Een fruitboom planten kan veel toevoegen aan een tuin. Natuurlijk kan je genieten van smakelijk fruit uit je eigen tuin. En fruitbomen zijn ook nog eens prachtig, vooral met hun bloesem in het voorjaar. Maar ook kan een boom meer diepte in een tuin creëren en de tuin groter laten aanvoelen. Maar in een kleinere tuin plant je een boom al snel dichtbij of zelfs op de erfgrens. En voordat je het doet is het belangrijk om goed bij enkele zaken stil te staan. In dit artikel vertellen we je over 8 belangrijke dingen waar je stil bij moet staan voordat je een fruitboom aanplant op de erfgrens.
Afspraken met de buren
Vooraf duidelijke afspraken maken met de buren is belangrijk om frustratie en discussie later te voorkomen. Zorg ervoor dat je dus eerst het gesprek zoekt met de buren, voordat je een boom plant. Zelfs als de boom niet op de erfgrens komt is het belangrijk om goede afspraken te hebben gemaakt.
Zet deze afspraken ook altijd even op papier. Dat is fijn als er later verwarring over ontstaat, of als er nieuwe buren komen.
Het maken van die afspraken is erg belangrijk. Want zonder toestemming mag je niet binnen twee meter van de erfgrens een boom aanplanten. En zelfs als je je aan die twee meter houdt, is het belangrijk om goede afspraken te hebben gemaakt.
1: De juiste soort fruitboom
Het is bij die afspraken natuurlijk niet alleen van belang waar de boom komt, maar ook hoe groot die fruitboom wordt. Een dwerg perenboom van 150cm is nou eenmaal een heel andere boom dan een walnotenboom van 10 meter. En hoewel het verleidelijk is om naar de boom te kijken zoals je hem nu koopt, is het vooral heel belangrijk hoe hoog de boom uiteindelijk wordt.
De uiteindelijke groottes van verschillende soorten fruitbomen zijn te vinden in onze encyclopedie. Vaak zijn ze ook afhankelijk van een onderstam: een hoogstam appelboom wordt nou eenmaal een stuk groter dan een laagstam appelboom. De afmetingen van die verschillende maten vind je hier: laagstam, halfstam en hoogstam fruitbomen.
Ook de groeivorm en manier van snoeien is van belang in de afweging. Een leiboom bijvoorbeeld zal, wanneer deze goed gesnoeid wordt, vooral horizontaal groeien. De buren zullen met een leivorm dus minder last hebben van overhangende takken en vallend fruit.
2: Onderhoud en toegang
Goed snoeien is dus heel belangrijk. Maar wie gaat dit onderhoud precies plegen? En hoe vaak gaat dat gebeuren? En krijgt de boom de kans om in een natuurlijke vorm te groeien, of gaan we de boom strakker in toom houden? Allemaal zaken om even bij stil te staan voordat de boom wordt aangeplant. En bij bijvoorbeeld een walnotenboom is snoeien überhaupt een slecht idee. Iedereen moet dus blij zijn met de natuurlijke groeivorm van zo’n notenboom.
Ook toegang is belangrijk. Vooral als de boom precies op de erfgrens wordt aangeplant is het waarschijnlijk jaarlijks nodig om de tuin van de buren te bezoeken om de boom te kunnen snoeien. Toestemming hiervoor is dan van belang.
Sommige fruitbomen hebben meer onderhoud nodig dan andere. Je kunt in onze encyclopedie meer informatie vinden over de onderhoudsbehoefte van bepaalde bomen. Kies een boom waar de onderhoudsbehoefte en frequentie aansluit bij jouw wensen, en die van de buren.
De mispel is een boom die zeer weinig onderhoud nodig heeft.
3: Wortelgroei en overlast
Veel mensen maken zich zorgen om de wortels van bomen, en de schade die ze kunnen aanrichten aan paden, de schutting of zelfs andere bomen. Logisch, want er zijn zeker bomen waarbij dit een groot risico is. Gelukkig is dit bij de meeste fruitbomen niet het geval. Hoewel de wortels direct naast de boom wel schade kunnen aanrichten, is dit risico voor paden een halve meter of verder nihil.
Door de relatief lichte beworteling is het gebruiken van boompalen bij fruitbomen zoals appels, peren, pruimen en kersen van groot belang. Op die manier kan voorkomen worden dat de bomen bij een flinke storm omwaaien.
Een uitzondering op dit alles zijn walnotenbomen en kastanjebomen. Deze bomen geven wel sterke en grote wortels, en deze wortels kunnen paden en schuttingen omhoog duwen, en zo schade veroorzaken.
Mogelijke overlast door de wortels van deze bomen zou besproken moeten worden met de buren.
4: Schaduw
Fruitbomen geven ook schaduw. Dat is heerlijk op een warme zomerdag. De bladeren verkoelen de tuin en halen schadelijke stoffen uit de lucht. Maar het kan ook vervelend zijn voor zongenieters, als er geen zon meer over blijft voor de bewoners (en andere planten) om van te genieten.
Nadat de juiste fruitboom is gekozen kan worden bepaald hoe hoog deze zal worden. Met deze hoogte in gedachten kan dan bepaald worden of de boom schaduw gaat geven in uw tuin, de tuin van de buren, of allebei. Naast hoogte is ook de breedte van belang. Een appelboom wordt bijvoorbeeld breder dan een perenboom, en zal dus ook meer schaduw werpen.
De zon gaat op in het oosten en neer in het westen. Omdat de schaduw van de boom in de tegengestelde richting beweegt, zal je in de ochtend schaduw hebben in het westen, en in de middag in het oosten. Op het midden van de dag, als de zon op zijn hoogste punt staat, heb je schaduw aan de noordkant van de fruitboom.
5: Overhangende takken en fruit
Als er takken over de erfgrens hangen kan er van alles in de tuin van de buren komen. De nodige bladeren die in de herfst vallen kunnen blijven liggen voor de egels, of worden weggehaald als ze overlast veroorzaken.
Het is belangrijk om ook stil te staan bij het fruit dat bij de buren in de boom hangt. Want wie mag dit fruit plukken en eten? En wat doen we als het fruit valt en in de tuin blijft liggen?
6: Insecten en overlast
Naast het vallen kunnen vruchten ook insecten en plaagdieren aantrekken. Het verwijderen van beschadigde en gevallen vruchten kan dit voor een groot deel voorkomen, maar dan moet dat natuurlijk wel gedaan worden.
En vooral bij zachte fruitsoorten zoals pruimen en peren is enige aantasting door wespen bijna niet te voorkomen. Voor sommige mensen een heel normaal en natuurlijk iets, maar voor anderen kan dit een grote ergernis zijn. Het is dus belangrijk om bij dit risico stil te staan voordat zo’n boom wordt aangeplant.
7: Aansprakelijkheid
Een fruitboom op de erfgrens brengt aansprakelijkheidsrisico's met zich mee, zoals het potentieel om om te vallen en schade te veroorzaken aan eigendommen of personen. Een aansprakelijkheidsverzekering kan helpen bij het dekken van mogelijke kosten voor schadeclaims. Het is cruciaal om met de buren afspraken te maken over aansprakelijkheid om geschillen te voorkomen.
8: Een leiboom is een boom, en geen haag
Leibomen worden door de wet gezien als bomen, en niet als een heg, en moeten daarom (als er geen afspraken zijn gemaakt met de buren) tenminste 2 meter van de ergfrens worden geplant. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Zijn je buren niet bereid om je tegemoed te komen? Dan moet je waarschijnlijk op zoek naar een andere oplossing om als heg aan te planten.
Fruitboom uitzoeken
Het uitzoeken van de juiste fruitboom om op de erfgrens te planten is bij al deze punten dus cruciaal. Wil je meer weten over de verschillende soorten fruitbomen waar je uit kunt kiezen, en hun eigenschappen? Lees dan hier verder:
- Beschrijving van fruitbomen in de encyclopedie
- Bloesem en bloeitijd van fruitbomen
- De mooiste grote fruitbomen voor een grote tuin
- Fruitbomen in onze webwinkel
Referenties
Foto van schaduw door een boom in de herfst door Mycomp. CC BY-SA 4.0 licentie.
Foto van een wesp op een peer door Thomas Kirchner. CC BY 3.0 licentie