Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 18:00

Een hazelnotenstruik planten en verzorgen

Vrucht van de rode hazelnoot 'Rode Zellernoot'. De hazelnoot is een prachtige struik die het goed doet op bijna elk type grond. De planten kunnen, afhankelijk van het ras 2 tot 3 meter hoog worden: vrij hoge struiken dus. Deze planten worden vaak alleen aangeplant maar hebben voor een goede productie eigenlijk een bestuiver nodig. Het wordt dus wel aangeraden om deze te planten. We zijn zeer trots op ons gevarieerde assortiment.

Nederlandse naam Hazelaar, Hazelnotenstruik
Latijnse naam Corylus avellana
Niveau verzorging Makkelijk, goed voor beginners.
Niveau produceren Komt na enkele jaren in productie. Meestal niet zelfbestuivend.
Soort plant Struik, hogte afhankelijk van ras maar meestal 2-3 meter.
Plaats in tuin Zon, halfschaduw, schaduw.
Ziektegevoeligheid Staat bekend als niet erg ziektegevoelig.
Aanbevolen rassen  

Op deze pagina:

Een hazelnotenstruik

Katjes van de roodbladige hazelaar Rode ZellernootDe hazelaar, ook bekend als de hazelnotenstruik, is een sierlijke plant die tuinen siert met zijn unieke kenmerken. De struik heeft prachtige katjes in het vroege voorjaar, mooie bladkleuren in de zomer en natuurlijk smakelijke hazelnoten in de herfst. 

Mannelijke bloemen zijn sierlijk bengelende trossen, terwijl de vrouwelijke bloemen klein en minder opvallend zijn. Na bestuiving ontwikkelen zich de herkenbare hazelnoten, omhuld door hun ruwe, ronde schelpen.

De struik varieert in hoogte, van bescheiden dwergvariëteiten zoals Garibaldi tot imposante boomhazelaars. Het blad varieert van frisgroen tot diep rood, waardoor het visuele aantrekkingskracht heeft gedurende verschillende seizoenen.

Hazelnoten zijn echt heerlijk om direct van te smullen, of om te verwerken natuurlijk. Deze noten voegen een heerlijke crunch toe aan salades, bakwaren en desserts. En je kunt van hazelnoten natuurlijk ook zelf een heerlijke hazelnoot-chocopasta maken.

Hazelnoot vruchten

Hazelnoten groeien in een 'schelp'. De hazelnoten worden pas zichtbaar als je ze hier uit haalt.

Standplaats

Rode zellernoot struik De hazelnoot plant je het liefste op een goed doorlatende, vochtige bodems. In het wild groeit de struik vaak in bossen, hellingen en bosranden. Hij is aanpasbaar aan verschillende bodemtypen, zoals klei, zand en leem.

Hazelaars groeien het beste in de halfschaduw, maar tolereren volle zon. Ze groeien meestal tot zo'n 4-8 meter hoog en hebben karakteristieke, geribbelde bladeren en eetbare noten. Boomhazelaars zoals de lambertsnoot groeien tot 8 meter, waar een dwergras zoals Garibaldi tot maximaal 2 meter groeit.

Middelgrote hazelnotenstruiken zoals Cosford en Rode Zellernoot zijn met de nodige snoei ook op een grootte van maximaal 2 meter te houden, maar zullen dan minder fruit dragen dan als een grote struik.

Bestuiving van hazelnoten

De bestuiving van hazelnoten is in theorie heel moeilijk. Hazelaars zijn zelden zelfbestuivend (en zeker nooit hélemaal), en er is nog weinig bekend over bestuivingscombinaties. Zeker bij de rassen die minder vaak voor de hazelnotenproductie gebruikt worden.

Toch geeft bestuiving bij hazelnoten in de Nederlandse tuin zo goed als nooit problemen. Dit komt doordat de hazelnoot niet zoals de meeste andere fruitbomen door bijen bestoven wordt, maar door de wind. En stuifmeel kan met de wind van veel verder komen dan bij bijen. Zo kan bij hazelnoten de plant die zorgt voor de bestuiving van uw struik niet alleen in uw tuin of de tuin van de buren staan, maar ook in een park een kilometer verderop. En aangezien de hazelaar van nature in Nederland voorkomt, is de kans dat er een hazelaar in de buurt staat vrij groot.

Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie