Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

De 5 mooiste grote fruitbomen voor de grote tuin

De 5 mooiste grote fruitbomen voor de grote tuin

Frank Houweling

Gepubliceerd op 09-11-2023
Geschreven door Frank Houweling

Een grote tuin, voedselbos of boerderij is een zegen voor de tuinliefhebber. Maar het komt wel altijd met de volgende vraag: wat gaan we hier nu planten? In dit artikel vertellen we je over onze favoriete fruitbomen, als het een 'maatje groter' mag zijn. De bomen in dit artikel zijn 6 tot 20 meter hoog! Een echte blikvanger in de tuin dus.

Waarde van een grote (fruit)boom

Een grote boom kan heel veel waarde bieden in een (grote) tuin. Natuurlijk is het een sierlijke toevoeging, en een grote boom kan ook zorgen voor een ruimtelijker gevoel met meer diepte. Uw tuin kan, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, groter aanvoelen door het aanplanten van een grote boom. Maar er zijn ook andere voordelen aan het planten van een grote boom.

Schaduw

Schaduw door grote bomenTen eerste kan het zorgen voor schaduw en verkoeling in de zomer, wat vooral waardevol is in ons veranderende klimaat. Een tuin met schaduw van een boom kan op een zomerse dag 5 tot 10 graden koeler zijn dan een tuin vol in de zon. Dit is niet alleen aangenaam voor mens- en dier, maar ook voor andere planten in de tuin die minder snel uitdrogen of schade oplopen van de zon.

Meer privacy

Daarnaast kan een grote boom ook privacy bieden, waardoor je je meer afgeschermd voelt van de buitenwereld. Privacy geeft warmte en sfeer. Een grote boom neemt veel zicht weg uit je tuin en zeker van je huis, maar ontneemt jezelf weinig uitzicht, omdat je vaak onder het bladerendek door kunt kijken.

Aantrekken van vogels, insecten en dieren

Een andere waarde van een grote boom in de tuin is dat het kan dienen als leefomgeving voor verschillende soorten dieren, zoals vogels en insecten. Bomen bieden een belangrijk leefgebied, en zullen dieren voor langere- tijd en op een duurzame manier in uw tuin trekken. De boom is een natuurlijke voedingsbron, schuilplaats en natuurlijk broedplaats.

Koolmees in appelboom in de winter

Door een deel van het fruit te laten hangen zorgt u voor een natuurlijke 'wintervoorraad' voor vogels, zoals deze appel voor een lokale koolmees.

Een schonere lucht

Bovendien kan een grote boom de lucht zuiveren en helpen bij het verminderen van luchtvervuiling in de omgeving. Dit maakt natuurlijk een verschil voor ons milieu als geheel, maar kan al een direct meetbaar verschil maken in uw eigen tuin.

Uit onderzoek is gebleken dat er rondom een boom 7% tot 20% minder uitlaatgassen in de lucht zijn: een merkbaar verschil.

Zorgen voor grote bomen

Snoeien van een grote boom op een ladder Als je een grote boom in de tuin hebt, is het belangrijk om er goed voor te zorgen. Een van de belangrijkste dingen om te doen is het regelmatig inspecteren van de boom op tekenen van ziekten, plagen en beschadigingen. Hierdoor kun je vroegtijdig actie ondernemen om eventuele problemen op te lossen en de gezondheid van de boom te behouden.

Daarnaast is het essentieel om de jonge boom regelmatig te bewateren, vooral in droge periodes. Als de boom ouder is zou dit niet meer nodig moeten zijn, ook al kan het in uitzonderlijke situaties toch voorkomen. Bijvoorbeeld bij een extreem droge zomer op zandgrond (wat slechter vocht vast houdt).

Het is ook belangrijk om de boom te bemesten om de groei te stimuleren. Geef bij voorkeur meststoffen aan de boom als deze al enkele jaren staat, een jonge boom heeft niet veel nodig.

Ook moeten sommige grote bomen gesnoeid worden om gezond te blijven. U kunt dit zelf doen, of professionele hulp inschakelen. Dat kan soms voor een grote boom verstandig zijn, omdat de juiste materialen en vaardigheden van belang zijn.

Kijk voor meer informatie over de juiste verzorging voor uw boom in onze encyclopedie:

Verzorging van fruitbomen

De mooiste grote fruitbomen

Dit zijn naar onze mening de mooiste grote fruitbomen voor in de tuin.

5: Hoogstam perenboom

We hadden ook de hoogstam appelboom kunnen schrijven. Dit is natuurlijk ook een prachtige boom, maar we hebben toch gekozen voor de perenboom vanwege de unieke boomvorm. Waar de appelboom (net zoals veel fruitbomen) bolvormig is: dus bijna even breed als hoog, groeit een perenboom in een zuilvorm. Op deze manier wordt hij wel mooi hoog, maar neemt hij niet teveel plaats in in de tuin.

Dit maakt de perenboom een heel goede keus als je meer hoogte in de tuin wilt, maar niet zoveel plaats kwijt wilt, en ook niet zoveel schaduw wilt creeëren.

Hoe ziet een perenboom eruit? Hoe ziet de bloesem eruit?

Een perenboom is een relatief grote boom met een zuilvormige kroon (vooral Conference en Concorde blijven smal) tot een pyramide-vormige vorm (vooral Saint Remy en Williams worden iets breder, en meer pyramidevormig). Een hoogstam perenboom wordt 6 tot 8 meter hoog. De bladeren zijn ovaalvormig en hebben een donkergroene kleur. De bladkleur van Gieser Wildemand heeft een opvallende afwijking: het is wat dichtgevouwen en heeft een wat grijzige tint. In het voorjaar bloeit een perenboom met mooie witte bloesems, die voor een fruitboom opvallend groot zijn. De bloei is ook opvallend rijk.

Gieser Wildeman hoogstam perenboom

Deze oude 'Gieser Wildeman' hoogstam perenboom heeft een prachtige pyramidevorm. Hij is in een goede conditie.

Het verschil tussen peren en stoofperen. Beste soorten peren: Conference, Williams, Gieser Wildeman

Er zijn twee soorten peren: handperen en stoofperen. Handperen zijn de peren die we kennen als het fruit dat je zo uit de hand eet. Ze zijn zoet en sappig van smaak. Stoofperen zijn peren die minder zoet en meer vezelig zijn. Ze worden vooral gebruikt om te koken, bijvoorbeeld voor stoofperen of om te verwerken tot sap. De beste soorten handperen zijn de Conference en Williams. Voor stoofperen plant je het beste een Gieser Wildeman.

Op wat voor plek in de tuin staat een perenboom het beste?

Een perenboom houdt van een zonnige plek in de tuin. De boom groeit het beste in een vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te zuur is, omdat dit de groei van de boom kan belemmeren. Een perenboom heeft voldoende ruimte nodig, dus plant hem niet te dicht bij andere bomen of struiken.

Hoe moet je een perenboom verzorgen?

Een perenboom heeft regelmatig water nodig, vooral in droge periodes. Geef de boom in het voorjaar wat mest om de groei te bevorderen. Snoei de boom in de winter, als de boom in rust is. Verwijder dode takken en snoei takken die elkaar kruisen of die te dicht bij elkaar groeien. Dit bevordert de luchtstroom door de boom en voorkomt ziekten. Oogst de peren als ze rijp zijn en bewaar ze op een koele, donkere plek.

 

4: Hoogstam kweepeerboom

Kweepeerbomen zijn relatief onbekende fruitbomen die oorspronkelijk uit Centraal-Azië komen. Ook in Europa worden deze sterke en sierlijke bomen steeds populairder. Door het vergelijkbare klimaat groeien deze bomen ook goed in Nederland. Ze worden aangeplant vanwege hun heerlijke vruchten en hun mooie bloesems. Ondanks de naam is de kweepeer geen peer. Alleen de vorm van de vrucht heeft wat gelijkenissen: de boom waar deze aan groeit en de smaak van de kweepeer is geheel anders.

Een zeer sierlijke, wat grillige boom

Kweepeerbomen zijn kleine tot middelgrote bomen, afhankelijk van de onderstam. Als u een hoogstam kweepeer aanplant zal deze maximaal 6 tot 8 meter worden. Hoewel niet zo groot als andere bomen in deze lijst, moet u voor een kweepeerboom toch best wat ruimte in de tuin reserveren.

Ze hebben een opvallend grillige groeiwijze met takken die in alle richtingen groeien. De bladeren zijn zeer sierlijk. Het blad is groot, ovaalvormig en heeft een lichtgroene kleur, met een lichte beharing. In het voorjaar bloeit de kweepeerboom met prachtige witte of roze bloesems die een heerlijke geur verspreiden.

Hoogstam kweepeerboom

Een kweepeerboom is een prachtige boom met veel sierwaarde.

Bekijk kweepeerbomen in onze webwinkel

Kweeperen eten

Vruchten van de kweepeer Kweeperen zijn peervormige of ronde (appelvormige) vruchten met een harde, gele schil. Kweeperen zijn hard en hebben een ruwe structuur, met een zure smaak. Ze zijn dus helemaal niet lekker om rauw te eten. Je kunt ze wel heel goed gebruiken om jam, gelei, compote of chutney van te maken. Dit komt door het hoge gehalte pectine en het goede aroma.

De vruchten geuren ook heerlijk: het is dus zeker de moeite waard om de vruchten enkele dagen in huis af te laten rijpen. Je hele huis ruikt hierdoor heerlijk naar kweepeer!

Op wat voor plek in de tuin staat een kweepeerboom het beste?

Kweepeerbomen groeien het beste op een zonnige plek in de tuin, maar ook in de halfschaduw kunnen ze worden aangeplant.

Ze houden niet van nattigheid, dus de grond moet goed gedraineerd zijn. Als het bodemwater hoog staat kan je beter een verhoging maken waar de boom komt.

Kweepeerbomen kunnen goed tegen vorst, maar het is wel belangrijk om ze te beschermen tegen harde wind. Ze staan dus het liefste in een beschutte (stads)tuin, of omringt door grotere bomen die de wind wegnemen. Niet alle kweepeerbomen zijn zelfbestuivend, dus het is belangrijk om de juiste uit te zoeken.

Hoe moet je een kweepeerboom verzorgen?

Kweepeerbomen zijn relatief gemakkelijk te verzorgen. Het is belangrijk om de boom goed te snoeien om de vorm te behouden en ervoor te zorgen dat er voldoende licht in de boom komt. Snoei de kweepeerboom in de winter, als de boom in rust is.

Geef een oudere boom in het voorjaar wat mest om de groei te bevorderen, een pas aangeplante boom hoeft niet bemest te worden.

Een kweepeerboom verzorgen

3: Pecannotenboom

Pecanboom De pecannoot is een vrij onbekende boom in Nederland. Logisch, want deze boom komt van origine uit de VS. Toch is het een prachtige boom die hier in Nederland ook goed groeit en zeker de moeite waard is om aan te planten. Wel heb je twee bomen nodig om noten te kunnen plukken: je hebt dus een behoorlijke tuin nodig om deze boom succesvol te kunnen telen! De koningsnoot is een direct familielid van de pecan, en zelfbestuivend. Het is een iets betere optie voor de 'kleinere' tuin, maar wordt natuurlijk nog steeds een behoorlijke boom.

Hoe ziet een pecanboom er uit?

De pecannoot is een majestueuze boom kan een hoogte van wel 15-20 meter kan bereiken. De bladerkruin wordt gevormd uit samengestelde bladeren die bestaan uit 9-17 deelblaadjes. Het boomschors op de stam is diep gegroefd en grijsbruin van kleur.

Pecannoten eten

De pecanvruchten, die rijpen in de herfst, zijn eivormig en hebben een harde schaal die openbreekt om toegang te geven tot de smakelijke kern. De noten hebben een rijke, boterachtige smaak en een zoete ondertoon, en ze worden vaak gebruikt in bakrecepten, salades en als snack. Klassiek is natuurlijk de 'pecan pie' (pecantaart).

Standplaats

Een pecannoot staat het liefste in een zonnige locatie met minstens zes tot acht uur direct zonlicht per dag. Dit is essentieel is voor een goede vruchtzetting. Gelukkig is dit voor zo'n grote boom meestal niet zo'n problem.

De grond moet goed doorlatend zijn, bij voorkeur leemachtig, en moet een neutrale tot licht zure pH-waarde hebben. Goede luchtcirculatie is belangrijk om schimmelziekten te voorkomen, dus zorg voor voldoende ruimte tussen de bomen.

Een pecannoot heeft het eerste jaar water nodig om de zomer te overleven, maar zal daarna diep genoeg geworteld zijn om zelf voldoende water te vinden.

2: Tamme kastanjeboom

Tamme kastanjeboom De tamme kastanje is een prachtige boom, en in tegenstelling tot de wilde paardenkastanje is de tamme kastanje niet gevoelig voor de slopende kastanjeziekte. Dit maakt hem een perfecte optie voor mensen die een kleine tot middelgrote, bloeiende boom voor in de tuin zoeken. En de vruchten van de tamme kastanje zijn dus ook niet alleen herfstdecoratie, maar ook heerlijk om te eten.

Hoe ziet een tamme kastanjeboom er uit?

De tamme kastanjeboom is een prachtige loofboom met veel karakter. Deze boom kan wel 20 meter hoog worden, maar er zijn ook rassen die kleiner blijven (max 8 meter), zoals Doreé de Lyon.

De tamme kastanjeboom heeft meestal een brede, ronde bladerkroon. Zijn bladeren zijn groot en glanzend, met een getande rand en een diepgroene kleur. In de late lente produceert de tamme kastanjeboom opvallende, lange katjes met kleine, onopvallende bloemen die van nature bestoven worden door de wind.

Na de bevruchting ontwikkelen zich stekelige omhulsels, de bolsters, waarin de vruchten, de kastanjes, groeien. De vruchten zijn glanzend bruin en bevatten één tot enkele eetbare noten. In de herfst transformeert de boom naar een warme, goudgele herfstkleur, wat een prachtig gezicht is. 

De bolsters met kastanjes vallen in de herfst vanzelf van de boom.

Gevallen bolster van de tamme kastanje

Een gevallen bolster met de kastanjes duidelijk zichtbaar.

Tamme kastanjes eten

Geroosterde kastanjes In veel landen zijn tamme kastanjes een dagelijkse snack, maar in Nederland worden de vruchten niet tot nauwelijks gegeten. Zonde, want ze zijn heerlijk!

De tamme kastanje biedt talloze culinaire mogelijkheden. De meest bekende bereiden is natuurlijk het roosteren van de noten voor een heerlijk tussendoortje.

Maar ze kunnen ook worden gepureerd worden tot smeuïge puree, of gebruikt worden in stoofschotels en soepen. Ze voegen een nootachtige, zoete smaak toe aan zowel hartige als zoete gerechten en zijn enorm veelzijdig.

Standplaats

Een tamme kastanjeboom staat het liefst op een zonnige plek met minstens zes uur direct zonlicht per dag.

De bodem moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur veenachtig. Een neutrale tot licht zure pH-waarde is ideaal. Natuurlijk heeft de boom ook voldoende ruimte nodig om zijn uiteindelijke grootte te behalen.

1: Walnotenboom

Walnotenboom De walnotenboom staat niet voor niets op nummer één in dit lijstje. Wat ons betreft is de walnotenboom de mooiste fruitboom die je kunt planten in een grote tuin. Deze boom heeft een prachtige, grillige groeivorm en zeer sierlijk blad. En de noten die je in de herfst kunt rapen zijn een heerlijke traktatie.

Hoe ziet een walnotenboom er uit?

Een walnotenboom is een grote loofboom met een brede bladerkroon en een stevige stam. De bladeren zijn geveerd en groen. In het voorjaar produceert de boom onopvallende katjes. De boom wordt door de wind bestoven, en weert door de geur van de bladeren ook muggen uit de tuin.

De vruchten zijn ovaalvormige schalen met een harde bast (bolsters) die de eetbare kern beschermt. De hoogte van de boom varieert sterk, afhankelijk van het ras, variërend van 4 tot wel 25 meter.

Bestuiving

Walnoten in boom Walnotenbomen worden bestoven door de wind. Een andere walnotenboom mag daardoor enkele honderden meters verder staan, en de bomen zullen elkaar nog steeds bestuiven. Een walnotenboom in het park om de hoek is dus een prima bestuiver.

Naast kruisbestuiving is het ook mogelijk om een zelfbestuivende walnotenboom zoals de Jupiter of Broadview aan te planten. Op die manier hoef je je helemaal geen zorgen te maken om de bestuiving: ook zonder een andere walnotenboom in de buurt zullen er walnoten groeien aan de boom.

Standplaats voor een walnotenboom

De ideale standplaats voor een walnotenboom vereist een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Deze boom gedijt het best in vruchtbare, diepe bodem met een neutrale pH tussen 6 en 7. Lichte kleigrond is bijvoorbeeld ideaal. Zorg er wel voor dat de bodem niet teveel vocht vast houdt: een walnotenboom is niet gedient van 'natte voeten'.

Omdat een walnotenboom behoorlijk groot en vooral ook breed kan worden, en liever niet gesnoeid wordt, ish et aan te bevelen om voldoende ruimte voor deze boom vrij te houden. Op die manier kan de boom voldoende groeien en die karakteristieke vorm krijgen die we juist zo mooi vinden.

Tijd voor een boom in de tuin?

Ben je na het lezen van dit artikel geinspireerd geraakt om een fruitboom aan te gaan planten? Leuk! Lees hier verder om meer te weten te komen over hoe je dit moet aanpakken.

Referenties

Foto van schaduw door grote bomen in een park door Till Krech uit Berlijn, Duitsland. CC BY 2.0
Foto van koolmeesje in appelboom door Calle Eklund/V-wolf. CC BY 3.0

Foto van het snoeien van een grote boom vanaf een ladder door Syced. CC0 1.0

Foto van pecannotenboom door James St. John. CC BY 2.0 licentie.

Foto van geroosterde tamme kastanjes door AchromaticCC BY 3.0 licentie.

Foto van walnotenboom door Pieter DelicaatCC BY-SA 4.0 licentie.

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie