Rode druiven zijn heerlijk zoet en aromatisch en daarom in elke supermarkt te vinden. Toch zie je ze in de tuin veel minder. Dat is niet zo gek als je je beseft dat er simpelweg niet zoveel druivenrassen zijn met de rode druiven. De meeste druivenstruiken geven blauwe of witte druiven. Er zijn wel enkele rode druivenrassen die geschikt zijn voor ons klimaat. In dit artikel vertellen we je wat meer over (pitloze) rode druiven die goed groeien in Nederland.
Is een rode druif niet hetzelfde als een blauwe druif?
Laten we maar beginnen met het beantwoorden van deze vraag. Ik krijg hem namelijk nog redelijk regelmatig gesteld. Nee, een blauwe druif en een rode druif is niet hetzelfde. Er zijn wel degelijk verschillende druiven, en een rode druif heeft echt een andere kleur dan de blauwe. Toch zijn er niet heel veel druiven die dieprood van kleur worden. De meeste soorten rode druiven, en ook enkele druiven in dit lijstje, zijn eerder paasrood van kleur. Nog steeds prachtig, maar niet helderrood dus!
Druif 'Katharina'
De druif Katharina is wat ons betreft de beste rode druif voor het Nederlandse klimaat. De Katharina druif is de beste rode druif voor het Nederlandse klimaat vanwege zijn uitstekende ziekteresistentie, vooral tegen meeldauw en botrytis. Dit is belangrijk in een vochtiger klimaat zoals dat van ons. De druiven rijpen laat af. Je kunt ze pas in Oktober plukken. Op die manier hebben ze de hele zomer om goed af te rijpen. Daarnaast hebben de druiven een zoete, aromatische smaak met mooie trossen. En laten we vooral de kleur niet vergeten: een mooie heldere roze-rode kleur.
Waarom je dan geen Katharina zou aanplanten? Daar zijn eigenlijk maar twee mogelijke redenen voor. Ten eerste is deze druif niet pitloos. Je zult er dus rekening mee moeten houden dat je bij het eten van deze heerlijke druiven pitjes tegenkomt. Daarnaast heeft de Katharina druif ook een lekker warme plek nodig. Bijvoorbeeld een warme zuidermuur. Heb je zo'n plaats niet? Dan is de Katharina misschien niet de beste optie voor jouw tuin.
Is dat allebei voor jou niet het geval? Dan is de Katharina waarschijnlijk de perfecte keuze! Wij vinden hem tenminste heerlijk.
Katharina druif in de webwinkel
Pitloze druif 'Suffolk Red'
De Suffolk Red is een andere populaire rode druif. Het fijne aan dit ras vergelijken met de Katharina hierboven is dat deze druif pitloos is. Maar daarnaast heeft het ras ook nog andere eigenschappen wat hem echt de moeite waard maakt.
De Suffolk Red is een amerikaanse, rode dessertdruif. Het ras heeft een zeer zachte schil en een heerlijk zoete, fruitige smaak en is daarom zeer populair als consumptiedruif. Ook kan je van deze druif heerlijk druivensap maken.
De ‘Suffolk Red’ produceert losse trossen van dofroze druiven. Hoewel minder spectaculair dan de Katharina hebben dus ook deze druiven een prachtige kleur. Ook de herfstkleur van deze druif is mooi. Deze druif slaat het seizoen af met bruinrode bladeren.
De rijpe trossen van de Suffolk Red pluk je iets eerder dan de Katharina, namelijk al in september. Het ras is net zoals de Katharina goed ziekteresistent met enige resistentie tegen meeldauw en botrytis. Toch is bij dit ras enige vruchtdunning geen overbodige luxe. Hier rijpen de trossen echt beter van af.
Pitloze druif 'Vanessa'
Ook de Vanessa is een pitloze druif. Dit ras heeft een mooie roze-rode kleur. Daarnaast is het ras ook zeer winterhard en rijpt hij ook relatief vroeg af. Dat maakt de Vanessa een bijzonder goede keus voor een tuin in Nederland, waar het toch best koud en nat kan zijn.
Om van de Vanessa druivenstruik de allermooiste trossen te halen is het belangrijk om in het voorjaar enkele kleine druifjes uit de tros te halen. Door de druif te krenten krijgen andere individuele bessen in de tros meer ruimte om te groeien en zoet te worden. En daar profiteer je van als je later in het jaar druiven gaat plukken.
Pitloze druif 'Heike'
De Heike staat ook bekend als Flame Seedless. De kleur van deze druif kan varieren van dieprood tot paarsrood van kleur. Net zoals de Vanessa en Suffolk Red is het ras pitloos. Het gaat om een kruising tussen Thompson Seedless en Cardinal, welke beide al lang gebruikt worden voor de commerciele teelt van pitloze druiven. Vooral de Thompson Seedless is een echte klassieker die nog steeds vaak bij de groenteboer ligt.
Het resultaat is een zeer smakelijke pitloze druif die vooral erg goed geschikt is als tafeldruif. De vruchten zijn erg zoet, sappig en natuurlijk goed pitloos. Wat kleur betreft is de Flame Seedless vooral erg donker van kleur, met een mooie rode gloed die soms tot paarsrood kan doorschieten. Echt een pareltje van een druif!
Andere druiven met een paars-rode kleur
Naast de Heike zijn er ook nog andere druiven die een paars-rode kleur hebben. Hun kleur zit dus een beetje tussen blauw en rood in.
Pitloze druif 'Einset Seedless'
De Einset Seedless is een druif die je in Nederland nog niet zo vaak ziet. Dat is jammer, want het is een aantrekkelijke druif voor het Nederlandse klimaat. De middelgrote, wat ovale druiven hebben wanneer volledig rijp een wat paars-rode kleur. Zoals de naam al een beetje zegt is de Einset Seedless goed pitloos en erg aantrekkelijk om als tafeldruif te gebruiken, en dus direct op te eten. De Einset Seedless heeft een milde, zoete smaak met een licht aardbeienaroma.
Einset Seedless in de webwinkel
Druif 'Spulga'
De Spulga is een uitzonderlijke druif. Deze druif is namelijk bijzonder winterhard. Het ras is in 1968 gevonden in Litouwen door Pauls Sukatniks uit een kruising tussen de rassen Madeleine Angevine en Dvietes Zila. Het resulteerde in een zeer winterharde druif die zelfs op de meest koude plaatsen in Europa goed kan groeien.
De druiven zelf zijn prachtig van kleur: dieprood tot paars blauw en met een mooie, open tros. Eigenlijk precies zoals je een druif zou willen zien.
De Spulga druif is vooral goed geschikt als tafeldruif. De zoete tot zachtzure smaak wordt vooral gewaardeerd door de liefhebber van een 'ouderwetse' druif met een sterk druivenaroma. Geen zoete waterbom maar een druif die echt naar druif smaakt dus.
Muscat Rose
De Muscat Rose is een roze variant van de populaire muskaatdruif. Jammer genoeg is deze druif niet langer in ons assortiment te vinden. Wel vindt u in ons assortiment een aantal andere muskaatdruiven die in Nederland goed groeien.
Andere smakelijke druiven
Nu kan de kleur natuurlijk iets zijn waar je naar kijkt bij het uitzoeken van een druif. Bijvoorbeeld omdat je rood gewoon heel mooi vindt! Maar de kleur zegt redelijk weinig over de smaak van de druif. Er bestaan even smakelijke witte en blauwe druiven die je gewoon in de tuin kunt kweken.
Wil je meer weten over welke druiven het beste smaken? Of over hoe je een druivenstruik moet verzorgen? Lees dan snel hier verder:
- De beste pitloze druiven voor Nederland
- De beste soorten druiven om te eten uit de tuin
- Een druivenstruik planten en verzorgen
- Druif snoeien: stap-voor-stap instructies
Referenties
Foto van rode Red Globe druiven (titel) door Leon Brooks. Publiek domein
Foto van Katharina druif door Ursula Brühl, Julius Kühn-Institut (JKI) Bundesforschungsinstitut für Kulturpflanzen Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof - 76833 Siebeldingen - GERMANY
Foto van Suffolk Red druif door Ursula Brühl, Julius Kühn-Institut (JKI), Federal Research Centre for Cultivated Plants, Institute for Grapevine Breeding Geilweilerhof - 76833 Siebeldingen, GERMANY
Foto van de Heike druif door Ursula Brühl, Julius Kühn-Institut (JKI) Bundesforschungsinstitut für Kulturpflanzen Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof - 76833 Siebeldingen - GERMANY.
Foto van rode druiven 'Rote Riesling' (inleiding) door Hochschule Geisenheim. CC BY-SA 4.0 licentie.