Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Welke blauwe bes voor in pot? Dit zijn onze favorieten!

Welke blauwe bes voor in pot? Dit zijn onze favorieten!

Frank Houweling

Gepubliceerd op 29-12-2023
Geschreven door Frank Houweling

Blauwe bessen zijn niet altijd de makkelijkste bessen om in je eigen tuin te kweken. Vooral wat grondsoort zijn ze kieskeurig. En als je kleigrond in je tuin hebt, dan kan je het helemaal vergeten. Gelukkig heb je daar in pot natuurlijk geen last van, daar pas je gewoon de aarde aan op de blauwe bessen. Maar wat zijn nou de leukste, mooiste en vooral lekkerste blauwe bessen om in pot te telen? In dit verhaal lees je over onze favoriete soorten blauwe bessen om in een pot te houden.

Groenblijvende blauwe bes Sunshine Blue

Sunshine Blue struik in potDe blauwe bes Sunshine Blue is misschien wel de ultieme blauwe bes voor in pot. Dat komt door een bijzondere combinatie van eigenschappen.

Laten we beginnen met wat deze blauwe bes echt uniek maakt: hij is groenblijvend. Je hebt het hele jaar door dus mooie groene bladeren om naar te kijken. Alle andere blauwe bessen hebben wel een mooiere herfstkleur, maar verliezen daarna hun blad. De Sunshine Blue doet dit dus niet, en zorgt voor wat gezelligheid en vulling in de winter.

Daarnaast heeft de Sunshine Blue ook een redelijk compacte en vooral bossige groeiwijze. Dit zorgt ervoor dat het een mooie, ronde struik is om in pot te houden. De struik is ook jaarrond sierlijk. Natuurlijk met altijd blad, maar in mei ook met mooie witte bloesem, en zo rond augustus kan je smakelijke blauwe bessen plukken.

Toch heeft dit ras wel één nadeel. De Sunshine Blue is namelijk niet helemaal winterhard. Op milde dagen kan je de struik gerust met pot en al buiten laten staan. Maar als het meer dan enkele graden gaat vriezen moet de struik echt worden beschermd, om vorstschade te voorkomen. Je kunt de struik beschermen door hem tijdens de strenge vorst in een (onverwarmde) kas of schuur te zetten. Als dat niet kan, kan je de struik ook inpakken met jute.

Wil je een Sunshine Blue blauwe bes kopen? Kijk dan even hier:

Blauwe bes Sunshine Blue in de webwinkel

De compacte Hortblue Petite ®

Blauwe bessen in een struikDe Hortblue Petite ® is een prachtig modern ras. De naam geeft het al een beetje weg: wat deze blauwe bes zo bijzonder maakt, is de zeer compacte groei.

De struik groei compact en wordt totaal zo'n 50cm hoog: een stuk lager dan de Sunshine Blue dus.

De struik heeft ook een heel mooie herfstkleur, met prachtige rood-geel gekleurde bladeren die zeker enkele weken blijven hangen. In de winter heeft deze struik geen bladeren, maar dat zorgt er dan wel weer voor dat hij goed winterhard is.

De Hortblue Petite geeft in een goed seizoen twee keer fruit: een eerste oogst in juli, en een tweede (kleine) oogst in september. Zo kan je extra lang genieten van blauwe bessen uit je eigen tuin.

Blauwe bes Hortblue Petite ® in de webwinkel

Een andere compacte optie: Northsky

Bloemen van de blauwe bes NorthskyDe Northsky is een redelijke gewone blauwe bes. Je plukt de bessen van deze struik ergens eind juli. Ze zijn middelgroot, blauw en heerlijk zoet van smaak.

De Northsky groeit wel erg compact. De struik wordt zo'n 50-60cm hoog, en groeit ook compacter dan veel andere blauwe bessen. Dit maakt de struik ideaal om in pot te houden.

Naast de Northsky is er ook de Northcountry. Ook dit ras groeit compact en is daarom goed geschikt om in pot te houden. De Northcountry heeft iets kleinere bessen, en pluk je een week of twee eerder dan de Northsky.

Blauwe bes Northsky in de webwinkel

Ga roze! Pink Lemonade

Zijn al deze blauwe bessen je wat te gewoontjes? Dan moet je misschien maar gewoon voor de Pink Lemonade gaan!

Deze blauwe bes is namelijk niet blauw, maar roze. Ze vallen daarmee direct op in je tuin. Het ras geeft misschien niet de grootste oogst, maar de roze bessen zelf zijn middelgroot en zeer smakelijk.

Roze blauwe bes Pink LemonadeJe plukt de bessen in augustus. Ze zijn zoet, met het herkenbare aroma van blauwe bessen. En je gebruikt ze ook net zoals blauwe bessen: verwerkt ze in heerlijke desserts, taartjes, in de pannekoeken of gewoon direct van de struik gesnoept!

De struik wordt zo'n één tot anderhalve meter hoog, en even breed. Om de struik goed productief te houden is het belangrijk om hem elke jaar te snoeien.

Ondanks dat deze struik dus wat groter groeit dan de eerdere blauwe bessen is hij nog wel geschikt om in pot te houden. De foto bij deze paragraaf is genomen op mijn eigen dakterras, van een Pink Lemonade struik in een grote houten bak.

Roze blauwe bes Pink Lemonade in de webwinkel

Een blauwe bes in een pot houden

Blauwe besse aan een struik in potEen blauwe bes is een heel leuke struik om in pot te houden. De struik groeit compact en geeft elk jaar trouw smakelijke blauwe bessen. In april of mei bloeit de struik rijk met witte klokbloemen, die ook veel bijen en hommels aantrekken.

Je plant een blauwe bes in een pot van zo'n 25 tot 30 liter. Gebruik zeker potgrond voor zuur beminnende planten (vaak verkocht als 'hortensiagrond') om deze pot te vullen, want de zuurtegraad van de bodem is voor een blauwe bes heel belangrijk.

Ook bij de verdere verzorging is deze zuurtegraad belangrijk. Bemest de struik elk jaar, in maart, met meststoffen voor zuurminnende planten. En water haal je niet uit de kraan, maar uit de regenton of een sloot. Kraanwater bevat teveel kalk. En direct kalk toedienen? Dat doe je bij een blauwe bes nooit.

Meer weten? Lees dan hier verder:

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie