Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Rode vlekken op het blad van een bessenstruik; bessenbloedblaarluis

Rode vlekken op het blad van een bessenstruik; bessenbloedblaarluis

Frank Houweling

Gepubliceerd op 16-07-2022
Geschreven door Frank Houweling

Rode- witte- en zwarte bessen zijn over het algemeen heel gemakkelijk in onderhoud, en hebben weinig last van ziekten en kwalen. Toch is er een luis die, vooral in het voorjaar, problemen kan veroorzaken. Ik heb het hier over de bessenbloedblaarluis.

Bessen bloedblaarluis is makkelijk te herkennen. Op het blad van de bessenstruik bevinden zich rode, opzwellende plekken (blaren) die van de onderkant kleine, gele luisjes bevatten. De luisjes zijn vrij moeilijk te zien met het blote oog. De luizen zullen zich eerst op het jonge blad richten, maar kunnen zich daarna ook goed verplaatsen naar ouder blad. De eitjes van deze luis blijven in de winter op de struik zitten; het is dus belangrijk om de ziekte te bestrijden, anders komt hij volgend jaar weer terug.

Bestrijding van de bessenbloedblaarluis

Vaak is het compleet onnodig om naar (chemische) bestrijdingsmiddelen te grijpen. Mijn advies zal dus ook zijn om dit bij milde aantasting niet te doen. Pluk de aangetaste bladeren voor een paar weken consequent weg, en voorkom hiermee dat het zich verspreid. Bloedblaarluis is niet heel hardnekkig, en is op deze manier goed weg te krijgen. Natuurlijk is het belangrijk dat de plant na het wegplukken van de aangetaste bladeren genoeg blad overhoud.

Wanneer er een zware aantasting is kunt u Pyrethrum gebruiken als bestrijdingsmiddel. Dit is een biologisch middel, maar dat betekent natuurlijk niet dat het niet schadelijk is voor het milieu (zoals alle biologische middelen). 

Voorkomen van bessenbloedblaarluis

Bessenbloedblaar luis komt vooral voor in het voorjaar. Het gaat hier dan om eitjes die in de winter gelegd zijn en wanneer het warmer wordt uitkomen. Een goede bestrijding tegen bessenbloedblaar luis en vele andere ziekten is het preventief gebruiken van VBC (Vruchtboomcarbolineum). VBC wordt gemaakt van verschillende zepen en olien die gecombineerd een 'waslaagje' om de eitjes heen leggen, en ervoor zorgen dat ze in het voorjaar niet uitkomen. Ook VBC is toegestaan in de biologische teelt. Pas VBC toe in Januari/Februari.

Het product is steeds minder minder makkelijk te verkrijgen. Hierdoor zijn we steeds vaker aangewezen op het handmatig verwijderen van aangetaste bladeren. Door dit consistent te doen is aantasting vrijwel blijvend te genezen.

Rode vlek op blad aalbes

Door de aantasting kunnen grote, dieprode plekken ontstaan op het blad van een aalbes.

Close-up van onderkant van aangetast blad

Onderkant van aangetast blad; in het midden van de holte zijn gele luisjes te zien.

Bessenbloedblaarluis op rode bes

Aan het einde van de zomer (zo rond augustus) verkleuren de blaren naar een donkerrode tot bruine kleur. 

Referenties

Titelfoto van bessenbloedblaarluis door Jerzy OpiołaCC BY-SA 4.0 licentie.

Overige foto's door Frank Houweling, Fruitbomen.net

 

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie