Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 18:00

5 tips voor het kweken van fruit in de kas

5 tips voor het kweken van fruit in de kas

Frank Houweling

Gepubliceerd op 14-12-2023
Geschreven door Frank Houweling

KumquatEen kas is een grote winst voor de moestuin. Je kunt er prachtig in voorzaaien en stekken. Maar het brengt ook de mogelijkheid om fruit te telen die in Nederland normaal niet zo goed groeit.

Zo groeien mediteranne planten, die wat extra warmte nodig hebben, goed in de kas. Voorbeelden daarvan zijn citrusvruchten en feijoa's. Ook perziken of druiven groeien erg goed in een kas.

Fruit telen in een kas vraagt wel net iets andere verzorging, dan de verzorging van fruitbomen buiten in de tuin. In dit artikel geven we je daarom 5 tips om een succes te maken van fruit in de kas.

Kies de juiste fruitsoorten

Perzikbloesem in de kasVoor sommige fruitbomen is de warmere temperatuur een groot voordeel. De vruchten rijpen beter af en worden zoeter. Of de boom is simpelweg beter beschermd tegen de kou in de winter.

Maar niet voor elke fruitboom of struik biedt de kas een goed klimaat. Er zijn ook bomen en struiken die juist liever in een wat koelere tuin staan, en daarvoor is het dus juist geen goed idee om de boom in de kas te planten.

De volgende fruitsoorten zijn uitstekend geschikt om te kweken in de kas:

Voor sommige van de bovenstaadende fruitsoorten is het kweken in een kas zelfs een voorwaarde, omdat de struiken anders niet winterhard zijn. Bij niet winterharde fruitsoorten staat dit altijd duidelijk aangegeven in de productomschrijving in de webwinkel.

Er zijn ook fruitsoorten die je normaal buiten kweekt, maar binnen kan telen om hun oogsttijd te vervroegen. Zo kan je enkele weken eerder beginnen met plukken! Dit wordt vaak gedaan met de volgende fruitsoorten:

Voorkom schimmelziekten

Druiventros met meeldauwaantasting In kassen worden ideale omstandigheden gecreëerd voor plantengroei, maar deze omgeving bevordert ook de ontwikkeling van schimmelziekten. Hoge temperaturen gecombineerd met een verhoogde luchtvochtigheid bieden een broedplaats voor schimmels, waardoor planten vatbaarder worden voor ziekten zoals meeldauw.

Wat is meeldauw, en welke planten kunnen er ziek door worden?

Meeldauw, veroorzaakt door schimmels van de familie Erysiphaceae, is een veelvoorkomende bedreiging in kassen. Fruitplanten zoals druiven, aardbeien en perzikbomen zijn bijzonder gevoelig voor deze schimmelziekte. Meeldauw manifesteert zich als een wit poederachtig laagje op bladeren, stengels en vruchten, wat de fotosynthese verstoort en de groei van de plant belemmert.

Het schadebeeld van meeldauw is niet alleen esthetisch, maar het beïnvloedt ook de kwaliteit en kwantiteit van de oogst. Aangetaste planten vertonen verminderde vitaliteit, waardoor ze vatbaarder worden voor andere ziekten en plagen.

Meeldauw in de kas voorkomen

Om meeldauw in de kas te voorkomen, is het essentieel om de luchtvochtigheid te reguleren door voldoende ventilatie te bieden. Gebruik ramen en deuren om de luchtvochtigheid en temperatuur op warme zomerdagen te verlagen. Ook het bekalken van het glas kan hierbij helpen.

Het gebruik van fungiciden en regelmatige inspecties van de gewassen helpen bij het identificeren en behandelen van mogelijke besmettingen. Het toepassen van goede teeltpraktijken, zoals het handhaven van een optimale plantafstand en het verwijderen van aangetaste bladeren, draagt ook bij aan het voorkomen van meeldauw in de kas.

Blauwe druiven

Een druif kan je ook goed in een kas telen. Let hierbij wel op voor schimmelziekten, vooral meeldauw komt in een kas snel voor.

Perzik, nectarine, pruim of kers: kies de juiste onderstam

Perzik Yellow PeachSteenvruchten zoals perziken, nectarines, pruimen en kersen kunnen behoorlijk grote bomen worden. Prachtig om onder zo'n boom door te lopen, maar niet ideaal als je een kleine kas op de volkstuin hebt, waar je zoveel mogelijk mee probeert te doen!

Gelukkig zijn er ook bomen op langzaam groeiende onderstammen. Deze bomen hebben tot wel 60% minder groeikracht dan een 'wilde' boom. Al onze laagstam bomen staan geënt op de St. Julien A onderstam, met een langzamere groeikracht.

Nu is deze onderstam voor veel kassen nog niet genoeg. Want zelfs een boom op een St. Julien A onderstam kan 3 meter hoog worden. Gelukkig is er ook met snoei veel te bereiken. Vooral een leiboom is ideaal, omdat je hiermee alleen een stuk muur van je kas verliest. De rest van de kas kan je gewoon gebruiken. Met de juiste snoei kan je zo een perzikboom laten groeien die zo'n 2 meter hoog en 2 meter breed wordt. Natuurlijk is iets lager met breder, of andersom, ook mogelijk.

Is dit allemaal nog steeds te groot? Dan is een dwergperzik misschien de moeite waard. Deze neemt vele minder ruimte in beslag dan een laagstam, en past zo zelfs in een heel klein kasje. Zet hem ook gerust in pot: dan haal je hem op de warmste dagen gewoon naar buiten.

Pruimen in boom

Let op met water geven

Fruitbomen in kas Over het algemeen valt er in een kas weinig regen. Toch hebben bomen veel vocht nodig, want met de hoge temperaturen verdampen de bomen veel. Het is daarom van belang om te zorgen dat de waterhuishouding op orde is.

Bij kassen waar bomen en planten in de 'volle grond' worden geplant, hebben fruitstruiken over het algemeen de groeikracht om met hun wortels het grondwater te bereiken. Bij deze bomen is het na een jaar alleen bij langdurige droogte extra water te geven.

Jonge bomen en struiken, of struiken die oppervlakkig wortelen, hebben natuurlijk wel water nodig. Ook als het minder warm is. Fruitbomen en fruistruiken in pot hebben natuurlijk altijd water nodig.

Wil je meer weten over hoe je op de goede manier water geeft? Lees dan ons artikel: water geven aan fruitbomen en bessenstruiken.

Zorg voor de juiste bemesting

Omdat je veel water geeft, en waarschijnlijk ook veel fruit oogst, gaan er veel voedingsstoffen verloren. Daarom is het belangrijk om, vooral als de fruitbomen of struiken al een jaar of 2 in de kas staan, voldoende voeding te geven.

De juiste voeding voor fruitbomen- en struiken in de kas bestaat uit organische meststoffen. Koemestkorrels zijn bijvoorbeeld ideaal. Geef een bemesting in maart, en een tweede bemesting in augustus. Die tweede bemesting is van belang omdat het groeiseizoen in een kas wat langer is dan buiten. De bomen en struiken kunnen dus wel wat extra voeding gebruiken.

Meer weten over het bemesten van fruitbomen? Lees dan dit aritkel: fruitbomen en bessenstruiken bemesten.

Referenties

Foto van meldauw op druif door Bauer KarlCC BY 3.0 licentie.

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie