Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is morgen open van 12:00 tot 17:00

Wow! Dit fruit heeft een andere kleur dan je verwacht

Wow! Dit fruit heeft een andere kleur dan je verwacht

Frank Houweling

Gepubliceerd op 02-11-2023
Geschreven door Frank Houweling

Frambozen zijn rood. Bosbessen zijn blauw. En appels, die zijn altijd geel/rood gevlekt. Toch? Nou, niet dus! Het zal je verbazen hoeveel variatie er eigenlijk te vinden is in de natuur. In de supermarkt is eigenlijk alleen nog de pruim in alle kleuren van de regenboog te vinden. Maar dat is dus eigenlijk toeval, want voor veel fruitsoorten is er veel meer variatie te vinden. En in dit artikel laten we je iets zien van de wat ons betreft leukste en meest bijzonder gekleurde fruitbomen en fruitstruiken die jij gewoon in de tuin kunt zetten!

Zwarte appel 'Api Noir'

Api Noir appel Een appel kennen we al in verschillende kleuren. Rood natuurlijk. Maar ook in het geelgroen misschien? Maar wat veel mensen dan weer niet kennen, is een zwarte appel.

De 'Api Noir' is zo'n zwarte appel. Tenminste, zo noemen we hem. Helemaal zwart is hij niet, maar eerder heel diep en donker rood. Zo rood dat hij met het juiste licht net zwart lijkt.

Dit heel oude franse ras is een fantastische appel om te hebben als verzamelaar. Niet alleen ziet hij er heel bijzonder uit, het is ook nog eens een gezond en gemakkelijke boom die relatief makkelijk vrucht draagt. De appels zelf zijn zachtzuur en smakelijk. Ze zijn dus niet alleen voor de sier, maar ook om echt op te eten.

Liever een witte appel? Ook die is in ons assortiment te vinden. De appel 'Yellow Transparent' is zeer licht geel van kleur: bijna tot wit aan toe. Die appel is wat smaak betreft wel wat minder, en wat ons betreft beter geschikt als moesappel. Het ras was in Nederland populair omdat hij als één van de eerste appels in de boomgaard rijp is. Je kunt met zo'n 'oogstappeltje' dus eerder appels eten dan anderen.

Zwarte, paarse en gele framboos

Zwarte framboos De framboos kennen we toch vooral als roze of rood. Misschien ken je de gele framboos ook wel. Maar paarse en zwarte frambozen: daar hebben de meeste mensen nog nooit van gehoord.

Gele frambozen zijn niet in de supermarkt te vinden. Vaak zijn deze frambozen ook iets minder stevig, en daarom minder goed te bewaren. Wél zijn ze erg lekker om direct van de struik te eten, of te verwerken in een heerlijke frambozenjam. De gele framboos heeft een erg zoete smaak en is ook populair bij kinderen. Onze favoriete gele framboos is de doordragende Golden Everest. Er is ook een oranje framboos beschikbaar, dit is het ras Valentina.

In tegenstelling tot de gele framboos is de zwarte framboos eigenlijk helemaal geen framboos. Het is een familielid van de framboos uit de Rubus-familie, waar wij ook de braam uit kennen. De zwarte framboos (Rubus occidentalis) heeft dus diepzwarte, wat ronde vruchten die wat smaak betreft wat op een framboos lijken. Geef de zwarte framboos wel voldoende ruimte: een zwarte frambozenstruik groeit wat sterker dan een 'gewone' framboos.

De paarse framboos is de laatste toevoeging aan ons assortiment. De framboos Autumn Passion (zo heet de paarse framboos) is ontstaan uit een kruising van een rode en een zwarte framboos. Hierdoor heeft deze framboos een bijzondere paarse kleur gekregen.

Gele kers

Oranje-gele kersen aan een boomDe kers kennen we vooral als felrood of misschien zwart. Vooral de zwarte knapkersen zijn tegenwoordig een populaire traktatie. Maar er is origineel nog een kleur: geel! In ons assortiment kan je een felgele kers vinden, de Donissens Gold, en een oranje-geel gestreepte kers, de Bigarreau Napoleon. De Donissens Gold rijpt van die twee iets later af. Beide zijn het zoete kersen.

Een groot voordeel aan de gele kers is dat de vogels deze kersen wat minder snel zien hangen. Je hebt dus een iets grotere kans om deze kersen ook zonder een vogelnet zelf te kunnen eten. Erg handig voor een hoogstam boom.

Zwarte of witte aardbei

Witte aardbei Pineberry De aardbei is nog zo'n fruitsoort die we allemaal kennen in de kleur rood. Heerlijk zoete vruchtjes die elk jaar weer de zomer inluiden. En een groot voordeel van frambozen is dat ze weinig ruimte in beslag nemen, en het eerste jaar al fruit geven. En wist je dat aardbeien ook heel goed in pot groeien?

Maar mocht je de 'gewone' rode aardbeien een beetje zat zijn, dan zijn er ook genoeg bijzondere aardbeien om te verzamelen. Twee daarvan verzamel je om de kleur: de zwarte aardbei 'CherryBerry' (die net zoals de zwarte appel eigenlijk gewoon heel donker paars is), en de witte Ananasaardbei

Roze en witte aalbessen

Witte aalbes Werdavia We kennen ze vooral in het rood: aalbessen. Ze worden nogal eens verkocht voor hun frisse, zure smaak en zijn ook geweldig als decoratie op desserts en taartjes.

Maar wist je dat deze bessen er ook in het wit, geel en roze zijn? Jammer genoeg zijn deze kleuren steeds minder vaak bij de groenteboer te vinden. Zonde, want deze andere kleuren zijn over het algemeen wat zoeter dan de rode variant. Ook worden, vooral de gele en witte aalbessen, minder snel gepakt door vogels.

Onze favoriete gele en witte aalbessen zijn Werdavia en Witte Parel. In het roze gaat onze voorkeur weer uit naar Gloire de Sablons.

Ons gehele assortiment zien? Dat kan hier: witte bessen en roze bessen.

Gestreepte en gele vijgen

Gestreepte vijg Panachee Als een verse vijg al de groenteboer bereikt, dan is het meestal toch wel een mooie donkere vijg. Natuurlijk is een donkere vijg zoals de Brogiotto Nero prachtig, maar een gele vijg moet ook niet onderschat worden. Een grote, gele vijg is prachtig om naar te kijken.

En gele vijgen zijn niet alleen mooi, ze zijn ook smakelijk. Ze doen wat zoetheid zeker niet onder voor een zwarte vijg. De witte variant van de Brogiotto Nero bijvoorbeeld, de Brogiotto Bianco, is een heerlijk zoete vijg waar je vooral vers heerlijk van kunt genieten. Gele vijgen zijn wel iets moeilijker te plukken, want je kunt niet helemaal op de kleur afgaan. Het is dus belangrijk om de vijg te voelen (hij moet een beetje zacht zijn geworden) en ruiken. Als de vijg een licht zoet aroma afgeeft is deze waarschijnlijk rijp en kan je hem plukken en opeten. Geniet ervan!

Helemaal bijzonder is de gestreepte vijg Panachee. Deze vijg komt wel met wat nadelen, want hij is minder smakelijk dan andere vijgen en ook niet goed winterhard. Maar door het bijzondere groen-gele gestreepte uiterlijk is dit wel een enorm populaire vijg onder verzamelaars, en fantastisch voor garnering van baksels.

Rode kiwibes

Rode kiwibes Ananasnaya OK, misschien verwacht je nog niet echt een kleur bij de kiwibes. Niet iedereen is al bekend met deze fruitsoort. Nieuw is de kiwibes niet, maar in opkomst zeker wel.

De meest bekende kiwibes voor in de particuliere tuin is de Issai. Deze kiwibes is zelfbestuivend en geeft makkelijk fruit, en is dus een goede keuze. Maar de kleur, heldergroen, is wel een beetje saai.

Als je iets avontuurlijker bent, en op zoek bent naar een opvallende kleur, dan zijn er ook prachtige kiwibessen met een rode schil. Vooral de kiwibes Ken's Red en Ananasnaya zijn aan te bevelen. Zorg ervoor dat je bij deze struiken wel een mannelijke kiwibes aanplant. Anders zal je geen fruit kunnen plukken.

Witte perzik

Perziken kennen we tegenwoordig vooral heel erg rood. Dat terwijl tegenwoordig perziken vooral geel waren, met een klein beetje rood aan de zonkant. Niet heel gek, want bij het meeste fruit wil de consument vooral felle kleuren. Dit ziet er nou eenmaal wat smakelijker uit als het in de fruitmand ligt.

Maar waarom verbaas je je gasten niet eens met het compleet tegenovergestelde? De perzik Ice Peach heeft prachtige witte tot lichtgele vruchten. Een heel bijzonder en uniek gezicht, wat je totaal niet verwacht. Verder is het een redelijk gemiddelde perzik, al is het met een wat lagere productie en kleinere vruchten. Let wel op voor de krulziekte, daar heeft de Ice Peach, net zoals de meeste perziken, snel last van.

Roze blauwe bes

Roze blauwe bes Pink Lemonade De roze, blauwe bes. Oké, de naam is een beetje raar. Maar deze plant heet nou eenmaal de blauwe bes. Deze bessen zijn heerlijk zoet en zitten ook vol met antioxidanten. Perfect voor op de pannenkoeken, yoghurt, in een blueberry cheesecake of gewoon zo van de struik. Blauwe bessen vervelen nooit! Dat zou je tenminste denken.

Maar wat nou als dat nu wel gebeurd, en je eigenlijk geen blauwe bes meer kunt zien. Dan is er altijd nog de roze blauwe bes 'Pink Lemonade'. Dit is een blauwe bes net zoals alle anderen, maar dan met felroze gekleurde besjes. Hoewel de oogst van een Pink Lemonade struik iets lager is dan bij de meeste blauwe bessen, en de bessen zelf wat kleiner zijn, zijn deze roze blauwe bessen wel heerlijk zoet. Ze zijn ook prachtig fel gekleurd en daarom populair bij verzamelaars.

Een blauwe bes is erg kieskeurig wat standplaats betreft. Zorg ervoor dat je deze struik op een zure bodem plant. Bijvoorbeeld op een natuurlijke veengrond, of in een pot met potgrond voor zuurminnende planten. Ook geef je de struik het beste oppervlaktewater en geen kraanwater, en bemest je jaarlijks met de juiste meststoffen.

Meer weten over het verzorgen van een blauwe bes? Lees dan hier verder: een blauwe bes planten en verzorgen.

Rode citroen

Rode citroen Lima Rossa Een citroen heeft zoveel gebruiken, ik zou het niet durven om te proberen om ze allemaal op te noemen. Mijn favorieten? Een citroen is onmisbaar in een saladedressing, er is niets lekkerder dan een citroentaart, en een schnitzel moet natuurlijk met een citroen worden gegeten.

Omdat de citroen ook een redelijke makkelijke en onderhoudsvrije struik is, die goed groeit in een grote pot, wordt deze plant vaak als potplant gehouden of geplant in een kas of serre.

Vind je de gewone citroen een beetje afgezaagd? Dan is er altijd nog de optie om een rode citroen aan te planten. De rode citroen Lima Rossa heeft dezelfde vorm, smaak en gebruiksmogelijkheden van een gewone citroen. Maar dan met een heel aantrekkelijke rode schil. Onmisbaar voor de verzamelaar van citrusvruchten en de liefhebber van de mediterrane tuin.

Roodvlezige appel en peer

Tot nu toe hebben we het eigenlijk alleen gehad over vruchten met een bijzondere kleur van buiten, maar ook van binnen kan een vrucht een bijzondere kleur hebben. Dat is het geval bij roodvlezige appels en roodvlezige peren. Als je deze open bijt dan zie je geen wit of geel vruchtvlees, maar prachtig roze tot rood. Een leuke verrassing, die er ook voor zorgt dat je deze vruchten kunt gebruiken om natuurlijk rood sap te maken.

Onze favoriete roodvlezige appel is de Rosette vanwege haar erg goede smaak. Ook de Maypole is een leuke roodvlezige appel, omdat deze boom zeer compact groeit en daarom ook voor een kleien tuin of in pot geschikt is.

Wat roodvlezige peren hebben we maar één ras in ons assortiment: de bloedpeer. Dus die is per definitie onze favoriet.

Referenties

Foto van zwarte framboos door Krzysztof Ziarnek, KenraizCC BY-SA 4.0 licentie.

Foto van Baya® Marisa roodvlezige appel door FlowerPowerH2020. CC BY-SA 4.0 licentie.

Foto van kiwibes Ananasnaya door Oregon State University / Bernadine Strik. CC BY-SA 2.0 licentie.

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie