Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is morgen open van 12:00 tot 17:00

De 5 beste bramen zonder dorens

De 5 beste bramen zonder dorens

Frank Houweling

Gepubliceerd op 16-07-2022
Geschreven door Frank Houweling

Bramen zijn heerlijk! Eet ze direct van de plant of verwerk ze in sap, taart of als garnering bij een heerlijk toetje. Een nadeel zijn dan weer de vervelende stekels bij het plukken. Gelukkig zijn er tegenwoordig enkele bramenrassen die geheel doornloos zijn en kwa smaak, kwaliteit en productie goed meekunnen met de bedoornde rassen. In dit artikel zal ik er enkele bespreken.

Onze top 5 doornloze rassen voor een hobbyist in het Nederlandse klimaat:

5.) Jumbo

Jumbo is een krachtig groeiende, gezonde bramenstruik. De productie is hoog, en de bramen zelf zijn zeer groot en hebben een goed aroma. Waarom staat deze dan niet op nummer één? De bramen zijn wat zuurder van smaak, wat de 'Jumbo'-braam zeer geschikt maar voor verwering, maar wat minder lekker om gewoon van de struik te snoepen.

Bekijk 'Jumbo'-planten in de webwinkel.

4.) Black Satin

'Black Satin' is een echte klassieker die je nog veel tegen zult komen. Één van de eerste kwaliteitief goede doornloze bramen. Dit ras rijpt vrij laat af en de bessen zijn middengroot en goed van smaak.

Bekijk 'Black Satin'-planten in de webwinkel.

3.) Thornless Evergreen

'Thornless Evergreen' is naar mijn mening misschien wel de meest onderschatte braam voor de hobbyist. Dit ras is zeer bijzonder aangezien hij naast doornloos ook nog eens deels groenblijvend is. Als u dus een fruithaag aanlegt met 'Thornless Evergreen'-struiken, zult u in de winter ook voor een groot deel uw privacy bewaren. Het blad is ook nog eens bijzonder gevederd van vorm, en samen met de witte bloemen zorgt dit ervoor dat dit een sierlijke plant is.

Maar, natuurlijk gaat het bij bramen niet alleen om het uiterlijk, maar zeker ook om de vruchteigenschappen. De 'kenners' zullen nu afhaken, want, ja, de bramen zijn misschien iets kleiner dan die van andere rassen in deze lijst, en de smaak en productie zijn ook wat minder. Maar deze braam is zeker ook niet slecht! De meeste mensen die deze braam proeven vinden hem geweldig; hij is lekker zoet en precies groot genoeg.

'Thornless Evergreen' is echt een klassieker voor mensen die een makkelijke, smakelijke braam willen maar niet het zelfde eissen van het fruit als de professionele bramenteler.

Bekijk 'Thornless Evergreen'-planten in de webwinkel.

 

'Thonless Evergreen' in de showtuin bij onze winkel.

2.) Triple Crown

De keuze tussen 'Triple Crown' en 'Chester Thronless' was erg moeilijk. Beide rassen zijn zeer goed geschikt voor de hobbyist, en dit ras is dus ook zeker een winnaar. Dit ras groeit krachtig en is gezond, zeer productief en geeft bramen van geweldige kwaliteit. De bramen zijn groot en zoet; zeer geschikt om direct vanaf de struik op te snoepen. 

Bekijk 'Triple Crown'-planten in de webwinkel.

1.) Chester Thornless

'Chester Thornless' is een geweldig ras. Dit ras wordt ook vaak aangeplant bij professionele bramentelers; want ook die houden niet erg van de dorens die bramenstruiken kunnen hebben. 'Chester Thornless' is een vroegrijpende braam met een zeer bewonderde smaak; zoet met een sterk bramenaroma. De bramen zijn groot en sappig. 'Chester Thornless' groeit sterk en gezond, en is daarmee geschikt voor alle gronden.

Bekijk 'Chester Thornless'-planten in de webwinkel.

Referenties

Titelfoto: foto van bramen door Birding In SpainCC BY-SA 4.0 licentie.

 

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie