Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 18:00

De 5 beste pitloze druiven voor nederland

De 5 beste pitloze druiven voor nederland

Frank Houweling

Gepubliceerd op 07-11-2023
Geschreven door Frank Houweling

Een druivenplant in de tuin is een heel erg mooie klimplant en ook een ideale manier om gezond uit de tuin te snoepen. Maar de druiven met pitjes zijn toch altijd wat minder populair, vooral bij kinderen. Gelukkig is ook een pitloze druif in Nederland gewoon te kweken. maar dan moet je wel het juiste ras hebben! Niet elke druif kan namelijk in Nederland goed groeien en afrijpen. Je hebt een ras nodig die speciaal voor koude klimaten zoals de onze is geselecteerd.

Pitloze druiven van de groentboer zijn voor ons klimaat niet geschikt

Pitloze druif Thompson Seedless De pitloze druiven bij de groenteboer komen vaak uit warme, zuidelijke landen. Pitloze druiven worden, voor zover ik weet, in Nederland niet commercieel geteelt.

Waarschijnlijk kwamen de eerste pitloze druiven al in het oude Griekenland voor, maar buiten enige referenties in boeken om is daarvan niet veel bekend. Gek genoeg is de pitloze druif al die tijd dus niet erg populair geworden.

De eerste populaire pitloze druif is de Thompson Seedless, ook wel Sultana genoemd. Het ras is door de engelstalige meneer Thompson in 1872 in California gevonden, en daarna al snel naar Europa gebracht. Hierna werd het ras matenloos populair, en leerde iedereen de pitloze druif kennen. Het ras wordt tegenwoordig veel in İzmir (Turkije) aangeplant en is nog steeds de meest voorkomende pitloze druif bij de groenteboer.

De Thompson Seedless is een witte druif, maar tegenwoordig zijn er ook andere kleuren pitloze druiven op de markt. Dit komt omdat de Thompson Seedless weer met andere druiven is gekruist.

Hoewel de Thompson Seedless een heerlijke druif is met een goede productie is het ras niet geschikt voor ons klimaat. Daarvoor is het in Nederland te koud. De pitloze druiven die je bij de groenteboer koopt kan je in Nederland dus niet telen.

De beste pitloze druiven voor Nederland

Maar welke pitloze druiven groeien dan wel goed in het koude Nederlandse klimaat? Er zijn verschillende opties voor pitloze druiven in Nederland, en deze kan je hier vinden: pitloze druivenstruik kopen. Maar van al deze druiven zijn de onderstaande onze favoriet. Ze combineren goede winterhardheid en ziekteresistentie met een goede smaak. 

Lakemont

Witte pitloze druif LakemontDe druif Lakemont is ontstaan uit een krusiing van de Thompson Seedless met Ontario. De Thompson Seedless hebben we eerder al besproken, maar de Ontario is interessant. Deze witte druif staat bekend om zijn goede ziekteresistentie en winterhardheid. Ook rijpt het ras gemakkelijker af in koude klimaten.

Deze eigenschappen heeft de Ontario ook overgebracht op de Lakemont. Zo is dus een prachtige witte druif ontstaan die wel goed geschikt is voor ons klimaat. Het ras is zo goed als pitloos, met soms een enkele kleine en onopvallende pit. De druiven zijn wat kleiner, maar met een dunne schil. Ze zijn sappig en hebben een heerlijk zoete smaak: perfect om direct op te eten. Ook is het ras goed resistent tegen meeldauw: een ziekte die veel bij druiven voorkomt. Dit maakt het ras ideaal voor in de thuis tuin.

Eddy's Blue Wonder

Eddy's blue wonder blauwe pitloze druifWaar de Lakemont een bekende druif is onder de tuinliefhebber, is de Eddy's Blue Wonder dit niet. Dit ras is niet erg wijd verspreid geraakt. Zonde, want wij zijn erg fan geworden van dit ras.

We zijn er nog steeds niet uit wat de herkomst van deze druif is. Wel vermoeden wij dat de naam eigenlijk niet Eddy's Blue Wonder is, maar dat het gaat om een druif uit een andere regio die een nieuwe naam heeft gekregen.

Wat weten we dan wel? We weten wel dat dit een pitloze, blauwe druif is met redelijk grote bessen. Dat is bijzonder, want de meeste pitloze druiven voor ons klimaat hebben kleine trossen met kleine bessen. Ze hebben een mooie helderblauwe kleur. Wanneer vol rijp iets donkerder dan de foto hiernaast. Daarnaast zijn de trossen mooi van elkaar verwijderd, waardoor krenten niet nodig is. Het ras is meeldauwresistent en goed winterhard.

Om af te rijpen moet deze druif op een lekker warme plaats in de tuin staan, bijvoorbeeld op een zuidermuur. Dan rijpt hij ook in een minder warm seizoen goed af.

Vanessa

Roze pitloze druif Vanessa Vanessa is een prachtige roze-rode druif. Het ras is in 1972 gevonden in Ontario, Canada. Ook dit ras was weer geselecteerd op een goede winterhardheid en goede ziekteresistentie.

Met da Vanessa haal je een druif in huis met een prachtige kleur. Naar onze ervaring vaak iets lichter en roder dan de kleur hiernaast, maar die kan per seizoen verschillen. De trossen zijn klein tot middelgroot. De bessen zelf zijn middelgroot.

Vergeleken met de eerder genoemde druiven valt de Vanessa vooral op wat smaak betreft. Zoet en vol met een heerlijk zoet aroma. Het aardbeienaroma maakt de Vanessa een slechte wijndruif, maar juist wel erg lekker als tafeldruif.

Venus

De Venus is de laatste van dit rijtje. Het is ook het ras waar wij, vergeleken met bovenstaande rassen, wat minder eigen ervaring mee hebben. De ervaring die we wel hebben is erg positief, en dat is ook de informatie die we vinden in de literatuur.

Ook dit ras is weer een kruising met Ontario, ook al is er in dit geval nog wat verder door gekruist. Er is ook een stukje Fiorito te vinden in de kruising. Dat ras zal hebben bijgedragen aan de prachtige donkerblauwe kleur van deze pitloze druif.

Venus druivenDe Venus druif is goed resistent tegen meeldauw en heeft een redelijk goede winterhardheid (meer dan voldoende voor het Nederlandse klimaat). Het ras is door de gemakkelijke rijping dus ook goed geschikt om in Nederland te telen.

Het ras is zo goed als pitloos, met soms een pitje hier en daar. Ook dit ras heeft, net zoals de Vanessa, een aangenaam aardbeienaroma. Het ras heeft een hoge productiviteit, met veel middelgrote tot grote trossen.

Ook Fruitlent, een samenwerking van fruitliefhebbers in Nederland, zijn goed te spreken over de Venus. Zij vinden dit een goed ras voor de teelt in Nederland.

Pitloze druif in de tuin

Waarom zou je een kale schutting houden in de tuin, als je ook heerlijke pitloze druiven kunt telen? Die vraag is niet te beantwoorden, en je kunt dus ook maar beter een druif gaan aanplanten!

Wil je meer weten over het planten van een pitloze druif? Lees dan hier verder:

Een druiventros langs een schutting

Waarom zou je je schutting leeg laten als je ook een pitloze druif kunt aanplanten?

Referenties

Foto van Thompson Seedless druif door Archivos de Planeta Agronómico. CC BY-SA 2.0 licentie.

Foto van Vanessa druif: Ursula Brühl, Julius Kühn-Institut (JKI), Federal Research Centre for Cultivated Plants, Institute for Grapevine Breeding Geilweilerhof - 76833 Siebeldingen, GERMANY

Foto van Venus druif: Ursula Brühl, Julius Kühn-Institut (JKI), Federal Research Centre for Cultivated Plants, Institute for Grapevine Breeding Geilweilerhof - 76833 Siebeldingen, GERMANY

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie