Sommige mensen kennen ze alleen als de groene bolletjes op de pizza. Bij andere mensen staat hij dagelijks op het menu, en worden er volle potten meegenomen bij vakanties in het zuiden. Maar er zijn maar weinig mensen die bij een kappertjesplant aan hun tuin denken. Toch is dat helemaal niet zo'n rare gedachte! De kappertjesplant is namenlijk ook een heel leuke kuipplant. De kappertjesplant is niet geheel winterhard, en moet in de winter in een schuur, kas of serre bewaard worden, maar kan zolang het niet vriest gewoon buiten gehouden worden.
Een prachtige plant
De kappertjesplant is een kleine struik, maximaal 50cm. hoog en ongeveer even breedt. Het is een plant die van nature op rotswanden leeft, en het daar in een kas of serre ook erg naar zijn zin zou hebben. De plant heeft lange takken met licht langwerpige, diepgroene bladeren. De bloemen zijn spectaculair, groot wit en met heel opvallende paarse meeldraden. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeit vormen en langwerpige en onopvallende, groene vruchten. De kappertjes zijn de onopvallend groene ongeopende bloemknoppen van deze plant.
De prachtige bloem van een kappertjesplant, met daarnaast (links) de ongeopende bloemknoppen; de kappertjes. (CC BY-SA 4.0; Kappertjesplant door Zeynel Cebeci op Wikimedia Commons)
De kappertjesplant in de natuur
De kappertjesplant komt in de natuur vooral voor in warme gebieden zoals het zuiden en midden van Italië, Spanje en Portugal. Hier komt hij in het wild uitbundig voor, vooral op rotswanden waar het een populaire schuilplaats is voor hagedissen. Het is ook daar een heel dankbare plant, die met redelijk weinig voedingsstoffen en water toch uitbundig groeit en bloeit. De plant heeft duidelijk geen last van de warmte, en staat juist het liefste in de volle zon.
Kappertjesplant in Brescia, Italië. Foto door Frank Houweling, Fruitbomen.net
Kappertjesplant als kuipplant
Plant de kappertjesplant in een ruime pot (minimaal 10 liter) met mediterrane potgrond óf potgrond gemengd met grof zand. Bemest óf één keer per jaar met een kunstmest met langdurige werking zoals osmocote (in maart), of twee keer per jaar met een milde organische meststof zoals gedroogde koemestkorrels in maart en augustus. Hanteer net iets minder dan de aangegeven hoeveelheden meststoffen op de verpakking. Zet de kappertjesplant in de zomer buiten of in de kas of serre. De kappertjesplant heeft veel licht nodig, en daarom is het niet aan te bevelen om de plant jaarrond in een loods of schuur te houden.
Hoewel de kappertjesplant in de natuur in droge gebieden voorkomt, is het wel belangrijk om (vooral met warm weer) goed water te geven. Geef daarbij liever één keer per 2 à 3 dagen véél water, dan elke dag een klein beetje. Zorg dat de aarde onderaan de pot altijd licht vochtig blijft.
In de winter wordt de kappertjesplant gehouden als een kuipplant. Dit betekent dat de kappertjesplant met dreigende vorst naar een (zo goed als) vorstvrije plaats wordt verplaatst. Dit kan een kas- serre- of schuur zijn. In de literatuur wordt over algemeen geschreven dat een kappertjesplant winterhard is tot -5 graden, maar wij hanteren voor de zekerheid liever geheel vorstvrij. Om de temperatuurschommelingen waar de plant aan wordt bloodgesteld zo klein mogelijk te houden is het plaatsen van de kappertjesplant in huis niet aanbevolen. Hoewel de kappertjesplant buiten in de winter geen water nodig heeft, is het belangrijk om bij een langdurige overwintering in kas, serre of schuur wél wat water te geven. Overdrijf dit zeker ook niet, elke week een kleine slok water is al meer dan voldoende.
De kappertjesplant is een zeer dankbare kuipplant. Hij gedijt zeer goed in een pot, bloeit jong- en rijk en geeft ook jong vruchten. Hoeweel hij zeker wat verzorging nodig heeft is hij vergevender met zijn water- en voedingsbehoefte dan veel andere kuipplanten. De kappertjesplant is een enorme zonaanbidder, en hij heeft het met de warme zomers van de afgelopen jaren dus ook erg naar zijn zin in ons land.
Kappertjes in de keuken; recepten met kappertjes
Kappertjes zijn kleine smaakbommen, en dus super waardevol in de keuken. Hoewel u ze uit een potje kent als behoorlijk zout, zijn ze dat vers totaal niet. De zoute smaak komt geheel door het inmaken van de kappertjes. Verse- en ingemaakte kappertjes kunnen gebruikt worden als een heerlijke smaakmaker in salades, visgerechten of pasta's. Kappertjes passen uberhaupt het beste in gerechten uit de gebieden waar ze van nature voorkomen. Sla een medditeraan kookboek open, en je hebt binnen no-time een goed recept met kappertjes! Kijk bijvoorbeeld eens hier: