Een bessenstruik in de tuin is een gemakkelijker manier om te snoepen uit de eigen tuin! Maar voordat u uw eigen fruit kunt telen moet die struik natuurlijk wel geplant worden. Op deze pagina leest u precies hoe je dat het beste kunt doen.
Op deze pagina:
- Planttijd voor fruitstruiken
- Benodigdheden om een fruitstruik te planten
- Fruitstruik planten in 6 stappen
Planttijd voor fruitstruiken
Bessen- en andere fruitstruiken kunnen in principe het hele jaar door geplant worden, maar worden het beste geplant in het vroege voorjaar of in de herfst.
Bent u van plan om midden in de winter fruitbomen aan te planten? Dan kunt u ook direct bessenstruiken meeplanten. Wacht wel met aardbeienplanten, die kunt u echt veel beter in het voorjaar planten.
Benodigdheden om een fruitstruik te planten
Om een fruitstruik te planten heb je de volgende benodigdheden nodig:
- De fruitstruik.
- Een schop of schep.
- (Veenvrije) potgrond, zo'n 10 tot 20 liter per struik. Gebruik geen bemeste tuinaarde of tuincompost, dit is schadelijk voor de jonge struik. Gebruik voor blauwe bessen, cranberries en vossenbessen potgrond voor zuurminnende planten.
- In de zomer: een emmer water (bij voorkeur is de emmer groter dan de wortelkluit van de struik).
Fruitstruik planten in 6 stappen
Volg de volgende stappen voor het planten van een fruitstruik.
- De voorbereiding. Kies een goede plaats in de tuin uit voor de plant. Welke plaats in de tuin goed geschikt is voor uw fruitstruik leest u in onze encyclopedie.
- Wortelkluit nat maken. Plant u de struik in de winter, of in het voorjaar- of herfst als de plant maar enkele bladeren heeft? Dan kunt u deze stap overstaan. Anders plaatst u de kluit met pot en al in de emmer water totdat er geen luchtbubbels meer naar boven komen, en verwijdert de plant daarna direct weer uit de emmer. Zo heeft de plant genoeg water. Heeft u geen emmer die groot genoeg is? Of is de struik pas opgepot en heeft deze dus geen 'vaste' wortelkluit? Maak dan de kluit goed nat door langzaam het water over de pot te gieten.
- Gat graven. Maak een gat die ongeveer 1,5x zo groot is als de pot zelf, dus iets dieper en breder. Verwijder keien en andere storende elementen.
- Is de grond hard en solide? Dan is het goed om de aarde rondom het gat los te maken met uw schop.
- Vervangt u een oude struik? Verwijder dan aanzienlijk meer aarde en vervang dit met (bemeste) tuinaarde. - Potgrond toevoegen. Voeg nu een laag potgrond toe zodat de onderste 30% van het plantgat is gevuld. U kunt de plant tijdelijk in het gat zetten om te zien of u voldoende potgrond heeft toegevoegd: de bovenrand van de bestaande potkluit moet precies op de rand van het gat uitkomen. U hoeft de potgrond niet aan te drukken.
- Struik planten. Heeft u voldoende potgrond toegevoegd? Dan plaatst u nu de struik (natuurlijk zonder pot) in het midden van het gat, en vult het gat verder geheel aan met potgrond. Zorg dat de struik recht staat en duw daarna de potgrond aan met handen of voeten zodat de struik mooi stevig vast staat. Waarschijnlijk moet u hierna nog wat potgrond toevoegen. Heeft u niet genoeg potgrond? Gebruik dan wat van de tuingrond die u eerder heeft weggegraven om het geheel aan te vullen.
- Verwijder stokken en bindbuis. Wij binden struiken vaak aan om beschadiging tijdens transport te voorkomen. Als de struik die u aanplant geen klimplant is mogen de bamboestokken en het bindbuis tijdens het planten verwijderd worden.
Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op. |