Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is morgen open van 12:00 tot 17:00

Fruitbomen- en struiken in je moestuin? 3 belangrijke tips

Fruitbomen- en struiken in je moestuin? 3 belangrijke tips

Frank Houweling

Gepubliceerd op 06-03-2023
Geschreven door Frank Houweling

Het toevoegen van fruitbomen en -struiken aan je moestuin is ontzettend leuk. Door fruit te kweken in je eigen tuin creëer je een gevarieerde oogst van groenten, kruiden en fruit. Bovendien hebben ze ook hun eigen sierwaarde. Ze brengen hoogte en met hun bloesem kleuren in je moestuin.

Waarom fruit in de moestuin?

Er zijn verschillende redenen om fruit toe te voegen aan je moestuin. In tegenstelling tot groenten, vereisen fruitbomen en -struiken minder onderhoud. Ze hebben minder vaak water nodig en zijn minder vatbaar voor plagen en ziekten. Daarnaast zorgen ze voor meer diversiteit in de tuin en kun je de hoogte gebruiken door ze langs een muur te laten groeien. Wel moet je wat langer wachten op de vruchten, maar dit maakt het des te spannender wanneer de eerste oogst eindelijk daar is.

 

Rode Bessen zijn een populaire moestuinplant

Rode bessen zijn een populaire moestuinplant: ze zijn makkelijk in verzorging en geven een grote oogst.

1) Anders bemesten

Het is belangrijk om te weten dat fruitbomen en -struiken een andere bemesting nodig hebben dan groenten en kruiden. Fruitbomen hebben bijvoorbeeld een lichtere bemesting nodig met meer kali dan moestuin planten. Bij groenten kun je bijvoorbeeld gebruik maken van verse mest of compost, maar voor een fruittuin is het beter om gedroogde mest te gebruiken in kleinere hoeveelheden. Ook is het verstandig om minder compost te gebruiken. Door de juiste bemesting te gebruiken geef je de fruitbomen en -struiken de beste kans op een gezonde groei en een goede oogst.

2) Vergeet het snoeien niet

Bij het kweken van een moestuin is het zaaien, verspenen en verplanten van zaailingen van groot belang. Bij fruitbomen en -struiken is het jaarlijkse snoeien echter minstens zo belangrijk. Door te snoeien houd je de boom gezond en zorg je voor een goede oogst. Door het snoeien verwijder je oude en beschadigde takken en creëer je ruimte voor nieuwe takken om te groeien. Het is belangrijk om te weten dat er verschillende snoeimethodes zijn voor verschillende soorten fruitbomen en -struiken. Het is daarom aan te raden om je hierin te verdiepen voordat je begint met snoeien.

3) Zorg dat de bestuiving klopt

Als je fruitbomen en -struiken toevoegt aan je moestuin, is het belangrijk om te zorgen dat de bestuiving klopt. Dit is van groot belang voor een goede oogst. Bij fruitbomen is bestuiving noodzakelijk, omdat dit ervoor zorgt dat de bloemen bevrucht worden en er uiteindelijk fruit groeit. Er zijn zelfbestuivende fruitbomen, maar ook bomen die kruisbestuiving nodig hebben. Bij deze bomen is het belangrijk om er een tweede boom van een andere soort bij te planten die tegelijkertijd bloeit en kan zorgen voor kruisbestuiving. Bij bessenstruiken is bestuiving over het algemeen minder belangrijk, omdat ze zichzelf bestuiven of omdat ze door de wind worden bestoven. Het is dus belangrijk om te weten welke soorten fruitbomen en -struiken je hebt en hoe je ervoor kunt zorgen dat ze optimaal bestoven worden, zodat je uiteindelijk kunt genieten van een rijke en gevarieerde oogst.

Bestuiving van fruitbomen

 

Appels in een boom

Een appelboom is een goede toevoeging voor de moestuin: maar zorg wel voor de juiste bestuiving!

Groenten- en kruidenplanten onder fruitbomen

Orogano plant met bloemen en bijen Een moestuin of een fruittuin? Waarom niet allebei? Veel mensen willen daarom graag een moestuin met groenten en kruiden aanplanten onder hun fruitbomen.

Toch is dit niet iets wat je zomaar moet doen. Vooral groenteplanten hebben tegenstrijdige behoeften met een frutiboom: een groenteplant heeft veel meststoffen nodig met veel stikstof, voor een fruitboom is dit slecht. Groenteplanten hebben erg veel water nodig, en voor fruitbomen is dat ook vaak slecht. En vaak wordt een moestuin gespit: iets wat je niet wilt doen rondom een fruitboom.

Kruidenplanten aanplanten onder je fruitboom is een beter idee. Dit zijn meerjarige planten die beter overeen komen met de behoefte van een fruitboom. Houdt in het eerste jaar nadat de fruitboom is aangeplant een vrije boomspiegel aan. Zo kan de fruitboom rustig aanslaan en wortelen. Het jaar daarop kun je kruiden onder de fruitboom aanplanten. Plant dan bij voorkeur kruiden die goed groeien op een wat klakrijke grond: want dat is wat een fruitboom het liefste heeft als ondergrond. Bijvoorbeeld oregano, bieslook, marjolijn of tijm zijn goede keuzes.

Doordat kruiden in de zomer wel veel water kunnen opnemen, is het belangrijk om zowel de fruitboom als de kruiden goed bij te wateren. Anders is er het risico dat de fruitboom uitdroogd.

Bessenstruiken uitzoeken

Net zoals met groenteplanten en kruiden is het verstandig om de fruittuin te beginnen met gemakke planten. Als deze een succes zijn kan je altijd met planten aan de slag die meer verzorigng nodig hebben.

Makkelijke fruitstruiken voor in je tuin zijn aalbessen, kruisbessen, zwarte bessenbramen en frambozen.

Makkelijke fruitbomen zijn appelbomen en perenbomen.

Benieuwd wat je allemaal kunt aanplanten? Bekijk dan ons assortiment.

Assortiment bekijken

Referenties

Foto van moestuin (kopfoto) door P199. CC BY-SA 3.0

 

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie