Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Deze fruitsoorten zijn in jouw tuin rijp in juni

Deze fruitsoorten zijn in jouw tuin rijp in juni

Frank Houweling

Gepubliceerd op 13-06-2024
Geschreven door Frank Houweling

Juni is de maand waarin de zomer officieel begint. En in de zomer is het natuurlijk ook tijd voor zomerfruit! Gelukkig kan je in deze maan het eerste smakelijke en zoete zomerfruit uit je eigen tuin plukken om heerlijk van te genieten. Of je nu direct snoept uit de struik of liever aan de slag gaat in de keuken, met fruit uit eigen tuin zit je altijd goed. In dit artikel vertellen we je over alle fruitsoorten die je in Juni kunt plukken uit je eigen tuin.

Fruitsoorten die rijp zijn in Juni

Gele frambozen De volgende fruitsoorten zijn rijp en kunnen geplukt worden in je eigen tuin in Juni:

Er is dus genoeg om van te genieten uit je eigen tuin! Vooral in de bessentuin is er in juni veel te plukken. Fruitsoorten die buiten pas in juli rijp zijn, pluk je in de kas waarschijnlijk al in juni. Op die manier kan je dus al eerder van vers fruit genieten. Meer weten over fruit telen in de kas? Lees dan onze 5 tips voor het kweken van fruit in de kas.

De beste rassen om te plukken in Juni

Wil je zelf veel fruit plukken in Juni? Dan beschrijven we hieronder onze favoriete rassen die in die maand rijp zijn. Let op: we gaan hierbij uit van een gemiddeld groeiseizoen. Is het voorjaar erg warm? Dan zijn de vruchten mischien iets eerder rijp. En is het voorjaar koud? Dan kan je misschien pas wat later fruit gaan plukken.

Aalbes

Rode bessen in struik De eerste aalbessen pluk je in juni. In het jaar waarop we dit artikel schrijven (2024) kunnen we zelfs al in de eerste week van juni rode bessen plukken. Het gaat om de bessen van het vroegrijpende ras Jonkheer van Tets. Deze klassieke rode aalbes komt uit Nederland en wordt nog steeds commercieel aangeplant. Mede door zijn vroege pluktijd, maar ook door de goede smaak en prachtige dieprode kleur.

In plaats van een rode aalbes kan je ook een witte bes in de tuin planten. Naast een wat mildere smaak heeft zo'n witte aalbes ook het voordeel dat deze net iets minder snel wordt gepakt door de vogels uit de buurt. Zo kan je (misschien) ook zonder een vogelnet fruit plukken uit de tuin. Want zonder net, is de kans dat de rode bessen al door een lijster zijn geplukt voordat u er aan toe komt, erg groot.

Onze favoriete vroegrijpende witte bes is de Albatros. Het is namelijk een gezonde struik die smakelijke vruchten geeft.

Zomerframbozen

Rode frambozen In juni pluk je ook al de eerste frambozen uit je eigen tuin. Er valt best wel wat te kiezen, want in principe zijn alle vroegrijpende frambozen (die worden ook wel 'zomerframbozen' genoemd) in de maand juni wel rijp.

In de eerste weken van Juni pluk je de allervroegste rassen. Denk bijvoorbeeld aan Willamette, Golden EverestTulameen en Malling Promise.

Van deze rassen is de Tulameen de beste keus als je op zoek bent naar stevige, rode vruchten met een goed aroma. Het is niet voor niets één van de populairste vroege rassen onder frambozentelers.

Eén van onze persoonlijke favorieten is dan weer de Golden Everest. Deze kleine gele frambozen zijn dan wel zacht en slecht te bewaren. Hun zoete smaak en de lange en overvloedige oogst maken dit een perfecte snack-struik voor in de hobbytuin waar je eindeloos van kunt genieten.

Vroegrijpende aardbeien

Aardbeien op schaaltje In juni pluk je ook heerlijke aardbeien uit je eigen tuin. In deze maand pluk je vroegbloeiende aardbeien zoals de Gariguette, Darselect, KoronaLambada en Elsanta.

Onze favoriet uit die lijst is de Darselect. Deze heeft prachtige, grote en felrode aardbeien met een heerlijke smaak. Wanneer volledig rijp hebben deze aardbeien een heerlijk diep aardbeienaroma, waar de aardbeien uit de supermarkt niet eens bij in de buurt komen.

Ook kan je in juni al de eerste aardbeien van de doordragers Ostara en Evie 2 plukken.

Het voordeel van die rassen is dat je niet al je aardbeien nu plukt, maar de hele zomer door elke week een paar aardbeien plukt. Zo geniet je veel langer van aardbeien uit je eigen tuin.

Kruisbessen

De kruisbes is een beetje een vergeten fruitsoort geworden. Je kunt deze bessen namelijk niet meer bij de groenteboer vinden. Zonde, want deze knapperige besjes hebben een heerlijk aroma en een aangename zachtzure smaak. 

Kruisbessen in een kruisbessenstruikHet vroegste rijpen de Remarka en Mucurines. Deze pluk je dus zeker in juni. Maar ook de PaxInvicta en Tajana kan je in een warme zomer al in de laatste dagen van juni plukken. Die laatste, de Tatjana, heeft ook het voordeel doornloos te zijn. Wel zo fijn, want de doornen van de kruisbes kunnen behoorlijk vervelend zijn. Niet voor niets heeft deze bessenstruik ook de bijnaam 'stekelbes'.

Honingbes

Het begint een patroon te worden: in juni pluk je fruit van de vroegste fruitrassen. Behalve bij de honingbes dan. Bij de honingbessen pluk je in juni juist de laatset vruhcten uit de struiken. Veel honingbessenstruiken geven namelijk in mei al de eerste vruchten.

Hoewel je bij de naam honingbes een honingsmaak verwacht is dat niet het geval. Deze bes heeft een aangename zachtzure smaak. Pluk de bes wel pas als hij volledig rijp is, want anders kan hij ook een nare bittere bijsmaak hebben.

Onze favoriete honingbessen zijn de Duet en Altaj. Deze zelfbestuivende rassen zijn goed geschikt voor de beginner, en geven aangename zachtzure vruchten.

Honingbes in struik

Honingbessen zijn iets langwerpige, blauwe bessen met een zachtzure smaak.

Kersenbomen

Burlat kersen in kisten op de markt Kersen zijn heerlijk. Jammer genoeg is het niet de makkelijkste fruitsoort om in de eigen tuin te telen. Van complexe bestuiving, bevrorern bloesem, de eeuwige strijd met vogels tot tegenwoordig de suzuki fruitvlieg. Het lijkt wel als of alles tegen zit.

Maar wil je toch een poging wagen om deze heerlijke vruchten in je eigen tuin te telen? Dan zijn er verschillende kersenrassen die al in juni rijp zijn. De beste vroegrijpende kersen om in Nederland te telen zijn Burlat, Early Rivers en Merchant. Deze kersen hebben een dieprode tot zwarte kleur en een heerlijk zoete smaak.

Rabarber

Rabarber is misschien geen fruitsoort, maar het is wel een heerlijke groente die je uit je eigen tuin kunt plukken. En, heel bijzonder voor een groentesoort, de rabarber is een meerjarige plant. De plant komt elk jaar weer op en je kunt van één plant dus elk jaar weer opnieuw stengels oogsten. Dat allemaal zonder zaad te verzamelen en opnieuw te zaaien.

Onze favoriete rabarbersoorten zijn de Red Champagne en de Frambozenrood. Pluk de stengels alleen niet te laat. Dan gaat de smaak achteruit en kunnen de stengels zelfs slecht voor de gezondheid worden. Ook al wordt dat 'gevaar' nogals eens overdreven, zoals je ook hier leest: Tot wanneer mag je rabarber oogsten?

Zwarte bes

Zwarte bessen in een bessenstruik De zwarte bes, niet te verwarren met de blauwe bes is een klassieke nederlandse fruitsoort. Veel mensen kennen hem vooral van de cassis: een drank die gemaakt wordt van gefermenteerde zwarte bessen en een heerlijke verfrissende smaak heeft. Maar ook de zwarte bessensaus die nogal eens bij de vanillevla werd geserveerd is nog steeds bekend.

De zwarte bes zelf heeft een te sterke smaak. De meeste mensen vinden hem te bitter en overweldigend om direct van de struik te eten. Je kunt hem dan beter verwerken tot heerlijke jam, sap of saus en er zo van genieten.

Omdat de zwarte bes zo'n sterke en onderhoudsvriendelijke struik is, die zo gemakkelijk vrucht draagt, is het wel een perfecte struik om in de tuin te hebben. Onze favoriete vroegrijpende zwarte bessen, die je in juni dus al kunt plukken, zijn de Bona en Big Ben. Ook de Ojebyn en Ben Sarek kan je in een warme zomer al in de laatste weken van juni plukken. En die rassen zijn met hun hoge opbrengst en sappige bessen zeker de moeite waard.

Verder lezen

Ben je nu heel enthousiast geworden over het kweken van je eigen fruit in je tuin? Leuk! Lees dan hier verder om meer te weten te komen:

Referenties

Foto van aardbeien op schaaltje door SilarCC BY-SA 4.0 licentie.

Foto van Burlat kersen door jean-louis zimmermann. CC BY 2.0 licentie.

Foto van zwarte bessen door Aw58. CC BY-SA 4.0 licentie.

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie