De druif is een prachtige klimplant met mooie, grote bladeren en een gezellige dieprode herfstkleur. Maar nog beter is het natuurlijk als je een druif aanplant die je ook lekker op kunt eten. Maar als je een sierdruif of wijndruif aanplant gaat dat niet lukken. En ook rassen die gemaakt zijn voor warme klimaten zullen nooit lekker zoet worden. Je kunt deze dus niet uit je eigen tuin opeten. Wij hebben zelf al vaak druiven uit de tuin gegeten, en ervaring met veel verschillende rassen. In dit artikel vertellen we je over onze favoriete druiven om in Nederland te kweken en lekker te eten uit de tuin.
Onze favoriete druiven voor beginners
Onze favoriete druiven voor beginners zijn allemaal geselecteerd op hetzelfde: zoet en sappig, met een smaak die perfect is voor directe consumptie. Makkelijk vruchtdragend, onderhoudsvrij en resistent tegen ziekten. Vooral resistentie tegen meeldauw vonden wij belangrijk.
Met die voorwaarden in gedachten zijn dit onze favoriete soorten druiven om te eten:
- Witte druif Bianca
- Blauwe druif Summersweet
- Witte druif Palatina
- Witte druif Fanny
- Blauwe druif Boskoop Glory
Hieronder vertellen we je wat meer over deze druivensoorten, en waarom dat naar onze mening de beste druiven zijn om te eten uit de tuin. Alle foto's in dit artikel zijn door ons zelf gemaakt.
1) Witte druif Bianca
Bianca is een druif die van origine komt uit Hongarije. Het ras is daar origineel geselecteerd als wijndruif, maar nu vooral populair als consumptiedruif. In de winkel raden we dit ras steenvast aan aan beginners. Dit doen we vooral vanwege de fantastische ziekteresistentie. Ook is de Bianca druif goed bestemd tegen zware nachtvorst. Je hoeft je over deze druivenplant dus geen zorgen te maken.
De druiven zelf zijn heerlijk. Het zijn middelgrote trossen met witte tot lichtgele, ronde besjes. Ze zijn zeer sappig en heerlijk zoet, met een wat dikkere schil. Die schil is misschien wat minder bij het eten, maar zorgt er wel voor dat je minder snel last hebt van wespen in je druivenstruik. En dat is dan weer een groot voordeel voor de onderhoudsvrije tuin.
De combinatie van een zoete, smakelijke druif die ook nog eens heel sterk en onderhoudsvrij is maakt de Bianca bij ons een ultieme favoriet.
2) Blauwe druif Summer Sweet
De druif Summer Sweet is niet zo heel bekend in Nederland. Dat is niet zo gek, want hij is ook niet heel gemakkelijk te verkrijgen. En het is ook een modern ras, wat dus nog niet de tijd heeft gehad om bekend te worden.
Nu moet je niet denken dat Summer Sweet pas volgend jaar gevonden is. Nee, dit ras is in 1985 geselecteerd door de Amerikaan Elmer Swenson. Maar als je weet dat druiven zoals de Muscat Blanc al duizenden jaren oud zijn, en nog steeds mateloos populair, dan is de Summer Sweet ineens een echt groentje.
Dus wat maakt de Summer Sweet nou de moeite? Allereerst: het uiterlijk. Dit is een prachtige diepblauwe druif met mooie kleine tot middelgrote, compacte trossen. Daarnaast heeft het ras ook een heerlijke smaak. Vooral ideaal voor de liefhebber van zoet, want zoetheid, dat heeft deze druif meer dan voldoende. Het ras heeft een sterk aardbeienaroma wat veel mensen zeker kunnen waarderen.
Het ras is zeer winterhard en rijpt ook vroeg af. Hierdoor kun je de Summersweet ook goed op een iets minder warme plaats aanplanten. Ook in een iets minder warm jaar rijpt hij goed af.
Als laatste is het ras goed ziekteresistent. Ook dit ras is weer resistent tegen meeldauw en andere schimmels.
Wel heeft het ras iets meer onderhoud nodig dan de Bianca. Het is namelijk, vanwege de compacte clusters van druiven, wel aan te bevelen om de struik te krenten. Hierbij worden in de vroege zomer kleine bessen verwijderd om meer ruimte te krijgen voor de grote bessen. Op die manier krijg je grotere en smakelijkere druiven.
3) Witte tafeldruif Palatina
De Palatina druif is echt een ideale tafeldruif (een ander woord voor een druif je gewoon opeet).
Het is een sappige en smaakvolle tafeldruif die net zoals de Bianca van oorsprong komt uit Hongarije, waar het in 1966 gevonden is. Het ras is een tijdje beschermt geweest maar mag tegenwoordig vrij worden gekweekt: je kunt dus ook gewoon een struik in je eigen tuin zetten.
De Palatina druif is een kruising tussen de europeese en amerikaanse (lambrusca) druif. Hierdoor is dit ras zeer sterk en goed resistent tegen meeldauw.
De druif staat bekend om zijn zoete en aromatische smaak, met een hint van muskaat en een licht knapperige textuur. De trossen van de Palatina zijn redelijk groot, met middelgrote bessen. Ze hebben een mooie groengele kleur als ze rijp zijn, en ook een redelijk dunne schil. Dit vergroot het risico op wespen wel, maar zorgt er ook voor dat deze druif net iets fijner is om op te eten.
De Palatina druif wordt gewaardeerd als tafeldruif vanwege zijn uitstekende smaak, aangename zoetheid en het feit dat ze kleine pitjes hebben, waardoor ze gemakkelijk te eten zijn. Ze kunnen vers worden genoten als een gezonde snack of worden toegevoegd aan fruitsalades. Bovendien kunnen ze worden gebruikt voor het maken van een heerlijk zoete druivensap.
De Palatina druif groeit goed in koude klimaten zoals hier in Nederland, en is daarom een populaire druif onder fruittuiniers.
Ben je op zoek naar een druif van een hele hoge kwaliteit, om uit je eigen tuin te kunnen eten? Dan is Palatina echt een fantastische optie.
4) Witte druif Fanny
De laatste witte druif van het rijtje: de Fanny. Net zoals eerder genoemde druiven komt de druivensoort Fanny uit Hongarije. Dit ras is relatief nieuw in ons assortiment, en onze eerste ervaringen zijn goed.
De druivenstruik Fanny groeit matig krachtig. Het soort is redelijk productief en heeft een open groeiwijze met lange takken. De Fanny is een sterk ras en is niet gevoelig voor meeldauw.
De trossen van Fanny zijn groot en enigszins los. De bessen zijn middelgroot tot groot, zoet van smaak maar met weinig aroma. Ze hebben een zeer stevig vruchtvlees en zijn saprijk.
5) Boskoop Glory
We hebben even getwijfeld of we de Boskoop Glory we in deze lijst moesten zetten. Er zijn namelijk ook goede redenen om dat niet te doen.
De naam van de Boskoop Glory is een beetje besmet geraakt. Deze druif is de afgelopen decennia zo populair geweest, dat men alle druiven als Boskoop Glory is gaan etiketteren. Ook druiven die helemaal geen Boskoop Glory zijn. Nog steeds zie ik met enige regelmaat een grote, oude druif in een tuincentrum staan met een 'Boskoop Glory' fotoetiket. Een prachtige druivenstruik, maar de druiven die er in hangen zijn overduidelijk geen Boskoop Glory's. Vaak zijn dat italiaanse of griekse druiven uit wijngaarden die voor de sier naar Nederland zijn geexporteerd. Niets mis mee, maar het zijn geen smakelijke druiven om te eten.
Maar daar kan de Boskoop Glory eigenlijk niets aan doen. Rasechte struiken van dit ras hebben een paar heel aantrekkelijke eigenschappen voor de particuliere tuin. De struik is goed ziektresistent en sterk. De bessen in de trossen staan mooi ver uit elkaar, en hoeven niet gekrent te worden. De bessen zijn zoet, sappig en ideaal om direct van te snoepen, maar wel met een sterk aardbeienaroma.
Toch zijn er tegenwoordig modernere druivenrassen, die betere eigenschappen hebben. De Summersweet kan bijvoorbeeld als een goede vervanger worden aangeplant. De Bianca is, als de kleur je niet zo veel uitmaakt, ook een fantastisch alternatief. De Boskoop Glory is dus zeker niet slecht, en wat ons nog steeds een goede keus voor de hobbyist die vooral een makkelijke en smakelijke druif zoekt. Maar er zijn (misschien) inmiddels wel betere opties.
De Boskoop Glory is geintroduceerd in Boskoop (de plaats waar wij ook gevestigd zijn) maar is waarschijnlijk van origine een amerikaanse druif. Uit onderzoek blijkt dat de Boskoop Glory eigenlijk gewoon de druif Schuyler is, een druif die in 1932 in de VS gevonden is.
Misschien een pitloze druif?
Alle druiven die wij hier beschreven hebben zijn druiven met een (kleine) pit. Geheel pitloze druiven kunnen ook in Nederland gekweekt worden, maar hebben wel wat nadelen. Ze geven vaak pas op wat latere leeftijd fruit, en de druiven zelf blijven wat kleiner.
Toch zijn er ook sterke rassen die goed ziektresistent zijn, en ook heerlijk zoet worden. Onze favoriete pitloze druiven voor in Nederland zijn Lakemont, Eddy's Blue Wonder en Einset Seedless.
Voor een minder warme plaats in de tuin
Heb je geen plaats in de tuin waar je de hele dag door de volle zon kunt ontvangen? Dan is het verstandig om een druif aan te planten die ook met minder warmte goed afrijpt. Ons advies is om één van deze druiven aan te planten:
Een druif in de tuin planten
Nu weet je dat het dus zeker mogelijk is om een druif in Nederland te kweken. En misschien weet je zelfs al welke druif het beste past bij jouw voorkeuren.
Dan is het hierna belangrijk om je goed voor te bereiden op het verzorgen van een struik. Hoewel een druif helemaal niet intensieve onderhoud hoeft te vragen, is het uitkiezen van een juiste plaats in de tuin en het bieden van de juiste basisverzorging van belang. Op deze manier kan je de meest smakelijke druiven uit je eigen tuin plukken.
Meer weten over hoe je een zorgt voor een druivenstruik? Lees dan hier verder: