Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

De perenpokziekte

Aantasting door perenpokziekte Een veel voorkomende maar niet erg gevaarlijke ziekte is de perenpokziekte. De perenpokziekte veroorzaakt beschadigingen aan blad en vrucht wat de groei remt en de productie tegenwerkt. Uw boom zal aan deze ziekte geen zware schade aan overhouden.

Op deze pagina:

Wat is perenpokziekte of perengalmijt?

De perenpokken worden veroorzaakt door een klein diertje, de perengalmijt, die zich in de winter in de boom "verstopt". De mijten worden in het voorjaar actief en bijten zich vast in het blad of in jonge vruchten. Ze injecteren daar gif waardoor het blad extra sap produceert voor de consumptie van de mijt. Deze kleine, lichtgroene gezwellen op het blad en de jonge vruchten zijn duidelijk te herkennen. Uiteindelijk kunnen de pokken lichtbruin/rood/zwart (in die volgorde) worden, en het blad laten krullen. De plant zal minder snel groeien, en de aangetaste vruchten zullen van de boom af vallen. De perengalmijt is niet weg te krijgen door het blad van de boom en de grond te verwijderen in de winter. De mijten overwinteren in de takken.

Bovenkant blad van peer met perenpokziekte

Perenpokken op het blad van een Doyenne du Comice, een voor deze ziekte vrij gevoelig ras.

Perenpokziekte op blad Doyenne du Comice

Een andere aangetaste Doyenne du Comice, met een lieveheersbeestje.

Onderkant blad van peer met perenpokziekte

Perengalmijt kan zorgen voor bruin-zwarte vlekken aan de onderkant van het blad. Foto door megachile. CC0 1.0

Bestrijding van de perenpokziekte.

Bestrijding van de perenpokziekte moet met een combinatie met een bestrijdingsmiddel. Een biologische bestrijdingsmethode heb ik (jammer genoeg) nog niet gevonden.

Verwijder voor het bestrijden het zwaarst beschadigde blad van de boom. Dit blad heeft geen functie meer voor de boom, en dit blad verwijderen heeft dus alleen voordelen. Daarna kunt u behandelen met Microsulfo spuitzwafel. Bespuit zowel het beschadigde blad als de takken. Normaal raad ik aan om alleen de beschadigde plekken te bespuiten, maar doordat de mijt zich overal kan verstoppen is het zeker wel aan te bevelen om de gehele plant te bespuiten. Deze behandeling kunt u het beste enkele malen herhalen, bijvoorbeeld op drie opeenvolgende zaterdagen bespuiten met microsulfo. Als het goed is keert de ziekte dan niet terug.  

In dit artikel bespreken wij enkele biologische- en chemische bestrijdingsmiddelen die u kunt inzetten voor de bestrijding van ziekten en/of plagen in uw tuin. Wat ons betreft zijn bestrijdingsmiddelen (biologisch óf chemisch) altijd een laatste redmiddel, en kan er beter gekeken worden naar preventieve maatregelen zoals het gezond houden van uw bomen en het aanplanten van resistente rassen. Lees verder.

 

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie