Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 18:00

Framboos in pot houden? De beste soorten en tips voor verzorging!

Framboos in pot houden? De beste soorten en tips voor verzorging!

Frank Houweling

Gepubliceerd op 11-03-2024
Geschreven door Frank Houweling

Een framboos in pot kan om verschillende redenen een goed plan zijn. Misschien heeft u gewoon een kleine of geen tuin, en past een pot beter in de ruimte. Of u heeft in uw tuin zware (klei) grond. Een framboos groeit daar niet goed op, want die heeft lichtzure, losse grond nodig. Gelukkig is de framboos goed geschikt om in een pot te houden. Maar het is dan wel belangrijk dat u de juiste soort frambozenstruik kiest, en deze ook goed verzorgd. In dit artikel vertellen we je daar alles over!

Welke frambozen zijn geschikt?

Frambozen aan frambozenstruik In principe kan je elke framboos in een pot houden. Maar, er zijn wel rassen die beter geschikt zijn dan anderen. Veel frambozen groeien met lange, opgaande takken die nogal de neiging hebben om om te buigen en hangen. In de tuin zal je die frambozenstruiken dan ook al snel gaan opbinden om dit te voorkomen. Dit maakt ze minder goed geschikt om in pot te houden. Vooral bij zomerframbozen kan deze groeiwijze lastig zijn, want bij die struiken kan je niet zomaar takken wegsnoeien. Zomerframbozen geven namelijk fruit op tweejarig hout: takken die vorig jaar gegroeid zijn zullen dit jaar frambozen dragen.

Het beste geschikt voor in pot zijn speciale dwergframbozen zoals de Lowberry ® 'Good as Gold' ®, Rote SchwedinSweet Sunshine ®BonBonBerry ® Yummy, Ruby Beauty en Little Sweet Sister ®. Deze frambozen groeien heel langzaam en compact. Hierdoor worden ze maximaal 100cm hoog en vallen ze niet om. De bossige groeiwijze maakt ze veel sierlijker dan een gewone frambozenstruik, en dus ook beter geschikt om in pot te houden. Hieronder vertellen je wat meer over deze rassen!

Framboos Bonbonberry Yummy in pot

De compacte framboos Bonbonberry Yummy is door zijn compacte groeivorm ideaal om in pot te houden. Foto door Plantipp BV.

 

Gele vruchten van de framboos Good As Gold Deze rassen groeien dus allemaal in een compacte dwergvorm, maar verschillen van elkaar door hun eigenschappen:

  • De Lowberry ® 'Good as Gold' ® is een framboos in dwergvorm met een opvallende lichtgele kleur. De frambozen zijn zeer zoet en te plukken in augustus, maar slecht te bewaren. Dit is een herfstframboos.
  • Rote Schwedin is een dieprode framboos met mooi stevige vruchten die beter te bewaren zijn. Het is een late zomerframboso die begin augustus rijp is.
  • De framboos Sweet Sunshine ® is een zomerframboos die al in juli rijp is. De middelgrote rode vruchten hebben een lichtzoete smaak en een aangenaam frambozenaroma.
  • Met BonBonBerry ® Yummy haal je een framboos met uitstekende vruchteigenschappen in huis. Deze herfstframboos is rijp in het einde van augustus en geeft dan middelgrote tot grote, helderrode vruchten. 
  • De framboos Ruby Beauty is nog een rode zomerframboos, die eind juli rijp is. Hij heeft vergelijkbare eigenschappen met de Sweet Sunshine, maar is wel degelijk een ander ras. De frambozen zijn wat lichter van kleur en hebben een sterk en aangenaam frambozenaroma.
  • De laatste dwergframboos van het rijtje, de Little Sweet Sister ®, is een rode herfstframboos met middelgrote vruchten. Deze frambozen zijn helderrood van kleur en kan je in augustus plukken. Eet smakelijk!

Framboos Ruby Beauty in pot

Ook in de winkel is het verschil tussen de gewone frambozen en de dwergvormen (zoals deze Ruby Beauty) direct zichtbaar. De dwergvormen zijn namelijk niet aan een bamboestok opgebonden.

Verzorgen van een framboos in pot

Rode frambozen in een struik Gebruik voor het planten van je framboos een ruime pot van zeker 20 liter. Je kunt voor het planten gewoon universele potgrond gebruiken. Om het waterbeheer makkelijker te maken kan je hydrokorrels gebruiken. Hiermee hoef je minder vaak water te geven.

Zorg er wel voor dat je een pot kiest met gaten. Ook zijn niet alle potten vorstbestendig en voor buiten geschikt, daar moet je dus bij de aanschaf wel even op letten.

De framboos zelf is wel winterhard, en mag in de winter dus gewoon buiten blijven staan. Zet de pot wel een beetje op een beschutte plaats, en niet op de wind.

Water geven

Dat water geven is überhaupt erg belangrijk. Vooral in de zomer, als de frambozen aan het groeien zijn, heeft de plant veel water nodig. In het hoogst van de zomer zelfs elke dag. Geef liever iets minder vaak véél water, in plaats van elke dag een beetje. Zo wordt wortelrot voorkomen, en stimuleren we juist wortelgroei onderaan de pot.

Bemesten

Naast water geven moet de framboos in pot ook bemest worden. Dit is in pot erg belangrijk. Het eerste jaar geef je geen mest, want er zitten voldoende voedingsstoffen in de potgrond die je hebt gebruikt. Het volgende jaar, en alle jaren erna, geef je de struik wel voedingsstoffen. Je kunt gebruik maken van een normale organische meststof. Vaak zijn in pot dan twee bemestingen per jaar nodig, omdat de voedingsstoffen snel wegspoelen. Geef dus een dosis voedigsstoffen in maart en één in augustus. Je kunt ook een (kunst)mest met een lange werking gebruiken, en dan hoef je maar één keer te bemesten.

Verder lezen

Rode framboos in struik Ben je enthousiast geworden over het houden van een framboos in een pot? Leuk! Lees gerust hier verder om nog meer tuinier-inspiratie op te doen!

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie