Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Bloesem en bloeitijden van kersenbomen

Bloesem van een zoete kersenboom Veel mensen denken bij kersenbloesem aan dieproze tot rode bloesem. Logisch, want veel sierkersenbomen hebben deze kleur. Jammer genoeg heeft een sierkers net zoveel te maken met een perzik als met een kers. Kersenbloesem van zowel de zoete kers (Prunus avium) als de zure kers (ook bekend als kriek, morel: Prunus cerasus) is niet felroze maar wit, en ook iets minder spectaculair.

Op deze pagina:

Echte kersenbomen

Toch is ook 'echte' kersenbloesem zeker de moeite waard. De kersenboom bloeit vroeg in het seizoen: Maart tot April. Over het algemeen net een week of twee voordat appel- of perenbomen bloeien. De exacte bloeitijd is afhankelijk van zonlicht in de tuin, en natuurlijk het seizoen. De boom over het algemeen wel jaren oud zijn voordat er bloemen komen. Een jonge boom draagt geen tot weinig bloesem. De bloemen zelf zijn klein, talrijk en diepwit van kleur. Wilt u iets minder lang wachten? Neem dan een kersenboom op een Gisela 5 onderstam: deze geven op jongere leeftijd fruit. 

Bloesem van zoete kersenbomen

De bloesem van alle zoete kersenbomen is gelijk. Diepwit, kleine en talrijk. De bloesem van kersenbomen groeit vaak in 'trosjes', in plaats van verspreid over de gehele tak. Ook de bloeitijd is vrijwel gelijk, met maximaal een paar dagen tot weken verschil. De bloemen van een kersenboom blijven maximaal enkele weken hangen.

Bekijk assortiment kersenbomen

 

Witte bloemen van de zoete kers (Prunus avium) Witte bloesem van een zoete kers in onze showtuin.

Bloesem van zure kersenbomen (ook bekend als morel, kriek)

Zure kersen bloeien op veel jongere leeftijd dan zoete kersen, en ook veel rijker. Wilt u dus snel veel kersenbloemen? Plant dan een zure kers aan zoals Morel P2 of de Dubbele Meikers. De bloesem is verder bijna gelijk aan de zoete kers.

 

Witte bloesem van de zure kers Dubbele Meikers.Rijke bloesem van een 'Dubbele Meikers' in onze showtuin.

Een Dubbele Meikers boom vol in bloei

De rijkbloeiende boom van bovenstaande foto in onze showtuin.

 

Bloesem van nanking kers (ook bekend als struikkers)

De nanking kers is een bijzondere struik die een familielid is van de bekende zoete kers. Deze boom bloeit zeer rijk met witte tot lichtroze bloesem in april.

Wit-roze bloesem van de nanking kers

 

Referenties

Foto van bloesem van de nanking kers door Kor!An (Андрей Корзун). CC BY-SA 3.0 licentie.

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie