Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Maandag gesloten Wij zijn maandag 24 juni gesloten. Op dinsdag zijn we weer open volgens onze normale openingstijden.

Openingstijden
Na jaren nog geen fruit in de `Reine Claude` pruimenboom

Na jaren nog geen fruit in de `Reine Claude` pruimenboom

Frank Houweling

Gepubliceerd op 20-07-2018
Geschreven door Frank Houweling

Waarom heb ik na jaren nog steeds geen fruit in mijn pruimenboom? Het is een vraag die wij als fruitbomen-specialist vaak genoeg krijgen. Vooral 'Reine Claude'-pruimenbomen geven problemen. Deze bomen moeten vaak wat ouder moeten zijn dan andere pruimenbomen om fruit te gaan dragen.

Het is natuurlijk heel vervelend als een pruimenboom geen vruchten geeft, want het fruit is nou juist de grootste reden waarom u zo'n boom in de tuin heeft geplant. Meestal is er niets anders wat u kunt doen dan wachten, maar soms is er wel een actie nodig om pruimen in de boom te krijgen.

Problemen met bestuiving van de pruimenboom

Één van de redenen waarom een pruimenboom geen fruit kan dragen, is een gebrek aan bestuiving. Bestuivingsproblemen zijn te herkennen aan het uitbundig bloeien van de boom (de boom zit jaar-op-jaar vol met bloesem), zonder vorming van vruchten. Na het bloeien blijven de bloemknopjes niet zitten, maar vallen ze direct van de boom af. Een bestoven bloemknop begint te zwellen, en een pruim te vormen. Geeft de boom veel bloesem, maar geen fruit? Dan kan dat drie redenen hebben.

De boom is nog iets te jong

Meestal levert het éérste jaar dat de boom bloeit nog (bijna) geen vruchten op, maar het geeft wel veel hoop voor het volgende jaar!

Er is geen bestuivende boom in de buurt

Hoewel een zelfbestuivende pruimenboom uit zichzelf fruit draagt, heeft een niet-zelfbestuivende pruimenboom een passende boom in de buurt nodig. Om op te zoeken of úw pruimenboom een partner nodig heeft, en welke rassen daarvoor geschikt zijn, kunt u het beste kijken in onze bestuivingstabel. De Reine Claude geeft meestal geen problemen met bestuiving, maar dit kan bij andere rassen heel anders zijn. Meer 

Er zijn niet genoeg insecten in de tuin

Voor een goede bestuiving zijn insecten van enorm belang. Vooral bijen zijn grote overbrengers van stuifmeel, en daarmee de dragers van de bestuiving. Geen bijen betekent geen fruit. U kunt het bijenleven in uw tuin bevorderen met nestelplaatsen voor wilde bijen, en door het plaatsen van bijenlokkende planten.

Bloesem bij een pruimenboom

Meer weten over bestuiving? Kijk dan hier verder:

Pruimenboom niet vruchtbaar

De meeste fruitbomen worden op een leeftijd van enkele jaren (2-3 jaar, dat is meestal 1 tot 2 jaar na aanplanten) vruchtbaar. Dat betekend dat ze bloesem gaan dragen, en fruit gaan geven. Bij pruimenbomen kan dat wat langer duren, en al hélemaal bij de Reine Claude. Dit ras staat erom bekend dat hij soms pas na 4 of 5 jaar fruit gaat dragen. Wanneer de boom gaat dragen, draagt hij gelukkig wel overvloedig!

Hoewel een Reine Claude er dus toch enige jaren over doet om vruchtbaar te worden, kunt u er toch wat aan doen om de boom sneller fruit te laten dragen.

Een onvruchtbare boom is herkenbaar aan een goede en gezonde groei, een mooie bladkleur, maar een compleet gebrek aan bloesem.

Snoeien voor vruchtbaarheid

Pas de snoei toe zoals deze beschreven staat op onze pagina over snoeien. Pas hier vooral het horizontaal uitbuigen van verticale takken toe, en vergeet ook zeker niet de zomersnoei. Hiermee kunt u de groei remmen, en meer horizontale (vruchtdragende) takken stimuleren.

Minder en anders bemesten

Veel pruimenbomen krijgen teveel voedingsstoffen binnen, waardoor ze te snel gaan groeien. Een boom die teveel groeit, geeft geen fruit. Geef de pruimenboom dus geen voeding meer totdat hij fruit draagt, en ga daarna over op een meststof met een relatief hoog gehalte kali (bevordert de vruchtvorming), en een relatief laag gehalte stikstof (bevordert de 'vegatieve' groei, de groei van takken en bladeren).

Ongezonde of ongelukkige pruimenboom

De laatste reden waarom een pruimenboom geen fruit kan dragen, is omdat hij niet gezond (niet 'gelukkig') is. Dit is te herkennen als de boom niet alleen geen bloesem krijgt, maar ook slecht groeit, weinig blad vormt of veel last heeft van bladbeschadiging of verkleuring. Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom de boom niet gezond is, zoals een verkeerde standplaats, slechte waterhuishouding, voedingstekorten, schimmelziekten of insecten onder óf boven de grond. Wij adviseren u in het geval van een ongezonde pruimenboom om contact met ons op te nemen, om een goede diagnose te stellen. Wij kunnen u dan ook advies geven over hoe u de boom weer gezond kunt krijgen.

Reine claude pruimenbomen

Een reine claude boom is dus niet de makkelijkste boom in de tuin, zeker niet wanneer gaat om de bestuiving. Toch is deze pruimenboom, die pruimen geeft met het unieke en zeer smakelijke Reine Claude-aroma, wel de moeite waard. Wat veel mensen niet weten, is dat er meerdere reine claude's in omloop zijn. Het meest bekende zijn de gele reine claude d'oullins en de groene reine claude verte. In ons assortiment vind je ook de reine claude d'althan.

Reine Claude Verte met groene vruchten

De reine claude Verte heeft felgele vruchten, met een sterk en smakelijk aroma.

 

Fotos 'Reine Claude' (kopfoto) en 'Pruimenbloesem' beschikbaar onder CC0 licentie.

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie