbevolen rassen Portugal, Champion

Op deze pagina:

De kweepeerboom

Bloesem van de kweepeerboomDe kweepeerboom is een niet zo heel grote maar enorm grillige boom. Dit grillige karakter komt door de lange, gebogen en kronkelende takken die de boom zijn unieke vorm geven.

De ovale bladeren zijn glanzend groen en zijn licht behaard. In het voorjaar pronkt de boom met prachtige, witte tot lichtroze bloesems die een betoverende aanblik bieden. De bloeitijd valt meestal in april tot mei. Na de bloei verschijnen gele, onregelmatig gevormde vruchten die lijken op grote gouden appels of peren.

Hoewel de kweepeerboom vooral veel in zuid europa wordt aangeplant, is deze boom wel goed winterhard en dus geschikt voor ons klimaat.

Standplaats

Een kweepeerboom gedijt het best in volle zon tot lichte schaduw en verlangt goed doorlatende, vruchtbare grond. Hij prefereert kalkrijke bodems en kan groeien in verschillende grondsoorten, zolang de ondergrond maar niet te nat is.

Op een plaats met veel wind kan het blad nogal eens verwaaien en hierdoor lelijk worden. Een iets wat beschutte plaats, bijvoorbeeld naast een schutting of muur, kan dit voorkomen.

Kleine of grote boom

Een kweepeerboom wordt geënt op een onderstam die bepaald hoe groot te boom wordt. Hierdoor is het mogelijk om een boom die maximaal 3 meter hoog wordt te planten (laagstam), of juist een boom die 6 meter hoog wordt (hoogstam). Onder 'Patio, laagstam, halfstam, hoogstam of toch een leiboom?' lees je meer over de verschillende maten kweepeerbomen en hoe hoog ze maximaal worden.

Smakelijke vruchten

Kist met kweepeer vruchtenHoewel de naam kweepeer 'peer' bevat hebben de smaak en de gebruiksmogelijkheden van een kweepeer daar weinig mee te maken.

Kweeperen hebben een unieke smaak, zowel aromatisch als licht zuur. Ze worden vaak gebruikt om gelei, jam, compote en chutney te maken, waarbij hun natuurlijke pectinegehalte van groot belang is. Kweeperen zijn te hard om direct op te eten.

De vruchten zijn zeer gezond. Ze zitten boordevol vitamine C, vezels en antioxidanten, wat bijdraagt aan een gezond immuunsysteem en een goede spijsvertering.

Ze kunnen een heerlijke aanvulling zijn op zowel zoete als hartige gerechten, waardoor ze een veelzijdige en voedzame keuze zijn in de culinaire wereld.

Een kweepeerboom uitzoeken

Een kweepeer in de tuin is een echte aanwinst! Maar er is best wat te kiezen. Lees eerst hieronder waar je op moet letten, en kijk daarna ook even naar het assortiment die wij aanbieden!

Ons assortiment kweepeerbomen

Patio, laagstam, halfstam, hoogstam of toch een leiboom?

Een kweepeerboom is te verkrijgen als patioboom, laagstam, halfstam, hoogstam of als een leiboom.

Bij al deze maten is de kweepeerboom op een bepaalde onderstam geënt, die de groeikracht en uiteindelijke hoogte van de boom beinvloed. De uiteindelijke hoogte van deze maten is als volgt:

MaatHoogte eerste zijtakken Hoogte bij aankopen (ongeveer)Maximale hoogte (na 10 jaar)Opmerkingen
Patio 30cm 100cm 170cm. Ideaal voor in pot op terras of balkon. Heeft snoei nodig om klein te blijven in de tuin (volle grond).
Laagstam 50cm 170cm 300cm Grote struik tot kleine boom. Een voordeel van deze maat is dat onderhoud en plukken gemakkelijk is.
Halfstam 120cm 220cm 450cm Een kleine boom waar je net niet onderdoor kan lopen. Ideaal om zicht uit een tuin weg te nemen en voor privacy te zorgen. Onderhoud is mogelijk met een keukentrap.
Hoogstam 180cm 350cm 600cm Een grote boom waar je uiteindelijk onderdoor zult kunnen lopen. Een prachtig boom die bijvoorbeeld fantastisch staat in een grote tuin of boomgaard.

De bovenstaande maten zijn indicatief. Een fruitboom is een natuurlijk organisme, en geen boom is exact gelijk.

Hoogstam kweepeerboom

Deze hoogstam kweepeerboom is door de prachtige boomvorm, rijke bloesem en opvallende vruchten de mooiste boom van de straat.

Laagstam kweepeer boom (is hetzelfde als struik)

De laagstam kweepeer is een stuk kleiner en lager, maar heeft nog steeds de bekende rustieke boomvorm van een kweepeer.

Kweepeer leiboom

Misschien viel u het al op, maar de leiboom mist in de tabel hierboven. Dit komt doordat wij kweepeerbomen als leiboom kunnen leveren in zowel laagstam, halfstam en hoogstam. Ook u-vormige leibomen zijn soms leverbaar.

Meer informatie vindt u hier:

Appelvormige en peervormige kweepeerbomen

Kweepeerbomen zijn grofweg in twee groepen onder te verdelen: appelvormige en peervormige kweeperen.

Het meest bekend zijn de peervormige kweeperen. Deze zijn bovenaan breder dan onderin, en hebben vaak een wat 'rustieke' vorm met veel verdikkingen en versmallingen.

Appelvormige kweeperen zijn nog steeds niet heel gelijk verdeeld, maar minder rustiek en ronder. Ze doen wat aan appels denken.

De smaak van appelvormige en peervormige kweeperen is vrijwel gelijk. Toch zijn de peervormige kweeperen wat populairder, aangezien ze vaker zelfbestuivend zijn en ook een wat hogere opbrengst kennen. De hogere opbrengst komt vooral omdat de individuele vruchten groter zijn.

Appelvormige kweeperen hebben dan weer iets minder risico om overrijp en bruin te worden.

Appelvormige kweeperen

Peervormige kweeperen

Boven: appelvormige kweeperen, onder: peervormige kweeperen.

Bestuiving en pluktijd

Niet alle kweepeerbomen zijn zelfbestuivend, bij de bomen die niet zelfbestuivend zijn is het belangrijk om een bestuiver aan te planten. Door twee 'passende' kweeperen aan te planten bestuiven de bomen elkaar. Een bestuivingscombinatie vindt u het makkelijkste op onze bestuivingstabel.

Een zelfbestuivende boom kan ook op zichzelf staan, en geeft dan nog steeds fruit. Populaire zelfbestuivende kweepeerbomen zijn o.a. Champion en Portugal.

Weinig ruimte? Overweeg een dwergkwee.

Zelfs de patiofruitboom kan dus nog behoorlijk groot worden. Als je hier absoluut geen ruimte voor hebt kan je ook een dwergkwee aanplanten. Dit is wel echt een andere struik, maar de gele vruchten die aan deze bodembedekker groeien kunnen wel op dezelfde manier worden verwerkt. Groot voordeel is dat de dwergkwee een bodembedekkende struik is, en dus echt veel minder ruimte nodig heeft.

Meer over de dwergkwee lees je hier:

Kweepeerboom verzorgen

Een kweepeerboom correct verzorgen is belangrijk om de boom gezond te houden, en elk jaar lekkere vruchten te kunnen plukken. Om een kweepeerboom goed te verzorgen moet je deze jaarlijks snoeien en bemesten.

Kweepeerboom bemesten

Een kweepeerboom Een kweepeer mag jaarlijks bemest ben bekalkt worden. Geef in februari kalk om de voedingsopname te verbeteren. In maart geeft u organische meststoffen, bijvoorbeeld gedroogde koemestkorrels. Op schrale gronden, zoals zandgrond, mag in augustus nog een tweede bemesting worden toegepast.

Het is bij een volwassen kweepeerboom belangrijk om jaarlijks te bemesten, om de kwaliteit van de vruchten hoog te houden. Een jonge kweepeerboom hoeft niet tot weinig bemest te worden.

Kweeepeerboom snoeien

Door een kweepeerboom te snoeien heeft deze een beter boomvorm. Deze beter vorm zorgt ervoor dat de boom meer fruit draagt en ook gezonder blijft. Een kweepeer snoeien is dus heel belangrijk! Waar bij veel fruitbomen veel gesnoeid wordt is de snoei bij een kweepeerboom rustiger. Er wordt meer uitgegaan van de natuurlijke boomvorm, en er worden minder takken verwijderd. Je snoeit een kweepeer in de winter, als de boom in rust is.

Een stap-voor-stap instructie voor het snoeien van een kwee vindt u hier:

Een kweepeerboom snoeien

Kweeperen plukken en bewaren

Membrillo met kaas Een rijpe kweepeer is goudgeel en heeft een lichte geur. De vrucht moet gemakkelijk van de boom loskomen wanneer je hem iets omhoog draait. Voor het plukken gebruik je een lichte draaibeweging om schade aan de tak te minimaliseren. Pluk een kweepeer liever iets te vroeg dan te laat: een kweepeer kan goed narijpen (en verspreid dan een heerlijke geur door het huis), maar kan een bruine kern krijgen als deze overrijp is.

Bewaar kweeperen in een koele, donkere ruimte met goede luchtcirculatie, zoals een kelder. Ze kunnen op zo'n plaats enkele weken tot 3 maanden bewaard worden. Plaats ze niet direct naast andere vruchten om overdracht van aroma's te voorkomen. Wikkel ze eventueel in papier om stoten te voorkomen. Controleer regelmatig op rot en gebruik beschadigde exemplaren snel voor verwerking of koken.

Verse kweeperen direct in gelei of jam verwerken is dus een makkelijke manier om het hele jaar door van vruchten te kunnen genieten.

Ziekten en plagen

De kweepeerboom is een sterke boom die niet snel ziek wordt. Toch kunnen ziekten en plagen wel voorkomen. Hieronder enkele ziekten waar je rekening mee kunt houden:

 

Foto Naam ziekte of plaag Beschrijving
  Bladvlekkenziekte  
  Vruchtboomkanker  
Bladluizen in pruimenboom Bladluizen  
  Spintmijten  

Referenties

Foto van membrillo met kaas (onder 'Kweeperen plukken en bewaren') door  Ambrose Little from Hamilton, NJ, US. CC BY 2.0 licentie.

Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie