Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is morgen open van 12:00 tot 17:00

Bloesem en bloeitijden van kweepeerbomen

Veel mensen denken bij een bloesemboom niet zo snel aan een kweepeer. Dat is eigenlijk best raar, want de kweepeerboom is een ongelovelijk mooie en sierlijke boom. Hoewel de kweepeerbloesem niet zo rijk is als de bloesem bij andere fruitbomen zijn de bloemen wel opvallend groot.

Een prachtige kweepeerboom in het zuiderzeemuseum in Enkhuizen Ook bloeien kweepeerbomen wat later dan andere fruitbomen: meestal midden in Mei. Natuurlijk is de exacte bloeitijd erg afhankelijk van het seizoen. Met een koude en lange winter zal de boom wat later bloeien. Op dit late tijdstip zijn er altijd meer dan voldoende bijen actief, en handmatig bestuiven is dus nooit nodig. Ook vorstschade aan de bloemen door late nachtvorst komt eigenlijk nooit voor.

Na de bloei geven de grote, groene bladeren en gele vruchten ook veel sierwaarde af. Kweepeerbomen groeien rustiek, met kronkelende takken die alle kanten opgroeien. Niet geschikt als bolboom, maar wel perfect voor een natuurlijke boomgaard.

Op deze pagina:

Bloesem van kweepeerbomen

Kweepeerbloesem is groot, rond en wit-roze. Bijzonder aan de kweepeerboom is dat deze eerst blad vormt en daarna pas bloesem: dat is bij veel andere fruitbomen andersom! Alle kweepeerbomen bloeien op het zelfde moment, en in dezelfde kleur. Het is dus niet nodig om een specifiek ras aan te planten als u op zoek bent naar mooie bloesem.

Kweepeerbloesem in een kweepeerboom

De grote witte tot lichtroze bloesem is een prachtig gezicht, vooral op de achtergrond van de grote, groene bladeren.

 

Close-up van bloemen van de kweepeerboom

Close-up van de grote, ronde wit-roze bloemen van de kweepeerboom.

De kweepeer bij ons in de showtuin bloeit elk jaar prachtig!

 

De kweepeerboom in onze showtuin bloeit elk jaar prachtig!

 

Ons assortiment kweepeerbomen in de webwinkel

Bloesem van de dwergkwee (ook wel Japanse kweepeer genoemd)

De dwergkwee, beter bekend onder de botanische naam Chaenomeles of de naam Japanese kweepeer, geeft gele vruchten die als kweeperen gebruikt kunnen worden. Toch is deze plant geen directe familie van de echte kweepeer. Dit is goed te zien aan de bloemen, die geheel anders zijn dan de kweepeer. De dwergkwee bloeit vroeger in het jaar, al in het begin van maart. Het ras wat wij verkopen, de Crimson and Gold bloeit met prachtige, dieprode bloemen. Er zijn ook andere rassen in omloop die in het roze- of wit bloeien.

Bloesem van de japanse kweepeer 'Crimson and Gold' in onze winkel

Rode bloemen van de dwergkweer 'Crimson and Gold'

Bloesem van dwergkwee snow white

Dwergkwee 'Snow White' met witte bloemen. Dit ras vindt u niet in ons assortiment. Wel het andere witbloemige ras Jet Trail.

Bloemen van dwergkwee japanese colours

Dwergkwee 'Japanese Colour' met wit-roze bloesem. Dit ras vindt u niet in ons assortiment.

 

Dwergkwee in de webwinkel

Bloesem van de Chinese kweepeer

De chinese kweepeer is net zoals de dwergkwee hierboven een boom die geen kweepeer is, maar waar de vruchten wel zoals een kweepeer gebruikt kan worden. Hoewel deze boom heel lang wel tot de kweeperen gerekend werd is men het er tegenwoordig over eens dat dit een op zichzelf staand soort is, en geen directe familie van de kweepeer.

De bloemen van deze boom lijken, net zoals de vruchten, in veel opzichten op de kweepeer. Ze zijn middelgroot en lichtroze van kleur.

Bloesem van de chinese kweepeerboom Roze bloemen van de chinese kweepeer.

 

Chinese Kweepeer in de webwinkel

Referenties

Foto van kweepeerbloesem door Bjorn SCC BY-SA 2.0

Foto van bloemen van de dwergkwee 'Snow White' door 阿橋 HQCC BY-SA 2.0

Foto van bloemen van de dwergkwee 'Japanese Colour' door r 阿橋 HQCC BY-SA 2.0

Foto van bloemen van de chinese kweepeer door RorolinusCC BY-SA 3.0

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie