Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 18:00

Een mispelboom planten en verzorgen

De opvallende vrucht van een mispelboom. Mispelbomen zijn prachtige bomen die historie uitstralen. Logisch, want het zijn ook belangrijke bomen in onze historie. De vruchten worden opvallend laat geplukt en vooral geschikt voor verwerking. Een enorm voordeel van de mispelboom is dat deze zeer sterk is en eigenlijk overal groeit. 

Nederlandse naam Mispelboom
Latijnse naam Mispelus Germanica
Niveau verzorging Gemakkelijk
Niveau produceren Gemiddeld
Soort plant Boom
Plaats in de tuin Zon, Halfschaduw
Ziektegevoeligheid Laag
Aanbevolen rassen WesterveldRoyal

Een mispelboom in de tuin

Mispel bloemenDe mispelboom is een boom die al van oudsher in Nederland voorkomt: een inheemse boom. Het is een sierlijke en karakteristieke fruitboom die in alle seizoenen wat aan je tuin toevoegt.

In de lente, zo rond mei, wordt de mispelboom versierd met prachtige bloesems. De bloemen zijn wit tot lichtroze van kleur en hebben vijf delicate bloemblaadjes.

Het blad van de mispelboom is ovaal van vorm en donkergroen van kleur. Ze zijn voor een fruitboom best groot. 

De vruchten van de mispelboom, bekend als mispels, zijn een opvallend gezicht. Ze hebben een ronde tot ovale vorm en variëren in kleur van geelgroen tot lichtbruin wanneer ze rijp zijn.

Mispels hebben een unieke smaak, een combinatie van zoet en licht zuur, en ze zijn eetbaar nadat ze zacht en brijachtig zijn geworden. De pluktijd van mispels valt meestal in oktober, maar ze moeten na de oogst nog enkele weken op een koele plaats rijpen voordat ze gegeten kunnen worden. De boomschors is licht grijsbruin en heeft een ruwe textuur.

Grootte van een mispelboom

De mispelboom is een kleine boom. De uiteindelijke hoogte is afhankelijk van het aanplanten van een laagstam, halfstam of hoogstam boom. Afhankelijk hiervan is de uiteindelijke hoogte van de boom 250-600cm. De mispelboom groeit wat meer de breedte in, en wat minder de hoogte.

Volwassen mispelboom Een volwassen mispelboom blijft opvallend klein.

Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie