Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Appelbomen met rood vruchtvlees; lekker, gezond en bijzonder

Appelbomen met rood vruchtvlees; lekker, gezond en bijzonder

Frank Houweling

Gepubliceerd op 18-07-2022
Geschreven door Frank Houweling

De appel is een oerhollandse fruitsoort, en daarmee zou je ook verwachten dat we in Nederland ondertussen elke appel al gezien hadden. Jammer genoeg is dit helemaal niet waar. De roodvlezige appel is een appel met gekleurd vruchtvlees. Deze appels staan bekend om de grote hoeveelheid antioxidanten die ze bevatten. In ons assortiment vind u het ras 'Rosette' ® welke bekend staat om zijn goede ziekteresistentie en lekkere smaak, en het ras 'Maypole' welke in een kolomvorm groeit. Daarnaast hebben we drie gewone appels waar een beetje van het rode vruchtvlees in te herkennen is.

Er wordt al enkele jaren gezocht naar een goede consumptieappel met rood vruchtvlees. Hoewel tot nu toe altijd appels met wit vruchtvlees geteeld werden is in centraal Azie een wilde appel (in het engels ook wel Crabapple) gevonden met rood vruchtvlees; Niedzwetzkyana. Natuurlijk was deze niet geschikt voor de productie en toen is het kruisen begonnen.

Deze wilde appel heeft felrood vruchtvlees, maar de smaak is niet erg goed. De afstammelingen (zowel direct als indirect) hebben vaak wat minder fel vruchtvlees, maar een betere smaak.

In de moderne roodvlezige appels zijn drie groepen te vinden.

Gewone appels zoals Discovery en Red Devil welke de eigenschappen van een goede ziekteresistentie hebben overgenomen maar verder gewoon witvlezige appels zijn (met soms een kleine rode waas in het vruchtvlees te herkennen). Het zelfde geldt volgens sommigen voor de sterappel.

Daarnaast zijn er rassen waarbij het vruchtvlees ook felrood is maar de maat van de appel en de productie van de boom wel van moderne maatstaven zijn. Van deze laatste groep zijn de meeste appels niet erg smakelijk, maar 'Rosette' ® is daar zeker een uitzondering op. Ook de slechte ziekteresistentie en groei van deze rassen heeft 'Rosette' ® zeker niet overgeorven.

Als laatste zijn er de ballerina- of kolomfruitbomen met rood vruchtvlees. Deze geven vaak kleine appeltjes die dus meer voor verwerking dan consumptie geschikt zijn. Het voordeel van een kolomappelboom is dat hij in verhouding weinig ruimte nodig heeft. Twee rassen die deze eigenschappen dragen zijn Red lane en Maypole, waarbij wij het moderne ras Maypole is ons basisassortiment aanhouden.

 

Rode zuilappel 'Maypole'

Rode appel 'Rosette'.

Referenties

Bron foto Rosette; kwekerij Frijns

 

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie