Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

3 originele aardbeien voor in de moestuin

3 originele aardbeien voor in de moestuin

Frank Houweling

Gepubliceerd op 11-06-2022
Geschreven door Frank Houweling

Aardbeien zijn echt een must-have voor de moestuin of volkstuin. Deze onderhoudsarme plantjes zorgen voor een grote oogst in het voorjaar en de zomer, en deze zoete zomerkoninkjes zijn echt een enorme traktatie. Maar wat als u nu een stapje verder wilt gaan, en wat meer originaliteit wilt aanbrengen in uw aardbeientoren? In dit artikel vertellen we over 3 heel originele aardbeien die een aanwinst zijn voor uw moestuin.

Een bijzondere aardbei is de moeite waard

Een bijzondere aardbei is niet alleen leuk voor de verzamelaar. Natuurlijk is het grappig om een aardbei uit de tuin te kunnen eten die er heel anders uitziet dan de aardbeien uit de supermarkt, maar er zijn meer voordelen. Deze vaak historische rassen zijn vaak sterker, en de vruchten zijn aromatischer en hebben meer bite. Geen waterbommen, maar echte kleine verwenmomenten.

Ananasaardbei

Ananasaardbeien in de tuin van Fruitbomen.net Iedereen kent de aardbei als een dieprode vrucht, maar de wilde aardbei heeft eigenlijk een veel grotere variatie aan kleuren dan dat. Van lichtroze tot dieprood en wit. De ananasaardbei, of pineberry, is een historisch ras van zo'n witte aardbei. Dit ras is gebaseerd uit een kruising van twee wilde amerikaanse aardbeien, en heeft een roomwitte kleur met rode 'zaadjes' aan de buitenkant. De vruchten zijn klein maar zoet en aromatisch. Ze zijn perfect als garnering of snack, en zullen uw dinergasten zeker verrassen met hun unieke uiterlijk! Wat verzorging betreft is er geen verschil met 'gewone' aardbeien. Deze planten staan het liefst op een licht zure en goed doorlatende grond. De opbrengst van dit ras is wel laag, vooral vergeleken met moderne productierassen van 'gewone' aardbeien.

Zwarte aardbei

De volgende aardbei uit onze lijst met originele aardbeien staat bekend onder vele namen. Het meest zult u horen over de zwarte aardbei. Jammer genoeg is deze naam niet helemaal eerlijk, en wij noemen deze aardbei dan ook liever Hansa of Cherryberry. Dit is omdat deze aardbei weliswaar heel erg donker rood van kleur is, maar zeker niet helemaal zwart. Vaak worden op internet foto's geplaatst waar duidelijk photoshop is toegepast, om de kleuren extremer te maken. Zonde, want deze aardbei is het ook zonder photoshop echt waard om in uw tuin te staan. Het ras Hansa is al meer dan 100 jaar oud, en als toevalszaailing ontdekt. De dieprode tot bijna paarse vruchten hebben een heerlijke diepe smaak en goed aroma. Het is een sterk ras die goed afrijpt en, vooral voor een historisch ras, een hoge opbrengst heeft.

Frambozenaardbei

Frambozenaardbei Frau mieze Schindler De frambozenaardei heeft eigenlijk een andere, prachtige naam: Frau mieze schindler. Dit oude ras is in 1925 gevonden en van de aardbeien die zijn genoemd in dit artikel met afstand het meest populair. Dat is niet bijzonder, aangezien de smaak van deze aardbei door veel mensen gezien wordt als met afstand het beste. De pitjes liggen diep in de aardbei, en samen met de vorm en dieprode kleur maakt het dat de aardbeien een beetje op een framboos lijken: vandaar de naam frambozenaardbei. Dit betekent niet dat de aardbei ook naar framboos smaakt. Wel heeft deze aardbei een heerlijk en zoet aroma en een goede bite. Wat smaak betreft kan eigenlijk geen modern ras aan de frau mieze schindler tippen. Wat vruchtgrootte, sappigheid en opbrengst natuurlijk wel.

Bijzondere aardbeienplanten kopen

De aardbeien genoemd in dit artikel (Zwarte aardbei, Ananasaardbei en Frambozenaardbei) zijn alle drie bij ons te verkrijgen, samen met een groot artikel andere aardbeien.

Aardbeien assortiment bekijken

Referenties

Foto van 'Frau mieze Schindler' door Schreibkraft. CC BY 3.0

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie