Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Welke fruitbomen geven het snelste fruit?

Welke fruitbomen geven het snelste fruit?

Frank Houweling

Gepubliceerd op 06-03-2024
Geschreven door Frank Houweling

Als je eenmaal een fruitboom hebt geplant kan je natuurlijk niet wachten tot je fruit kunt plukken! Maar zoals algemeen bekend is, gaat dat niet altijd even snel. Niet voor niets is het gezegde: "boompje groot, plantertje dood". Een boom moet nu eenmaal jaren groeien. Maar als je nu wel snel succes wilt, welke fruitbomen kan je dan het beste aanplanten? En welke fruitbomen zijn niet goed geschikt voor de ongeduldige tuinierder? Je lees het allemaal in dit artikel!

Jaren geduld

Wachtende hond in auto In tegenstelling tot bijvoorbeeld groenten of kruiden is het bij fruitbomen toch vaak wel een kwestie van jaren geduld voordat het eerste fruit geplukt kan worden. Zelfs bij de fruitbomen die al snel fruit dragen gaat dat vaak maar om enkele vruchten. Voordat de boom haar hoogste productie behaald ben je al snel een jaar of drie verder.

In dit artikel gaan we er vanuit dat je een fruitboom hebt gekocht bij onze kwekerij of een vergelijkbare winkel. In dat geval heb je namelijk een tweejarige boom in huis gehaald. Mocht je een jongere boom hebben gekocht of zelf hebben geënt, dan zal je dus bij de aangegeven tijden één tot twee jaar moeten tellen.

Er zit dus niets anders op: wie fruit wil plukken moet geduld hebben!

Het snelste fruit met een appelboom

Appels in appelboomDe appelboom is de fruitboom die het snelste fruit geeft. De tweejarige laagstam bomen die wij in de winkel verkopen geven in meer dan 30% van de gevallen het eerste jaar al appels, mits ze in het vroege voorjaar van het jaar geplant zijn. Het jaar daarop gaat geeft zelfs het grote merendeel van de bomen al fruit.

Sommige rassen geven sneller fruit dan anderen. ElstarEcolette en Jonagold geven bijvoorbeeld al op een jonge leeftijd appels. Bij andere rassen kan het wat langer duren.

Ook perzik- en nectarinebomen geven al op een jonge leeftijd fruit. Deze zijn alleen wat minder geschikt voor beginners omdat ze snel last krijgen van krulziekte. Een vervelende plaag die de bomen minder goed geschikt maar voor de onderhoudsvrije tuin. Ook late nachtvorsten kunnen voor deze bomen een uitdaging zijn.

De laatste fruitboom die al snel fruit draagt is de mispel. Ook deze boom geeft in laagstam-vorm vaak al in het eerste jaar fruit. In tegenstelling tot de perzik- en nectarinebomen is deze boom ook nog eens heel onderhoudsvriendelijk. De vruchten zijn alleen niet voor directe consumptie geschikt, maar moeten verwerkt worden in smakelijke gerechten.

Mispels in een boomMispels zijn bruine vruchten die vooral geschikt zijn voor verwerking. Je plukt ze heel laat in het seizoen.

Langer wachten voor pruimen en kersen

Concorde peren in een perenboom Bij een perenboom moet je iets langer wachten voordat je fruit kunt plukken. Uit eigen ervaring weten we dat sommige rassen sneller vrucht dragen dan anderen. De Conference en Gieser Wildeman zijn bijvoorbeeld al op jonge leeftijd productief. Na een jaar of twee dragen die de eerste vurchten. Maar bij de Concorde perenboom kan het echt wel enige jaren duren voordat je de eerste peren kunt plukken. 

Nashiperen geven vaak al op jonge leeftijd vruchten, soms al in het jaar van planten.

Nog langer duur het voordat een kersenboom productief wordt. Een zoete kers draagt pas na een jaar of drie kersen. Dit gaat sneller bij een kersenboom op een Gisela 5 onderstam, die door zijn langzame groeirkacht sneller vrucht begint te dragen. Ook een zure kers (kriek) geeft wel al na een jaar of twee vruchten, maar deze zijn beter geschikt voor verwerking.

Het langste moet je wachten om pruimen te kunnen plukken. Hoewel je bij een Reine VictoriaOpal en Mirabelle de Nancy meestal al na een jaar of drie pruimen kunt plukken zijn er ook veel rassen waar meer geduld nodig is. Een Reine Claude geeft vaak pas na een jaar of vijf pruimen. Je hebt over het algemeen dus veel geduld nodig bij een pruimenboom!

Laagstammen geven sneller fruit dan hoogstammen

Laagstam mispel boom Hoe snel een fruitboom vrucht gaat dragen hangt ook sterk samen met de groeikracht van de boom. Hoe meer een boom groeit, hoe minder fruit deze geeft.

Een dwergboom geeft daarom over het algemeen het snelste fruit, gevolgd door een laagstam en daarna een halfstam. De hoogstam fruitboom geeft het minst snel fruit.

Door takken uit te buigen en met snoei horizontale takken te stimuleren wordt de groei vertraagd, waardoor de boom ook sneller fruit gaat produceren. Meer informatie over het goed snoeien van fruitbomen lees je hier: fruitbomen snoeien.

Vruchtdunning om takbreuk te voorkomen

Als een fruitboom dan eindelijk fruit draagt kan het zijn dat het direct een grote oogst is. Goed nieuws zou je denken, maar daar plakken ook wat risico's aan vast.

Vooral bij een jonge boom kan het zijn dat als er teveel vruchten aan de boom groeien, de boom niet genoeg energie heeft om de vruchten allemaal af te laten rijpen. Je eindigd het seizoen dan met een boom vol onrijpe vruchten.

Daarnaast zijn takken ook dunner dan bij een oudere boom. Het gewicht van de vele vruchten, vaak in combinatie met een storm of sterke wind, kan ervoor zorgen dat de tak met vruchten en al afscheurd. Zonde van de tak en vruchten, en in het ergste geval kan het zelfs de stam van de boom beschadigen. Oppassen dus!

Dit is allemaal te voorkomen door in juli, enkele weken na de junirui, een deel van de vruchten te verwijderen. Dit wordt ook wel 'vruchtdunning' genoemd. Hoewel vruchtdunning in principe voor alle fruitbomen van toepassing is, is het vooral belangrijk bij grotere steenvruchten zoals pruimen en perziken.

Hoe je op een juiste manier een pruimenboom dunt lees je hier: vruchtdunning bij pruimenbomen

Platte perzikken in een boom

Met vruchtdunning zorg je ervoor dat alle vruchten goed kunnen afrijpen. Ook voorkom je dat takken afbreken onder het gewicht.

Bessenstruiken geven ook snel fruit

Roze aalbes Wil je dit jaar al fruit kunnen plukken? Dan is een bessenstruik waarschijnlijk een betere optie dan een boom. Veel fruitstruiken geven het jaar van planten al direct fruit.

Snel fruit plukken kan bijvoorbeeld bij de aardbei, herfstframboos, braamrode bes en kruisbes.

Meer te weten komen over fruitbomen in de tuin

Wil je meer weten over fruitbomen en struiken in de tuin? Bijvoorbeeld welke struiken goed in jouw tuin passen, of hoe je goed voor een fruitboom of -struik zorgt? Neem dan een kijkje op de pagina's hieronder:

Referenties

Foto van wachtende hond in auto door Yoss Traore. Pexels licentie.

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie