Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is morgen open van 12:00 tot 17:00

De 3 mooiste vlierbessen voor in je tuin

De 3 mooiste vlierbessen voor in je tuin

Frank Houweling

Gepubliceerd op 16-08-2022
Geschreven door Frank Houweling

Vlierbessenstruiken: dat zijn toch die enorme bossen langs de weg? Ja, dat klopt. Maar dat betekent niet dat alle vlierbessen zo hoeven te zijn! Er zijn ook enorm mooie vlierbessen die zowel een prachtige sierplant als een enorm handige fruitstruik zijn. Niet onbelangrijk: deze struiken zijn ook nog eens enorm sterk en onderhoudsarm. Echt ideaal voor de tuin van iemand zonder al te groene vingers dus. In dit artikel vertellen we je over de 3 mooiste vlierbessenstruiken.

Roodbladige vlierbes 'Black Beauty' en 'Black Tower'

Vlierbes Black Beauty als struik De Black Beauty is, zoals de naam zegt, een roodbladige prachtplant. Het is niet voor niets één van de meest populaire producten in ons assortiment. De grote, witte schermbloemen met een subtiele geur staan prachtig af tegenover het dieprode blad in het voorjaar (bloeitijd is in april/mei). Deze schermbloemen kunnen gebruikt worden om een lichte, zoete en zeer zomerse vlierbesbloesemsiroop te maken.

Handig is ook dat deze vlierbessenstruik wat minder hoog wordt dan een groenbladige variant. Met enige snoei is deze goed op maximaal 2 meter hoog en breedt te houden, zoals ook is afgebeeld op de foto hieronder. Zeker geen kleine bodembedekker, maar goed te doen in de gemiddelde achtertuin. Behalve deze jaarlijkse snoei heeft de vlierbes 'Black Beauty' geen onderhoud nodig. Ook is de plant zeer ziekteresistent en sterk.

Is de 'Black Beauty' toch nog een maatje te groot, of vooral te breedt? Dan is de Black Tower wellicht een betere keuze. Dit ras heeft namelijk net zoals de Black Beauty prachtig dieprood blad, witte schermbloemen en smakelijke vruchten. Maar dit ras groeit in een zuilvorm. Hoewel hij dus een stukje groter wordt, zeker 3 meter hoog kan deze struik worden, blijft hij ook wat smaller. Met enige snoei is 1 meter in de breedte voldoende voor deze prachtige struik.

Black Beauty in de webwinkel

Black Tower in de webwinkel

 

Bessen van de vlierbes Black Beauty

De vruchten van de 'Black Beauty' en 'Black Tower' vlierbes zijn eind augustus, begin september rijp en kunnen gebruikt worden om vlierbessap te persen.

Witte schermbloemen van de roodbladige vlierbes Black Beauty

De grote wit-roze schermbloemen vallen op tegenover de dieprode bladeren van de 'Black Beauty' en 'Black Tower' vlierbes. Door de rijke en lange bloei is dit ook een prachtige sierplant.

De bontbladerige vlierbes 'Golden Tower'

Ingesneden blad van de bontbladerige vlierbes Golden Tower We schreven het net al: de roodbladige vlierbes 'Black Beauty' is één van de meest populaire planten in ons assortiment. Wil je iets origineler zijn? Dan is de bontbladerige vlierbes 'Golden Tower' wellicht wat je zoekt. Deze plant heeft namelijk prachtige diep ingesneden, fijne bladeren. De bladeren zelf zijn geel-bont gekleurt. Erg sierlijk, vooral gecombineert met felle bloemen om deze struik heen.

Buiten het blad op heeft de vlierbes 'Golden Tower' best veel gemeen met de 'Black Beauty'. Ook dit ras is gezond, en heeft weinig onderhoud nodig. Ook heeft de 'Golden Tower' vlierbessen de zelfde grote, witte schermbloemen in het voorjaar waar je heerlijker vlierbesbloesemsiroop van kunt maken. En als laatst zijn er ook de bessen die aan het einde van de zomer (meestal eind augustus, begin september) rijp zijn, waar je heerlijke vlierbessap van kunt maken. Deze sap is niet alleen smakelijk, maar ook enorm gezond.

De 'Golden Tower' is perfect als je een plek in de tuin heeft waar een middelgrote tot grote struik mag staan. Het blad geeft veel sierwaarde af, en de bloesem en vruchten zijn een enorm leuke bonus.

Golden Tower in de webwinkel

Veelkleurige vlierbes 'Serenade'

Vlierbessenstruik Serenade De veelkleurige vlierbes Serenade is een bijzondere verschijning. In het voorjaar heeft deze vlierbes prachtige roze-rode bladeren in de vorm van esdoornbladeren. De prachtige witte schermbloemen kleuren hier mooi tegen af, en kunnen gebruikt worden voor vlierbesbloesem siroop. De bladeren kleuren tegen het einde van het voorjaar dieper groen, wanneer ook de bessen gaan groeien. Aan het einde van de zomer kunnen de vlierbessen geoogst worden, en veranderd ook de bladkleur weer naar een dieper rode herfstkleur.

Deze vlierbes ziet er dus in alle seizoenen anders uit, waardoor er altijd iets moois (en lekkers) in de tuin te vinden is.

Serenade in de webwinkel

De lekkerste vlierbessen

Hoewel deze vlierbessenstruiken heel mooi zijn, geven ze niet persee de hoogste bessenproductie af. En de bessen zelf zullen ook wat minder saprijk zijn dan echte 'productie'-varieteiten. De twee productievarieteiten die je in ons assortiment kunt vinden, Korsör en Haschberg, hebben groen blad, groeien sterker maar geven ook meer bloemen en vruchten af van een betere kwaliteit.

Gaat het je echt om het eten van de vlierbessen? Of wil je vooral veel vlierbesbloesemsiroop maken? Dan zijn deze rassen een betere keuze.

Referenties

Foto van de vlierbes 'Serenade' door Agnes MonkelbaanCC BY-SA 4.0

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie