Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Laagstam fruitbomen (struiken)

Laagstam appelboom Laagstam fruitbomen zijn ideaal voor de wat kleinere tuin. Deze kleine fruitbomen, ook wel struiken genoemd, geven een hoge productie en zijn makkelijk in onderhoud. Deze maat bomen wordt gebruikt voor commerciele boomgaarden. Een nadeel van een laagstam fruitboom is dat de takken bijna tot de grond komen: je kunt dus geen bodembedekkers onder de boom planten.

Laagstam of struik

Omdat de stam van een laag zo laag aan de grond is (de eerste zijtakken groeien zo'n 50cm boven de grond, en hellen dan nogal eens wat naar beneden) lijkt het alsof de boom helemaal geen stam heeft. Daarom wordt deze maat ook vaak struik genoemd. Een struik of laagstam is precies hetzelfde.

Op deze pagina:

De grootte van een volwassen laagstam fruitboom

De uiteindelijke hoogte van een laagstam fruitboom is afhankelijk van het ras en hoe de boom gesnoeid is.

De meeste laagstam fruitbomen worden ongeveer 2 tot 3 meter hoog en ongeveer 150 tot 200cm breed.  Dit klinkt erg hoog, maar valt vaak erg mee als je er naast staat.

Appel- en perenbomen blijven kleiner, en de pruimen- en kersenboom worden wat groter.

Laagstam pruimenboom

Een laagstam pruimenboom moet elk jaar gesnoeid worden. Doe je niet, dan kan deze gerust 3 tot 4 meter hoog worden.

De grootte van een struik of laagstam bij aankoop

Laagstam perzikenboomDe natuurlijk verschilt dat een beetje per boom. Maar de volgende planten zien er ongeveer zo uit:

  • De boom is tussen de 1,6 en 1,8 meter hoog.
  • De stam (dus de hoogte van de eerste tak) is tussen de 40 en 60cm.
  • De breedte is sterk afhankelijk van de fruitsoort maar is meestal tussen de 50cm. en een meter.

De takken van deze bomen kunnen bij elkaar gebonden worden, waardoor ze makkelijk in de auto te vervoeren zijn.

Bekijk ons complete assortiment laagstam fruitbomen in de webwinkel

De plantafstand bij het aanplanten van een laagstam fruitboom

Er zijn mensen die laagstamfruitbomen (en dan vooral perenbomen) erg dicht bij elkaar planten. Soms op een afstand van maar 50cm.

Zo kort op elkaar planten van laagstam bomen kan, maar dan alleen als je de boom ook echt als een fruitteler snoeit.

Voor particulieren is dit meestal niet praktisch. Daarom adviseren wij een plantafstand van minimaal 1.5 meter (stam-naar-stam). Zo groeien de bomen niet in elkaar en hebben ze dus altijd goed licht en warmte.

Ik vind het zelf ook mooier als de bomen niet in elkaar groeien. Wilt u er liever een fruithaag van maken? Plant ze dan dichter bij elkaar.

De oogst van een laagstam-fruitboom

Laagstam boomgaard met Gala appelbomen De vruchtproductie van laagstam fruitbomen verschilt per fruitsoort en fruitras, en is ook afhankelijk van de bodem en de verzorging. Een volwassen kersenboom kan meer dan 15kg. kersen produceren, en een appelboom meer dan 20kg.

De hoge productie van een laagstam fruitboom is één van de redenen waarom fruittelers tegenwoordig alleen maar laagstammen gebruiken. Er komen simpelweg meer appels van een m2 dan bij halfstam of hoogstam bomen, en het is ook nog eens veel makkelijker om te snoeien of plukken.

Laagstam fruitbomen uitleiden

In ons assortiment vindt u kant-en-klare uitgeleide laagstam fruitbomen, die in de vorm van een driehoek zijn uitgeleid. Het is echter ook mogelijk voor de gevordene tuinier om zelf een fruitboom uit te leiden. Geleide fruitbomen geven meer fruit aangezien het licht en warmte beter verspreid wordt over de takken. Ook nemen de bomen minder ruimte in (je zet er zo één tegen de schutting) en zijn ze erg makkelijk in onderhoud. 

Laagstam leifruitbomen Laagstam bomen zijn ook goed geschikt voor het maken van leifruitbomen.

Referenties

Foto van laagstam boomgaard van Gala appels door böhringer friedrichCC BY-SA 2.5 licentie.

Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie