Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is morgen open van 12:00 tot 17:00

Het winterseizoen is afgelopen: onze fruitbomen gaan weer naar buiten!

Het winterseizoen is afgelopen: onze fruitbomen gaan weer naar buiten!

Frank Houweling

Gepubliceerd op 07-03-2024
Geschreven door Frank Houweling

Ons werk is ongelovelijk afhankelijk van de seizoenen en het klimaat. Elk jaar halen wij onze bomen in pot voor de koudste maanden naar binnen.  Ook dit jaar hebben de bomen voor de maanden december, januari en februari binnen gestaan. Maar het is hoog tijd voor de bomen om buiten te spelen! Hoe en waarom, dat lees je hier.

Waarom gaan de bomen uberhaupt naar binnen?

Fruitbomen worden overwinterd in de kas Natuurlijk is bijvoorbeeld een appelboom in de tuin gewoon winterhard. Zo'n boom kan in de tuin gerust 25 tot 30 graden vorst verduren. Maar een jonge boom in een kleine pot kan bij zware vorst toch zeker wel schade oplopen. Bij u thuis, maar ook bij ons op de kwekerij. En dat is iets wat wij natuurlijk absoluut niet willen. Want het kan betekenen dat de boom bij onze klant in de tuin niet goed aanslaat.

Om dit dus allemaal te voorkomen halen wij al onze fruitbomen in pot in de vorsttijd naar binnen in een onverwarmde kas, en licht verwarmde loods (we houden deze loods simpelweg vorstvrij, niet warmer). Alle bomen en struiken worden dus 'overwinterd'.

Een enorme operatie die zeker wel enige planning vraagt. Om de invloed te beperken halen we alle fruitbomen en struiken één keer naar binnen, om ze enkele maanden later weer naar buiten te halen. En die periode binnen, die houden we het liefst zo kort mogelijk. Beter voor de bomen en struiken, maar vooral ook praktischer. Buiten heeft u als klant simpelweg meer ruimte om een mooie boom of struik uit te kiezen.

Naar binnen bij de eerste vorst

Bloemen van een honingbes Vorstgevoelige bomen en struiken worden bij de eerste verwachte nachtvorst al naar binnen gehaald. Gelukkig zijn dit er niet al te veel. We halen deze ook weer naar buiten als de vorst is afgelopen, om te voorkomen dat deze uit de winterrust komen.

Het is een ander verhaal als de eerste serieuze vorst verwacht wordt. Op dat moment gaan praktisch alle fruitbomen en struiken in pot naar binnen. Hier blijven ze totdat we geen (zware) nachtvorst meer verwachten.

Bomen en struiken die in de natuur vroeg uitlopen, zoals bijvoorbeeld honingbessen, staan op verrijbare karren. Als het 's nachts staan ze warm binnen. Maar overdags, als de temperatuur toeneemt, worden deze bomen en struiken naar buiten gereden. Zo voorkomen we dat deze bomen en struiken te vroeg uitlopen.

En nu weer naar buiten

Perzikbloesem Maar aan dit overwinteren komt natuurlijk op een moment een einde. En met het warme weer van de afgelopen weken, en een goed vooruitzicht voor de komende 30 dagen, is het dus hoog tijd voor onze bomen en struiken om weer naar buiten te gaan. Zo voorkomen we dat de bomen te vroeg uit gaan lopen, en daarom meer kans lopen op schade van late nachtvorst op de bloesem.

Het overgrote deel van de fruitbomen staat al buiten. En steeds meer van onze bessenstruiken staan ook al buiten in de winkel. Alleen de wat meer (nacht)vorstgevoelige bomen- en struiken blijven voorlopig nog even binnen staan. Die bomen en struiken vindt u bij ons in de kas.

Het is nog een uitstekende tijd om te planten!

De beste tijd om frutibomen te planten is tussen november en maart. U bent dus nog net op tijd! Plant nu uw fruitboom om ervoor te zorgen dat deze rustig uit kan lopen en goed kan aanslaan. Hoewel we nu geen nieuwe bomen meer uit de volle grond halen hebben we een prachtig assortiment in pot, die u nu uitstekend kunt aanplanten.

Van harte welkom

Met al deze bomen in de winkel is het weer een stuk makkelijker geworden om een fruitboom of struik uit te zoeken. En doordat u weet dat deze bomen vorstvrij overwinterd zijn haalt u ook een gezonde boom in huis.

Met een gigantisch assortiment fruitbomen en struiken direct op voorraad is onze winkel de ideale plaats om een nieuwe fruitboom uit te zoeken. Wanneer en waar? Dat vindt u hier:

Tot snel in de winkel!

Fruitbomen in de winkel buiten

Buiten is meer ruimte, en zoekt u makkelijker de ideale boom voor uw tuin uit.

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie