Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Een amandelboom planten en verzorgen

Amandelen aan een Nederlandse amandelboom. Amandelbomen zijn van die bomen die in één klap een mediterraan gevoel over kunnen brengen. De bomen bloesemen in het heel vroege voorjaar (februari of maart, afhankelijk van de warmte in die tijd) met een prachtige witte of roze bloesem. Het blad is langwerpig en gespits. De vruchten zijn groen en groeien het hele seizoen om in september/oktober open te breken en hun noot te tonen; de amandel. Ondanks dat amandelbomen zo'n mediterraan gevoel overbrengen, zijn ze zeker niet alleen voor de warmere klimaten geschikt. Mits de boom goed beschut geplant wordt, kan deze succesvol in Nederland worden aangeplant.

Nederlandse naam Amandelboom
Latijnse naam Prunus dulcis (voorheen prunus amygdalus)
Niveau verzorging Gemiddeld
Niveau produceren Vrij hoog
Soort plant Boom
Plaats in de tuin Zon
Ziektegevoeligheid Vrij resistent
Aanbevolen rassen Robijn

Op deze pagina:

Een amandelboom in de tuin

Amandel 'Robijn'Bij amandelbomen denk je misschien al snel aan het warme zuiden. Maar een amandelboom kan ook in Nederland groeien, als je de juiste plaats en boom uitzoekt natuurlijk.

Amandel 'Robijn'; een bijzondere amandel voor ons klimaat

Eigenlijk is er maar één ras amandelboom die in Nederland wordt aangeplant, de 'Robijn'. Dit ras is namelijk veel beter winterhard dan andere amandelbomen. Dit komt doordat de amandel 'Robijn' niet een gewone ras is, maar een ras welke is ontstaan tussen de kruising tussen een amandel en een perzik.

Dit is ook aan andere eigenschappen te merken dan aan de verbeterde winterhardheid. Zo zijn de amandelen die aan deze boom groeien iets kleiner dan de amandelen van een gewone amandelboom. Ook is de bloesem van de boom lichtroze, terwijl de bloesem van normale zoete amandelbomen wit is.

Andere amandelbomen, met felwitte bloesem, zijn niet winterhard. U kunt zo'n normale amandelboom, mocht u deze al kunnen vinden, beter in een kas of serre overwinteren. Deze zal namelijk geen nachtvorst kunnen verdragen.

Verschillende maten amandelbomen

Amandelbomen zijn verkrijgbaar als patiobomen, laagstam bomen, halfstam bomen en leibomen. Deze maten zijn allemaal in ons assortiment te vinden. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat hoewel patio- en laagstam amandelbomen kleiner blijven dan de halfstambomen, deze als nog behoorlijk krachtig kunnen groeien. De bomen worden aanzienlijk groter dan bijvoorbeeld een appel- of perenboom.

De ideale standplaats voor een amandelboom

De amandelboom staat het liefst op niet te zware, goed doorlatende grond. Een amandelboom mag namelijk nooit te nat staan. Hiervoor zijn bijvoorbeeld lichte klei, leemgrond of veen (met toegevoegde kalk) geschikt. Zandgrond is ook geschikt, mits deze wordt aangevuld met grond om beter vocht vast te houden. Zorg voor een beschutte plaats, bijvoorbeeld tussen muren of in een stadstuin, om mogelijke vorstschade te voorkomen.

Het is belangrijk om, vooral als de amandelboom al enkele jaren staat, goed bij te bemesten. U kunt hier dan gebruik maken van een goede organische basisbemesting, zoals koemestkorrels. Wilt u toch iets meer aandacht aan de bemesting besteden? Dan is het beter om iets meer kali en fosfor te geven, en minder magnesium en stikstof. Zo zorgt u voor minder groei, en meer vruchtvorming.

Een amandelboom verzorgen

Een amandelboom is redelijk onderhoudsvriendelijk, maar het is wel belangrijk om de boom goed te snoeien en water te geven bij langdurige droogte. Ook is het verstandig om de boom te inspecteren op ziekten.

Een amandelboom snoeien

Een amandelboom snoeit u het beste na de pluk, dat is in september of oktober. Hoewel u alleen in deze tijd de grove snoei toepast, kunt u door de gehele zomer heen lichtere snoei toepassen.

Een amandelboom snoeit u het liefst niet te zwaar. De jonge boom wordt in de eerste jaren in vorm gebracht. Als de boom daarna staat worden alleen nog beschadigde takken weggesnoeid, kruisende takken verwijderd en waterloten verwijderd. Waterloten zijn lange, opgaande takken die het licht van andere takken wegnemen. Deze waterloten verwijderd u ook in de zomer.

Meer informatie over het snoeien van de amandelboom vindt u hier.

Krulziekte bij amandel Krulziekte bij amandelbomen

De krulziekte, die in nederland het aanplanten van een perzik- of nectarineboom erg vermoeilijkt, kan ook voorkomen bij een amandelboom. Het is wel vele malen zeldzamer, en ook beter te bestrijden. Onze ervaring tot nu toe is dat aantasting door krulziekte bij amandelbomen een uitzondering is op de regel. Meer informatie.

Referenties

Foto amandel met krulziekte door Marianne Perdomo CC BY-SA 2.0.

Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie