Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Maandag gesloten Wij zijn maandag 24 juni gesloten. Op dinsdag zijn we weer open volgens onze normale openingstijden.

Openingstijden
De Fruithaag; een erfafscheiding met fruitplanten

De Fruithaag; een erfafscheiding met fruitplanten

Frank Houweling

Gepubliceerd op 10-03-2013
Geschreven door Frank Houweling

De beukenhaag en de houten schutting, hebben we ze niet wel een beetje gezien? Ik namelijk wel. Er is veel meer mogelijk als erfafscheiding, en een fruithaag is een geweldig idee. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn er veel verschillende dingen mogelijk, en in dit artikel zal ik wat voorbeelden geven van voorbeelden met fruit. Er zal gekeken worden naar de originele fruithaag die ook door fruittelers gebruikt wordt, een leifruit-haag die ook goed tegen een schutting geplaatst kan worden, en een kleinfruithaag.

De originele fruithaag

Een fruithaag van appelbomen De meeste mensen die het over een 'fruithaag' hebben, bedoelen dit. Een rij met fruitbomen (en dan vooral appel- peren- kersen- of pruimenbomen) wordt vrij dicht tegen elkaar aangeplant, soms wel op een halve meter afstand van elkaar, en zo wordt een redelijk dichte muur van fruitbomen gevormd.

De bomen moeten wel goed gesnoeid worden om te voorkomen dat de bomen teveel in elkaar gaan groeien en zo elkaars licht en warmte wegnemen. Deze haag kan vrij breed worden, soms wel een meter breed, en is daarmee minder geschikt voor kleine tuinen.

De productie die van zo'n originele fruithaag afgehaald kan worden is erg hoog.

Leifruit-haag

Leifruit fruithaag Wat ik zelf altijd een heel leuk idee vind is de leifruithaag. Een haag van leifruitbomen kan een vrij dicht geheel vormen, wat goed de directe inkijk wegtrekt, maar de ruimten tussen de takken houden de tuin toch open.

Leifruit kan op verschillende hoogten geplant worden (laagstam, halfstam en hoogstam waarbij de eerste zijtakken op 50, 120 en 180cm. beginnen) en met veel verschillende fruitsoorten.

Een leifruitboom is zeer makkelijk in onderhoud, aangezien het snoeien in enkele stappen zeer effectief uitgevoerd kan worden. De haag is zeker niet breed, wanneer de takken goed aangebonden worden is 20cm. meer dan voldoende.

Een leifruithaag kan zelf gevormd worden door palen te slaan en daartussen draden te trekken. Aan de draden kunnen de takken geleid worden. Ook kunt u voorgeleide bomen met rekken kopen en deze naast elkaar planten. Een leifruithaag kan ook tegen een muur of schutting gezet worden, en zelfs daartegenaan geleid worden.

Kleinfruit (bessen, frambozen, bramen, kiwi's en druiven)-haag

Polka frambozen Zelf vind ik dit de leukste optie, en daarom is een kleinfruithaag ook bij ons op de kwekerij te bekijken. Voor een kleinfruit moeten er palen met daartussen draden of, zoals bij ons, gaas geplaatst zijn. Hiertegen kunnen diverse plantensoorten geleid worden, die de schermen volklimmen en goed vrucht geven.

De meeste kleinfruitsoorten vragen zeer weinig onderhoud (zowel snoeien als met andere dingen) en als u de juiste rassen uitkiest zijn ze ook goed ziekteresistent.

Plantensoorten die het goed doen in een kleinfruithaag zijn o.a. frambozen, bramen (óók doornloos), kiwi's en kiwibessen, druiven en met een beetje hulp (deze moeten aangebonden worden om als klimplant te kunnen gebruiken) zijn ook kruisbessen en rode bessen geschikt. Van een kleinfruithaag kan een zeer hoge productie behaald worden.

De soorten die wij gekozen hebben voor onze kleinfruithaag zijn:

Braam 'Thornless Evergreen' (doorloos & groenblijvend)

Framboos 'Polka' (op de foto te zien)

Loganbes (kruising tussen framboos en braam)

Kiwibes Ken's Red

Kiwibes Issai

Druif 'Glenora' (pitloos)

Druif 'Dornfelder'

Druif 'Vanessa' (pitloos)

Framboos 'Golden Everest'

Framboos 'Fallgold'

 

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie