Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Dit weekend óók op Trompenburg Naast in onze winkel vindt u ons dit weekend ook in Trompenburg Rotterdam voor de plantenmarkt!

Meer informatie
5 fruitbomen met de mooiste witte bloesem

5 fruitbomen met de mooiste witte bloesem

Frank Houweling

Gepubliceerd op 02-03-2024
Geschreven door Frank Houweling

Collage van fruitbomen met witte bloesem Een fruitboom plant je vooral om heerlijk fruit uit je eigen tuin te kunnen eten. Maar een fruitboom heeft zeker ook sierwaarde. Vooral in het voorjaar, als de bomen in bloei staan, zijn fruitbomen prachtig. De bloesempracht brengt een stukje geluk na de vaak zo donkere en koude winterdagen. Al eerder vertelde we je over fruitbomen met roze bloesem, maar er zijn ook veel fruitbomen met witte bloesem. In dit artikel vertellen we je meer over deze fruitbomen, en over wat ze de moeite waard maakt.

Bloesemtijd

De meeste fruitbomen bloeien ergens tussen eind februari en eind mei. Een mooi overzicht van fruitbomen en hun exacte bloeitijd vind je hier. Vergeleken met sierbomen bloeien fruitbomen vaak iets korter: soms maar enkele weken. Fruitbomen bloeien vaak wel rijk, met veel bloemen. Dit maakt ze toch zeker de moeite waard als bloesemboom.

De volgende bomen zijn de 5 fruitbomen met de mooiste, witte bloesem.

1) Perenbomen

Bloesem van een perenboom De perenboom is een geweldige bloesemboom. Naar onze mening is de perenboom de mooiste fruitboom met witte bloesem. Een perenboom bloeit in April. De boom hangt vol met middelgrote, felwitte bloemen. Alle perenbomen bloeien met dezelfde witte bloesem, dus het maakt niet uit welk ras je aanplant. Een perenboom bloeit meestal als er al wat blad in de boom hangt. De groene kleur van dit jonge blad geeft een mooi contrast tegenover de witte bloesem.

Grote of kleine perenboom

Perenbomen zijn er in vele vormen en maten. Door een laagstam, halfstam of hoogstam perenboom te planten kan je bepalen hoe groot de boom uiteindelijk wordt. Zo heb je een boom die mooi in je tuin past. Een perenboom laat zich ook uitstekend als een leiboom snoeien.

Als laatste optie is er ook nog een dwergperenboom of zuilperenboom. Een dwergperenboom ziet er uit als een gewone perenboom, maar dan in het klein. De peer Luisa wordt maar zo'n 150cm hoog, en dat is zonder snoeien. Ideaal voor een kleine stadstuin, of om in pot te houden. Een zuilperenboom wordt wel hoog, maar vormt bijna geen zijtakken en blijft dus heel smal. Onze favoriete zuilperen zijn Condo en Benita.

Een zuilpeer Benita met witte bloesem Bloesem van de zuilvormige perenboom Benita. Deze bijzondere peer is een kruising van een europeese en nashipeer.

Een dwergpeer Luisa met witte bloemenEen dwerg perenboom Luisa met bloesem. Deze perenboom is ideaal voor een kleine tuin.

Nashipeer

Bloesem van een nashipeer boom De bloesem van de nashipeer is ook wit en lijkt sprekend op de bloesem van de gewone perenboom. Wel bloeit de nashipeer vaak een week of twee eerder, en de individuele bloemen zijn iets kleiner. Het verschil is in grootte is klein, en eigenlijk alleen zichtbaar als de bomen pal naast elkaar staan.

2) Mispelboom

De mispel is een onbekende fruitsoort. Dat is zonde, want deze boom is zeker de moeite waard. Het is een zeer sterke boom die dus ook goed groeit op slechte en drassige gronden. Over plantenziekten en kwalen hoef je bij deze boom niet in te zitten. Het grote groene blad en de opvallende vruchten maken dit een erg sierlijke, kleine boom.

Vruchten van de mispelboom

De mispel geeft ronde, bruine vruchten die je pas in November plukt.

Bloesem in mei

Maar dit artikel gaat natuurlijk niet over de vruchten maar over de bloesem. Een mispelboom bloeit in mei, wat opvallend laat is voor een fruitboom. Hoewel de bloemen redelijk lang blijven hangen is de bloei niet zo rijk als bij een perenboom. De bloemen zelf zijn wel erg groot, wat dit toch een mooie sierboom maakt.

Mispelboom in de tuin

In de inleidingen vertelden we het al: de mispelboom is een zeer gemakkelijke boom. Dit betekend dus ook dat deze kleine boom in bijna elke tuin aangeplant kan worden, en zo goed als geen onderhoud nodig heeft. Meer over deze boom lees je in ons artikel: een mispelboom planten en verzorgen.

3) Pruimenboom

Ook de pruimenboom is een prachtige boom met felwitte bloesem. Net zoals de perenboom bloeit deze boom rijk, met een grote hoeveelheid kleine tot middelgrote, witte bloemen. En ook de bloeitijd is vergelijkbaar. Een pruimenboom bloeit ergens tussen maart en april. Meestal net enkele weken voor de eerder genoemde perenboom.

Rijke bloei

Opvallend aan de pruimenboom is de zeer rijke bloei. Een pruimenboom is vaak vol val van prachtige witte bloemen, die de kale takken bedekken. Als de pruimenboom bloeit heeft deze meestal nog helemaal geen blad gevormd. Veel mensen denken dat de kersenboom de ultieme bloesemboom is, maar de pruimenboom bloeit meestal iets rijker. De verhalen over rijk bloeiende "kersen"bomen komen vooral bij de sierkers vandaan. Een iets andere boom, die net iets langer bloeit dan de varianten met eetbaar fruit.

Een pruimenboom in de tuin

De pruimenboom is een enorm dankbare boom om in de tuin te hebben. De zoete vruchten zijn heerlijk om direct uit de boom te snoepen, maar ze zijn ook goed geschikt voor verwerking. Als je een gemakkelijke zelfbestuivende boom kiest, is deze boom ook goed te onderhouden voor de iets minder ervaring tuinier. Wat wel belangrijk is, is geduld, want een pruimenboom heeft vaak enkele jaren nodig om fruit te gaan dragen.

Bloeiende pruimenboom Een pruimenboom bloeit rijk met witte bloemen. Foto "Bloeiende pruimenboom in botanische tuin van de Moscow State University" door Kor!An (Андрей Корзун)CC BY-SA 3.0 licentie.

Ook als zuilvorm

Bloesem van mirabelle ruby pruim De zuilpruim is een redelijk onbekende boom. Di is echt zonde, want het is een ideale boom in meerdere aspecten.

Een zuilpruim is een pruimenboom van een speciaal ras, die van nature veel smaller groeit dan andere soorten pruimenbomen.Hoewel ze dus wel zijtakken krijgen blijven ze heel smal, tot maximaal zo'n 100cm breed, zonder snoeien.

Zo'n smalle pruimenboom is ideaal voor een kleine tuin, waar je niet zoveel ruimte hebt.

Onze favoriete zuilpruim is de Mirabelle Ruby. Deze boom bloeit zeer rijk met prachtige witte bloemen. Ook geeft deze boom heerlijke zoete pruimen, die ook een prachtige dieprode kleur hebben. De Mirabelle Ruby groeit van nature in een compacte zuilvorm.

4) Saskatoon bes

De saskatoon bes is de minst bekende fruitsoort uit deze lijst. Toch ken je hem misschien wel, maar dan als sierboom.

Het 'krentenboompje', vaak bekend onder de botanische tuin Amelanchieri is een populaire sierstruik of kleine, meerstammige boom. Deze boom wordt aangeplant vanwege de prachtige bloesem. Maar het is echt niet alleen een sierplant, want aan deze struik groeien dus ook eetbare besjes.

Bloemen van het krentenboompje De Amelanchier lamarckii (hierboven) wordt vaak aangeplant vanwege de rijke bloei. Maar de amelanchier alnifolia smaakt beter.

Ook voor fruit

Saskatoon bessen in struik Meestal wordt bij een amelanchier de variant amelanchier lamarckii aangeplant. Dit is een sterke struik die zeer rijk bloeit. De besjes die aan deze struik groeien zijn eetbaar en smakelijk. Maar de vruchten van de Amelanchier alnifolia, een direct familielid, smaken nog beter.

Deze amelanchier alnifolia wordt in Amerika ook wel Saskatoon berry genoemd. En in de gebieden waar deze van origine voorkomt, zijn de bessen een ware delicatesse. Ze zijn zoet en smakelijk, en smaken wel wat naar krenten. Je kunt ze direct uit de struik eten, of verwerken in een heerlijke klassieke taart. De 'saskatoon berry pie'.

Bloeitijd

Het krentenboompje bloeit in april, met een grote hoeveelheid witte bloemen. Deze witte bloemen blijven gerust enkele weken in de struik hangen.

Witte bloemen van de Saskatoon bes

De saskatoon bes bloeit in april met prachtige witte bloesem.

Saskatoon bes in de tuin

De saskatoon bes of het krentenboompje is een gemakkelijke struik om in de tuin aan te planten. Vooral op zure, licht vochtige gronden is het een gemakkelijke struik. Meer informatie over de juiste standplaats en verzorging van deze struik vind je in dit artikel: een krentenboompje planten en verzorgen.

5) Kersenboom

Bloesem van zoete kersenboom Net zoals de pruimenboom is ook de kersenboom een prachtige bloesemboom, die rijk bloeit. Wel is er onderscheid tussen de zoete kers en zure kers (kriek). Hoewel deze allebei met witte bloemen bloeien, is de vorm van de bloem toch net iets anders.

De kersenboom bloeit in april of mei met een rijke bloei, van prachtige witte bloemen.

Veelzijdige boom

Kersen zijn natuurlijk heerlijk om direct van de boom te snoepen. Dan is het wel belangrijk om de vogels weg te houden natuurlijk, want die zijn ook dol op deze zoete vruchtjes. Hoewel een kersenboom in principe best sterk is, is het niet de makkelijkste fruitsoort om thuis te telen. Dit heeft te maken met de gevoeligheid voor late nachtvorst, ziekten en plagen (zoals de suzuki fruitvlieg) en ook de bestuiving van kersenbomen is niet altijd even gemakkelijk.

Een zure kersenboom (kriek) geeft veel gemakkelijker fruit dan de zoete variant. En als je dus vooral op zoek bent naar mooie kersenbloesem, is deze boom de moeite waard. 

Bloesem van zure kers

Ook een zure kers (kriekenboom) geeft witte bloesem.

Eervolle vermelding: de kornoeljebes

Witte bloemen van de chineese kornoelje In een top 5 valt er altijd iets buiten de boot. Maar de kornoeljebes heeft er bijna voor gezorgd dat deze top 5 een top 6 was geworden. Net zoals het krentenboompje is dit een grote struik die vooral als sierplant wordt aangeplant. Toch geeft ook deze struik eetbare bessen. De vruchten van deze boom eet je het beste verwerkt, in bijv. een heerlijke kornoeljejam.

De chinese kornoelje (Cornus kousa chinensis) bloeit in mei met prachtige, grote witte bloemen. Deze sierwaarde zorgt ervoor dat het een populaire boom is om aan te planten. Maar let wel op met de standplaats, want deze struik groeit niet op alle gronden even goed. Hij heeft een voorkeur voor een lichtzure, goed doorlatende bodem.

Bloesem van de appelboom

Bloesem van een appelboom Ook de appelboom wordt wel eens genoemd als een boom met witte bloesem. Dat is te begrijpen, want wanneer volledig in bloei is de bloemkleur van een appelboom zo goed als wit.

Maar in het begin van de bloeiperiode zijn de bloemknoppen fel roze, en de bloembladeren licht roze. Daarom hebben we deze fruitsoort niet opgenomen in deze lijst met fruitbomen met witte bloemen. Desondanks is de appelboom natuurlijk een prachtige bloesemboom!

Meer weten over bloesem en fruitbomen?

Wil je meer weten over de bloesem en bloeitijd van fruitbomen? Of wil je een fruitboom in de tuin? Lees dan hier verder:

Referenties

Foto van Saskatoon bessen door Kay Ryabitsev op Flickr. CC BY-SA 2.0 licentie.

Foto van de bloemen van de saskatoon bes (Amelanchier alnifolia) door Matt Lavin op Flickr. CC BY-SA 2.0 licentie.

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie