Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Fruit uit eigen tuin

Fruit uit eigen tuin

Frank Houweling

Gepubliceerd op 26-10-2023
Geschreven door Frank Houweling

Fruit uit eigen tuin: wie droomt er niet van om te eten uit de natuur? (Gedeeltelijk) zelf voorzienend of gewoon iets dichter in contact met de natuur. Gelukkig hoeft eten uit eigen tuin helemaal niet moeilijk te zijn. Sterker nog, beginnen is heel erg makkelijk. In dit artikel vertellen we je alles waar je rekening mee moet houden als je fruit wilt plukken uit bomen en struiken in je eigen tuin.

Fruit uit eigen tuin veilig

Over het algemeen is fruit uit de tuin net zo veilig als fruit uit de supermarkt. Sterker nog, onbespoten fruit uit de eigen tuin is super gezond en kan een belangrijk bestandsdeel zijn voor een gezond eetpatroon.

Wel zijn er enkele uitzonderingen waarbij je extra moet opletten, of wanneer je het fruit beter niet kunt eten. Let daarom op het volgende:

Zorg ervoor dat het fruit wel is wat je denkt wat het is

Rode Aalbessen Heb je de fruitboom- of bessenstruik zelf geplant, dan weet je waarschijnlijk wel zeker dat het fruit eetbaar is. Soms staat er bij fruitbomen nogal eens op het etiket dat de boom "niet voor consumptie geschikt is", maar dit staat er meer om juridische redenen. Fruit van een fruitboom of fruitstruik kan je gewoon eten.

Maar dat betekend niet dat alle besjes of vruchten die je in de tuin vindt gewoon in je mond kunt stoppen. Sterker nog, er zijn genoeg sierbomen die giftig fruit dragen. Dit kan betekenen dat je bij het eten van het fruit was misselijk wordt, maar het kan ook echt gevaarlijk zijn. Zorg er dus voor dat je precies weet wát je op eet. En let vooral op met 'besjes', aangezien er ook heel veel sierplanten zijn die fel gekleurde bessen geven, die in tegenstelling tot de rode aalbes helemaal niet geschikt voor consumptie zijn.

Let op vervuilde bodem

Als je tuin een vervuilde bodem heeft kan je geen groente of fruit uit je eigen tuin eten. Dit komt omdat de vervuiling of giftige stoffen worden opgenomen in het vruchtvlees van het fruit. Op de Nederlandse bodemkaart kan je gebieden vinden waar de bodem vervuild is. Bij twijfel kan je ook een bodemonderzoek laten uitvoeren om vervuilingen te laten vinden.

Bij tuinen waar vroeger industrie is geweest, met auto's of olie is gewerkt of in gebieden met PFAS vervuiling kan je dus ook beter geen fruit uit de eigen tuin eten.

Ook als de ondergrond is gesaneerd is het onverstandig om fruit uit de eigen tuin te eten, juist omdat zoveel gifstoffen in het vruchtvlees worden opgenomen.

Let ook op de oorsprong van het water wat je gebruikt om te sproeien. Door fruitbomen te besproeien met vervuild water haal je de vervuiling zelf 'in huis'. De kwaliteit en vervuiling van het oppervlakte water bij jou in de buurt kan je het beste vinden bij jouw eigen waterschap.

Luchtvervuiling

Vliegtuigen op Schiphol Luchtvervuiling, en dan vooral uitlaatgassen van auto's, kunnen in groenten en fruit trekken. Daarom is het aan te bevelen om fruitbomen niet direct aan een drukke weg te planten. Gelukkig is het risico wel kleiner dan bij groenteplanten die direct langs de weg geplant zijn.

Hoewel wij nog niet heel veel hebben kunnen vinden over het effect van luchtvervuiling rondom vliegvelden, zoals Schiphol, is het wel bekend dat in de directe omgeving vervuiling is door PFAS uit het blusschuim. Fruit eten wat je geteelt hebt in je eigen tuin is daar dus onverstandig.

Meestal dus heel erg veilig

Dit klinkt als een hele lijst aan risico's, maar ze zijn voor de meeste mensen niet van toepassing. En als je dus fruit in jouw gewone, niet vervuilde achtertuin wilt kweken, dan is dat geheel veilig en ook nog eens heel erg leuk.

Wassen van fruit uit je eigen tuin

Frambozen aan struik Maar moet je fruit uit eigen tuin nu eigenlijk wassen? Dat hoeft niet persee, maar het is vaak wel fijn om het even met water af te spoelen. Hoewel het fruit uit je eigen tuin dus zeer gezond is kan het wel voorkomen dat een overvliegende vogel zijn behoefte precies op jouw fruitboom laat vallen. Wat vogelpoep op je zelfgeplukte appel kan schadelijk zijn en is zeker niet fris en smakelijk. Geef het fruit daarom even een snelle wasbeurt met wat water: dan spoelen 'restanten' die niet op het fruit horen zo weg.

Schoonmaakmiddelen voor fruit (ja, het bestaat echt) zijn echt niet nodig. Gewoon water uit de kraan is voldoende om je eigen fruit mee te wassen.

Heb je wat fruit uit de boom gegeten zonder het te wassen? Maak je geen zorgen, dit kan echt geen kwaad.

Wassen is geen oplossing wanneer je fruit plukt van bomen op een vervuilde bodem. Dit fruit bevat schadelijke stoffen binnen in het fruit, en dat spoel je er niet af. Zelfs niet als je het fruit grondig wast.

Gezonder dan uit de supermarkt

Conference peren Als het fruit dan niet gevaarlijk is, is het dan misschien gezonder? Dat is niet altijd het geval. Maar vaak is fruit uit je eigen tuin wel biologisch geteeld zonder bestrijdingsmiddelen. En ook laat je het vaak thuis goed afrijpen, in tegenstelling tot de professionele teelt waar fruit vroeger geplukt wordt voor betere houdbaarheid. En dat zorgt er wel voor dat het fruit iets gezonder is.

Dit gezondheidsvoordeel is klein. Wat niet klein is, is het verschil in smaak. Omdat je thuis heel andere rassen kunt aanplanten, die geselecteerd zijn op smaak en niet alleen productiviteit, en omdat je het fruit goed laat afrijpen, is er een groot verschil in smaak. Fruit uit je eigen tuin smaakt dus niet alleen lekkerder omdat je er zelf zorg en liefde in hebt gestoken: het is ook gewoon lekkerder.

Makkelijkste fruit om te plukken in je eigen tuin

Zuilappelboom Als je nog nooit fruit uit je eigen tuin hebt gekweekt kan het misschien lastig zijn om te bepalen waar je moet beginnen. Als je al wat ervaring hebt met het kweken van groenten in de moestuin, maar nog niet met fruit, dan is dit artikel een goed startpunt: de 3 belangrijkste tips voor fruitbomen- en struiken in je moestuin. Daar lees je alles wat je moet weten als je de stap van groenten uit eigen tuin naar fruit uit eigen tuin wilt maken.

Als je ook met groenten geen ervaring hebt, en misschien helemaal niet zulke groene vingers hebt, kan je beter hier beginnen: ik ben op zoek nar planten die makkelijk vrucht dragen. De fruitsoorten die in dat artikel genoemd worden geven makkelijk fruit en zijn ideaal voor beginners om als eerste fruitplaten aan te planten.

Als je dat fruittuinieren een beetje in de vingers krijgt kan je daarna in onze encyclopedie meer informatie vinden over fruitbomen en fruitstruiken kweken in je eigen tuin.

Referenties

Foto van vliegtuigen op Schiphol AirportYmblanterCC BY-SA 4.0 licentie.

Disclaimer: dit artikel is geen medisch advies. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen gezondheid. De informatie in dit artikel vervangt uitdrukkelijk in geen enkel geval persoonlijk medisch advies of behandeling door artsen en andere medische professionals.

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie