Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Wat kan je met mispels uit de tuin? 5 leuke recepten!

Wat kan je met mispels uit de tuin? 5 leuke recepten!

Frank Houweling

Gepubliceerd op 12-02-2024
Geschreven door Frank Houweling

Mispels zijn een vergeten fruitsoort. Dat is echt heel erg jammer, want deze boom komt van origine uit Nederland en is als inheemse plant perfect aangepast aan omstandigheden in ons koude landje. Naast goed winterhard past deze boom zich ook goed aan op licht zure of juist alkalische gronden. Ook mag een mispelboom op zijn tijd best een beetje vochtig staan (ook al is het natuurlijk geen waterplant). Maar wat heb je aan zo’n boom als je het fruit niet eet? En zonder de mispel te verwerken, is deze vrucht toch echt niet zo lekker. Daarom hebben we in dit artikel 5 recepten voor je opgezocht om te kunnen genieten van de mispels in jouw tuin.

Zo rot als een mispel

Mispel vruchte in een boom Misschien heb je weleens gehoord van het oude gezegde “Zo rot als een mispel”. Dit gezegde werd nogal eens gebruikt om door te geven dat iets of iemand door en door rot was. Het is niet het meest smakelijke gezegde, maar komt wel bij deze vrucht vandaan.
Toch is dat niet omdat de mispel smaakt alsof deze bedorven is. Sterker nog, het verwijst eigenlijk naar een heel andere eigenschap!
Net zoals een banaan wordt een mispel als deze overrijp is bruin en zacht. Een banaan is niet fantastisch van smaak meer als deze overrijp is, maar dit is bij een mispel anders. Een mispel is juist pas goed van smaak als deze door en door rijp, zacht en donker van kleur is.
Meestal is een mispel pas ergens rond oktober of november rijp. Het liefst zijn er zelfs al een nacht of twee nachtvorst over de boom heen gegaan. Hierdoor start een fermentatieproces waardoor de vruchten nog sneller zacht worden.
Deze zachte, overrijpe vruchten zijn de basis voor de recepten hieronder.

Hoe smaakt een mispel?

Mispels op schaal Sommige mensen zijn bang dat de mispel een heel uitgesproken spraak heeft waar je maar net van moet houden. Maar dit is niet het geval. Grappig genoeg is de meest gehoorde klacht over deze fruitsoort het tegenovergestelde: vooral de onrijpe vruchten kunnen best vlak van smaak zijn. Combineren met andere fruitsoorten of kruiden en specerijen kan de smaak wat interessanter maken.
Een rijpe mispel heeft een zachte, zoete tot zachtzure smaak. De smaak doet een beetje denken aan kaki of appel, en sommige mensen herkennen ook wat overrijpe peer. Het vruchtvlees zelf is romig en zacht, een beetje als custard.
De zaden zelf zijn hard en niet eetbaar. Bij het verwerken van de mispels is het dus ook belangrijk om deze uit het vruchtvlees te zeven.

Mispelgelei

Van alle dingen die je met mispels kunt maken zijn mispelgelei en mispeljam het meest populair.
Mispelgelei is een verrukkelijke delicatesse met een unieke zoetzure smaak. Perfect als broodbeleg of als toevoeging aan kaasplateaus. De gelei behoudt moeiteloos zijn kwaliteit gedurende lange periodes, waardoor het een praktische en smakelijke toevoeging is aan je voorraadkast. 

Lees het recept voor Mispelgelei

Mincemeat van mispels

Mincemeat recept screenshot Mincemeat is een Britse delicatesse. Je zou met zo’n naam snel denken dat het om een vleesgerecht gaat, maar mincemeat bevat alleen fruit. Historisch gezien bevatte het gerecht wel vlees, dat vaak met fruit werd gecombineerd.
Deze gekruide fruitmix is vooral erg lekker in een taartje. De traditionele ‘mincemeat pie’ wordt in het VK vooral rond de kerst gegeten, maar is ook de rest van de winter heerlijk.

Lees het recept voor Mispel Mincemeat

Mispellikeur

Screenshot recept mispellikeur Op zoek naar een wat creatievere manier om je mispels te verwerken? Dan is dit recept voor mispellikeur een geweldige optie om eens te proberen. Wie wil er niet een cocktail drinken met een fruitsoort waar ze nog nooit van gehoord hebben?
Daarnaast is de milde maar zoete smaak van de mispel ook perfect om te combineren met andere dranken, en kan je hier dus eindeloos mee experimenteren. Proost!

Recept voor mispellikeur

Mispel taart

Screenshot recept mispel taart Na wat klassiekers tijd voor een leuke uitspatting. Er zijn op het web verschillende recepten te vinden voor taarten met mispels. Vaak gecombineerd met kruiden of andere fruitsoorten zijn deze taarten zoete verrassingen.
Leuk aan dit recept is dat je zo goed de stukken mispel in de taart kunt herkennen. Zo wordt de taart niet alleen een lekker tussendoortje, maar ook een gespreksstarter.

Recept voor mispel taart

Geroosterde mispels

Screenshot van recept voor geroosterde mispels Als je je gasten helemaal wilt verbazen zijn deze geroosterde mispels, of eigenlijk meer gepofte mispels, de volgende stap. Deze gepofte vruchten zien er vrijwel hetzelfde uit als de vruchten in de boom. Een bijzonder en wat exotische aanzicht.
Door het poffen worden de smaken versterkt en komt het zoete van de vruchten wat meer naar voren. Dit maakt het een fantastisch onderdeel van een bijzonder dessert.

Recept voor mispels uit de oven

Verder lezen

Ben je van deze spannende recepten enthousiast geworden over mispels? Is het tijd om een boom aan te planten in de tuin? Lees dan hier verder:

Referenties

Foto van mispels op schaal (bij "Hoe smaakt een mispel?") door Mike FinnCC BY 2.0 licentie.

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie