Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

10 smakelijke recepten met zwarte bessen uit je eigen tuin

10 smakelijke recepten met zwarte bessen uit je eigen tuin

Frank Houweling

Gepubliceerd op 18-03-2024
Geschreven door Frank Houweling

Zwarte bessen aan een takDe zwarte bes is een fruitsoort die best wat meer aandacht verdient. Deze struik is inheems voor Nederland - hij komt hier al duizenden jaren in de natuur voor. De diepe cassissmaak maakt hem fantastisch om lekkere gerechten van te maken.

Maar toch beginnen zwarte bessen onbekend en misschien ook wel onbemind te raken.

Hoog tijd dus om deze struik in je eigen fruittuin aan te planten, en hem ook in de keuken de aandacht te geven die hij verdient. In dit artikel vind je 10 leuke recepten om zwarte bessen uit je eigen tuin te kunnen verwerken.

Havermoutrepen recept screenshotHavermoutrepen met zwarte bessen

Een goed ontbijt is een goed begin van de dag. Dus als je iets speciaals maakt van het ontbijt, maak je ook wat speciaals van je dag! De havermoutrepen uit dit recept zijn heerlijk, gezond en ook nog eens heel erg makkelijk. Probeer ze dus zeker een keer uit. En bevallen ze? Dan zijn ze een goede toevoeging aan je ontbijt routine!

Bekijk het recept

Screenshot recept zwarte bessenlikeurZwarte Bessenlikeur

Na die goede start van de dag met havermoutrepen kan het bijna niet meer misgaan. Maar als het dan toch misloopt, kan de zwarte bes ook voor wat troost zorgen. Zoals met deze heerlijke zwarte bessenlikeur. Deze likeur is ideaal om een heerlijk cassis aroma toe te voegen aan jouw huisgemaakte cocktails.

Bekijk het recept

Zwarte bessensaus recept screenshotZelf zwarte bessensaus maken

Soms kan je beter bij de klassiekers blijven. En de grootste klassieker in het land van zwarte bessen is natuurlijk zwarte bessensaus. Door van je zwarte bessen een smakelijke saus te maken kan je er vele maanden van genieten. En die saus combineert heerlijk met allerlei heerlijke desserts en tussendoortjes. Met als klassieke combinatie de vanillesaus met zwarte bessensaus, die ik vroeger altijd bij mijn oma at!

Bekijk het recept

Screenshot recept mousse van zwarte bessen Mousse van zwarte bessen

Iedereen kent de eerder genoemde vanillevla met zwarte bessensaus. Maar er zijn nog veel meer heerlijke desserts die je kunt maken met zwarte bessen. Zoals deze heerlijke frisse mousse van zwarte bessen. Een heerlijke zoete afsluiter van een goed diner, die ook nog eens het heerlijke aroma heeft van zwarte bessen.

Bekijk het recept

Screenshot recept zwarte bessenjam Zwartebessenjam

Ik kan niet ontkennen dat ik wel eens met enige teleurstelling voor het jam-schap in de supermarkt sta. Zo veel merken om uit te kiezen, maar toch ook erg beperkt in de fruitsoorten. Aardbei, framboos en bosvruchten. Maar zwarte bessenjam is echt heerlijk! Wil je die eten, dan moet je hem dus zelf maken. Gelukkig is dat ook nog eens veel lekkerder! Hoe je zo’n smakelijke zwarte bessenjam maakt lees je in dit recept.

Bekijk het recept

Screenshot luchtige zwarte bessen cake recept Luchtige zwarte bessen cake met vanille room

Naast sauzen en jams kan je met zwarte bessen ook smaak geven aan cake en gebak. Bijvoorbeeld bij deze luchtige cake met zwarte bessen, waar de heerlijke zachte cassissmaak de cake net dat beetje extra geeft. Eet smakelijk!

Bekijk het recept

Taart met zwarte bessen mousse screenshot Taart met zwarte bessenmousse

Dit recept is een beetje een variant op de zwarte bessen mousse die al eerder genoemd is, maar omdat de foto er zo lekker uitzag heb ik hem toch een plekje gegeven in deze lijst. Laat jij me weten of deze taart zo lekker is als hij lijkt?

Bekijk het recept

Screenshot recept cassis limonade Cassis limonade

De meeste Nederlanders kennen de zwarte bes eigenlijk alleen nog maar door één product: cassis. Deze heerlijke zoete maar ‘funky’ frisdrank wordt gemaakt van gefermenteerde zwarte bessen uit Nederland. En ook thuis kan je een heerlijk drankje maken met zwarte bessen die je uit je eigen tuin hebt geplukt. Met deze limonade maak je namelijk een heerlijk zwarte bessendrankje. En met wat sodawater heb je dus ook huisgemaakte frisdrank!

Bekijk het recept

Zwarte bessen ijsjes met citroenverbena recept screenshot IJsjes van zwarte bessen & citroenverbena

Zwarte bessen zijn rijp in het midden van de zomer. Niet echt het seizoen voor zware desserts waar je normaal zwarte bessen zou verwachten. Maar je kunt ook heel zomerse tussendoortjes maken met deze heerlijke fruitsoort. Zoals deze ijsjes met zwarte bessen en citroenverbena. De kruiden en zachte cassissmaak combineren heerlijk en geven dit ijsje een onverwachte maar heerlijke smaak!

Bekijk het recept

Summer berry pie recept screenshot Summer berry pie met zwarte bessen

Normaal hou ik het bij Nederlandse recepten, maar deze summer berry pie die gevuld is met zwarte bessen zag er zo heerlijk uit! En het voordeel van dit recept is ook nog eens dat de zwarte bes geen bijrol heeft, maar echt de centrale smaak van de taart is. Gedurft, maar wel erg lekker!

Bekijk het recept (in het Engels)

Een zwarte bes in de tuin

Zwarte bessen in een struikWe zeiden het al in de inleiding: de zwarte bes komt van origine voor uit Nederland. Het is dus ook een heel gemakkelijke struik om in Nederland te telen. De zwarte bes is gezond en sterk en heeft relatief weinig onderhoud nodig.
Zwarte bessen gedijen het best op een zonnige tot half schaduwrijke plek met vochtige, goed doorlatende grond. De struiken zijn middelgroot en hebben donkergroene bladeren met puntige randen. Ze produceren clusters van kleine, sappige zwarte bessen. Verzorging omvat regelmatig water geven, snoeien voor luchtcirculatie en bemesten in het voorjaar.

Onze favoriete zwarte bes is de Titania, vanwege zijn goede ziekteresistentie en opbrengst. Ben je op zoek naar een compacte struik, die je ook goed in pot kunt houden? Overweeg dan de Lowberry® 'Little Black Sugar'®. Dit ras groeit langzaam en blijft compact.

Wil je meer te weten komen over een zwarte bessenstruik in de tuin? Lees dan hier verder:

Zwarte bessen oogsten en bewaren

Zwarte bessen Zwarte bessen worden meestal in het begin van de zomer geoogst wanneer ze volledig rijp zijn en glanzen. Bij de meeste rassen is dat in juli.
Pluk de bessen voorzichtig met de hele tros om beschadiging te voorkomen.
Om er het langs van te genieten bewaar je de bessen in de koelkast in een luchtdichte container of vries je ze in voor gebruik in smoothies en jams.

Referenties

Foto van het schoonmaken van zwarte bessen door UrjanhaiCC BY-SA 3.0 licentie.

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie