Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Koningsdag geopend Ook op zaterdag 27 april, koningsdag, is onze winkel geopend. U bent welkom tussen 10:00 en 17:00

Meer informatie
Vruchtdunning bij een pruimenboom

Vruchtdunning bij een pruimenboom

Frank Houweling

Gepubliceerd op 24-10-2023
Geschreven door Frank Houweling

Elk jaar weten professionele fruittelers weer smakelijke pruimen bij de groenteboer te krijgen. Thuis is dat een stuk lastiger. Veel mensen hebben last van beurtjaren, waarbij sommige jaren er een overdadige pruimenoogst is, en andere jaren bijna niets. Het verschil zit hem niet in bemesting of de rassen, maar in vruchtdunning. Beurtjaren voorkomen kan dus heel gemakkelijk thuis door je pruimenboom te 'dunnen'.

Dunnen of uitdunnen van pruimen: hoe doe je dat?

Het dunnen van een pruimenboom is in zijn meest simpele vorm het weghalen van een deel van de vruchten. 

Bij het dunnen van de vruchten gebruik je een smalle snoeischaar of een speciaal dunschaartje om vruchtsteel en vruchtbeginsel geheel weg te snoeien. Over het algemeen wil je deze vruchten er niet met de hand aftrekken omdat het risico om andere vruchten te beschadigen dan te groot is.

Je verwijderd genoeg vruchten om ervoor te zorgen dat er niet meer dan één pruim per 15cm tak aan de boom hangt.

Zijn er vruchten aangetast, misvormd of beschadigd? Of zijn er mogelijk boorgangen van insecten te zien? Verwijder deze pruimen dan zeker. Zo kan je o.a. verdere aantasting door de pruimenmot voorkomen.

Het is aan te raden om het aantal vruchten wat je laat hangen een beetje aan te passen op de leeftijd van de boom. Bij een jonge boom kan je beter iets meer vruchten weghalen, want het risico op een beurtjaar is groter. Omdat een jonge boom minder takken heeft, is één pruim per 15cm tak nog steeds een prima uitgangspunt.

De juiste tijd om een pruimenboom te dunnen

Pruimenboom met pruimen Je dunt de vruchten van een pruimenboom aan het begin van de zomer, meestal zo in mei of juni. Vaak wordt 6 tot 8 weken voor de oogst aangehouden.

Een pruimenboom laat ook van nature al een deel van de vruchten vallen in juni en juli, de zogenaamde junirui. Het is dus de kunst om in mei genoeg te dunnen zodat een beurtjaar wordt voorkomen, maar niet zoveel dat er na de junirui geen vruchten meer aan de boom hangen.

Het is daarom te adviseren om tijdens het dunnen van de pruimenboom iets meer vruchten te laten hangen (bijv. twee pruimen per 15cm tak) en na de junirui de boom nog een keer na te lopen, en potentieel overtallige vruchten alsnog te verwijderen. Zorg er wel voor dat je aangetaste vruchten uit de buurt van de pruimenboom haalt om herbesmetting te voorkomen.

Wanneer heel veel vruchten vallen

Het kan zijn dat er in juli of augustus ineens heel veel vruchten voortijdig vallen. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Vallende vruchten kunnen het gevolg zijn van vruchten die zijn aangetast met een schimmelziekte of insectenplaag (inspecteer de gevallen vruchten voor beschadigingen).
  • De boom kan zijn vruchten laten vallen bij extreme droogte of juist extreme regenval.
  • Slechte bestuiving: vruchten beginnen wel te groeien maar vallen daarna heel snel weer af.

Beurtjaren en andere gevolgen als je geen vruchtdunning toepast

Als je geen vruchtdunning toepast zullen er heel veel pruimen aan de boom groeien. Dit klinkt als een voordeel, maar is dit zeker niet. Het komt namelijk met enkele significante risico's:

  • Een pruimenboom die te rijk vrucht draagt heeft niet voldoende energie om alle pruimen goed af te laten rijpen. De vruchten hebben daarom een mindere smaak. Reine Victoria specifiek zal bij overdadige dracht een minder zoete en aromatische smaak hebben. Ook zijn de pruimen die aan een gedunde pruimenboom groeien groter van stuk. Soms zijn de vruchten ook iets eerder rijp bij een pruimenboom die gedunt is.
  • Grauwe schimmel bij pruimen Het correct dunnen van een pruimenboom voorkomt een beurtjaar. Dit is wanneer een pruimenboom een jaar bijna geen tot geen vruchten draagt (beurtjaar), volgend op een jaar met een grote oogst (draagjaar). Dit komt doordat de pruimenboom uitgeput is geraakt. Bij appelbomen komt dit probleem vooral bij specifieke rassen voor, maar bij pruimenbomen lijkt dit bij alle rassen ongeveer gelijk voor te komen.
  • Als vruchten te dicht tegen elkaar hangen kunnen ze bij wind tegen elkaar aan 'vrijven' en zo elkaar beschadigen. Deze beschadigingen trekken dan weer insecten en schimmelziekten aan, zoals wespen en de grauwe schimmel.
  • Vruchten die zijn aangetast door schimmelziekten of insecten worden vroegtijdig verwijderd. Zo wordt verdere besmetting voorkomen en je oogst gered.
  • Vruchtdunning zorgt ervoor dat er minder gewicht aan de takken van de pruimenboom hangt. Zo voorkom je bij een storm of simpelweg door het gewicht een tak afscheurt. Een gescheurde tak kan zeer schadelijk zijn voor een pruimenboom omdat het een infectie door loodglans aantrekt. Een zeer gevaarlijke schimmelziekte bij pruimenbomen die je absoluut wilt voorkomen.

Andere belangrijke verzorging

Reine Victoria pruimen Vruchtdunning is niet het enige wat je moet doen om een pruimenboom gezond te houden. Het is ook belangrijk om de boom correct te snoeien en te bemesten. Hoe je dit doet lees je in ons artikel over het planten en verzorgen van een pruimenboom.

Ook zijn niet alle pruimenbomen even gemakkelijk. Sommige pruimenbomen zijn gezonder dan anderen, en sommige geven ook makkelijke vrucht dan anderen. Ook zijn er pruimenbomen in vele verschillende maten te verkrijgen. Wil je daar meer over weten? Lees dan hier verder:

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie